Sezonul căpușelor a început. Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcată de o astfel de insectă

FOTO: JerzyGorecki/Pixabay.com
FOTO: JerzyGorecki/Pixabay.com

A început sezonul căpușelor. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, abia a început să cosească iarba prin parcuri, iar acțiunea de combatere a căpușelor va începe după această etapă.

Iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le știm despre căpușe și cum să reacționăm dacă ne mușcă o astfel de insectă.

„Căpușa este o denivelare la nivelul tegumentului care seamănă cu un mic păianjen. De fapt, se vede o mică pată neagră denivelată. De aceea, este foarte important ca în fiecare seară, după ce am frecventat o zonă cu iarbă sau de agrement, să facem un duș și atunci să ne căutăm de aceste căpușe care pot fi prinse de tegumentul nostru. Pentru că dacă ele stau mai puțin de 24 de ore, nu apucă să elimine agenții patogeni cu care pot fi încărcate.

Pot fi încărcate cu bacterii, cu paraziți, cu virusuri, producând boli destul de grave”, a declarat medicul Virgil Musta, la Digi24.

Nu toate căpușele pot da boala Lyme

Medicul spune că putem să o scoatem și noi acasă. Se îmbibă un tifon în alcool, se ține 3-4 minute deasupra căpușei, ca să se relaxeze acele picioare cu care se fixează, după care se extrage ușor căpușă urmărindu-se dacă a mai rămas sau nu capul. Dacă a mai rămas capul este recomandat ca a doua zi să te prezinți la un serviciu chirugical care să-ți extragă și această parte a căpușei.

Medicul mai recomandă ca atunci când mergem prin locuri cu iarnă mare și există pericol să intri în contact cu o căpușă să purtăm pantoloni lungi și tricouri cu mâneca lungă.

Medicul Musta spune că nu toate căpușele pot da boala Lyme. „Doar o parte din căpușe sunt parazitate sau infectate de această bacterie care, de cele mai multe ori, chiar dacă nu ai scos căpușa în timp util, în primele 24 până la 72 de ore și căpușa este infectată, boala se autolimitează. Organismul are mecanisme de a o limită. În peste 80% dintre cazuri, dacă sunt tratate sau se administrează tratamentul preventiv imediat după ce a fost descoperită căpușa, această boală nu se dezvoltă. E doar un număr mic de cazuri în care evoluează cu formă cronică, cu manfiestări la nivelul inimii, sistemului nervos, articulațiilor, unde boala poate fi mai severă. Din fericire, foarte rar sunt cazuri mortale”, a mai precizat medicul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.