Revoluţionar la 10 ani de la Revoluţie, Vasile Blaga rămâne fără certificatul de luptător

Blaga
Vasile Blaga ar fi primit 100.000 de lei bani în mână de la Gabriel Sandu, fostul ministru al comunicațiilor (spate, drepta)

Europarlamentarul PNL Vasile Blaga ”nu îndeplinește condițiile” pentru a deține certificatul de revoluționar pe care l-a obținut în perioada în care era senator și secretar general al Partidului Democrat (PD), a decis Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989, instituție din subordinea Guvernului României.

În perioada 14-25 decembrie 1989, Vasile Blaga ”nu a mobilizat și nu a condus grupuri sau mulțimi de oameni, nu a construit și nu a menținut baricade împotriva forțelor de represiune ale regimului totalitar comunist, nu a ocupat obiective de importanță vitală pentru rezistența regimului totalitar”.

CITEŞTE ŞI: DNA îl vrea la puşcărie pe Blaga: Probe indubitalibile că a luat şpagă!

Instituția constată, astfel, cu unanimitate de voturi, că Vasile Blaga nu îndeplinește condițiile pentru deținerea certificatului de revoluționar – categoria ”Luptător remarcat”, scrie PS News.

Comisia propune, prin Serviciul Juridic, promovarea unei acțiuni în instanță pentru anularea și retragerea titlului de revoluționar emis pe numele europarlamentarului Vasile Blaga.


Revoluţionar la 10 ani de la Revoluţie

Vasile Blaga a profitat de Legea 42 din decembrie 1990 ”pentru cinstirea eroilor martiri”, prin care au fost acordate certificate de revoluționar, sub diferite calificative: participant la Revoluție, luptător pentru victoria Revoluției, urmași ai eroilor-martiri etc.

Numele lui Blaga apare, pentru prima dată, în lista revoluţionarilor publicată în ‘Monitorul Oficial’ din 22 noiembrie 1999, la pagina 8, poziţia 615, având titlul de ‘luptător remarcat’. Asta înseamnă că Blaga a depus cererea de eliberare a unui asemenea certificat cândva între 1997 şi 1999, perioadă în care era senator, membru în Comisia de apărare şi devenise secretar general al Partidului Democrat.

În februarie 2015, pe vremea când Vasile Blaga era co-președinte PNL alături de Alina Gorghiu, la sediul partidului a apărut Gheorghe Zainea, președinte al asociației „Jilava 21-22 decembrie 1989”, care cuprinde pe cei reținuți în timpul revoluției din București, care i-a cerut actualului europarlamentar liberal să predea certificatul de luptător.

I s-a solicitat predarea certificatului

”Am venit să-i spun domnului Blaga să predea certificatul de revoluţionar (…) Ştiu că nu este revoluţionar şi posedă un certificat de revoluţionar, să-i spun să predea acel certificat”, le-a spus Zainea poliţiştilor.
Care sunt beneficiile pentru posesorii de certificate de revoluționar

În România sunt peste 22.000 de persoane care dețin certificate de revoluționar, dintre care 16.000 din categoria ”Luptător remarcat pentru fapte deosebite”. Legea prevede mai multe beneficii și facilități pentru aceștia, printre care:

– cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial cu o suprafaţă de până la 100 de metri pătrați;

– acordarea unei subvenţii de stat egale cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 euro, contractat pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe;

– atribuirea, în proprietate şi cu clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii, a 10.000 de metri pătrați de teren în extravilan şi a 500 de metri pătrați de teren în intravilan (acesta din urmă pentru destinaţia de locuinţă);

– atribuirea în proprietate, fără plată, a locului de veci;

– scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă din proprietate şi pentru terenul aferent acesteia, pentru autoturisme hycomat şi mototriciclu, precum şi scutirea de taxe la importul unui singur autoturism tip hycomat etc.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.