Cetățenii din Floreasca au reușit oprirea construirii unui proiect rezidențial mamut

proiect rezidențial mamut

Cetățenii din Floreasca au reușit oprirea construirii unui proiect rezidențial mamut, după ce au câștigat o primă bătălie în instanță în fața dezvolatorilor.

„Floreasca este o zonă sufocată de trafic și de zgomot, iar asta o spune harta de zgomot a Bucureștiului. În aceste condiții, a amplasa aici 3 blocuri între 16 și 20 de etaje de locuit și un bloc de birouri de 20 de etaje și un hipermarket cu un estimativ de 1.200 de mașini  care să vină zilnic aici înseamnă să blochezi și mai mult zona. Acesta este motivul pentru care, oamenii din cartier s-au mobilizat și au făcut mai multe acțiuni de protest, au participat la mai multe dezbateri, dar nimeni nu i-a ascultat”, a declarat deputatul Nicușor Dan.

Atunci s-a făcut un demers în instanță, s-au atacat trei acte: PUZ-ul dat în 2011, în mandatul lui Oprescu, acordul de mediu dat la finele lui 2017, și autorizația de construire dată la începutul lui 2018 de Gabriela Firea.

„În ceea ce privește PUZ-ul densitatea construită se mărește de 6 ori pe când legea lasă o astfel de mărire doar cu 20%, deci ilegalitatea flagrantă s-a petrecut în 2011. Pe acordul de mediu, el prevede niste norme de trafic, dar care nu sunt în responsabilitatea investitorului, ci sunt ipotetice. Studiul de trafic s-a făcut din pix, în sensul că, trebuia să vină să se măsoare și trecerile de pietoni și cât stă autobuzul în stație, așa spune normativul de trafic care nu s-a făcut”, a mai spus Nicoșor Dan.

De asemenea, în ceea ce privește zgomotul, există o prevedere care spune că o construcție nouă nu trebuie să ducă la mărirea nivelului maxim admis de zgomot.

„Suntem într-o zonă în care harta de zgomot spune că deja acest nivel maxim de zgomot este deja depășit. În consecință, dacă vrei să construiești altceva în aceeași zonă, trebuie să iei măsuri ca să diminuezi zgomotul în altă parte, ceea ce nu s-a întâmplat. Vreau să fac o ultimă remarcă legată de ceea ce înseamnă investiție în România. Nu este posibil ca pentru investiții de zeci de milioane de euro investiții de zeci de milioane de euro să se bazeze pe acte într atât de șubrede care să fie după câțiva ani să fie anulate în instanță nu e posibil nu este un semnal pe care noi să îl dăm unor investitori serioși care să vină în România și atunci tot ce se va întâmpla o să avem niște investitori speculativ cum sunt ăștia care o să vină și când nu o să fie salvați Bucureștiul sau o altă asociație pot să construiască și nu o să le suportăm și să aibă un profit speculativ”, a declarat deputatul.

162 de procese câștigate

„Acesta este al 162 la proces pe care noi îl câștigăm de primăriile de Administrație Publică din București. Ceea ce înseamnă doar că este a 162-a probă ca autoritățile din București nu își fac treaba ce se anormale înseamnă că noi. Asta înseamnă că o mână de oameni și ONG, dar și cetățenii zonei trebuie să facem treaba în locul autorităților. Acesta a fost un dosar în care am intervenit la solicitarea locuitorilor din Floreasca” a declarat Oana Poenaru, președinte Salvați Bucureștiul.

Din fericire și din păcate în ultimii cinci ani din ce în ce mai mulți locuitori vin la noi și ne semnalează astfel de abuzuri.

„Din fericire este, din fericire, pentru că odată cetățenii au învățat să identifice aceste abuzuri și două este și implică să le soluționeze. Dar este și din păcate pentru că încă o dată spun e o dovadă că administrația publică chiar nu își face treaba e un eșec complet acolo. În încheiere aș vrea să mai spun că Asociația Salvați Bucureștiul și membrii ei de fapt nu sunt împotriva dezvoltării urbanistice a Bucureștiului așa cum de multe ori ni se spune. Ni se reproșează. Să facem distincția între dezvoltarea urbanistică a Bucureștiului haotică așa cum este cazul acesta din spatele nostru și dezvoltarea urbanistică sustenabilă pe care noi o susținem în totalitate”, a mai spus Poenaru.

Ultima presupune respect pentru patrimoniul Bucureștiului o dezvoltare urbanistică care să nu pună în pericol spațiile verzi ale Bucureștiului care sunt esențiale pentru sănătatea locuitorilor și, în general, dezvoltarea urbanistică care respectă cetățenii majoritatea din cetățenii populația și nu a numit investitori privați.

Locuitorii din Floreasca au făcut chetă pentru avocat

Pe de altă parte, Cristina Vanea din partea locuitorilor din Floreasca spune că ei au făcut tot felul de demersuri în măsura puteau să le facă din postura de simplii cetățeni.

„Puteam să le facem toate autoritățile am semnalat neregulile pe care le am observat noi. Din păcate răspunsurile au fost dezamăgitoare în sensul că realmente unele dintre ele erau date în bătaie de joc. Am contestat tot ce s-a putut contesta am făcut petiții, am făcut plângeri, nimic nu a contat într un final”, a mai spus Vanea.

 

Au reușit să găsească niște asociații care să îi sprijine, este vorba de Asociația Salvați Bucureștiul și de Asociația Miliția Spirituală care i-au sprijinit și care au putut intenta proces pentru ei pentru că neavândpersonalitate juridică nu puteam intra într un astfel de proces.

„Am făcut chetă, oamenii au dat cât au putut, de la 10 lei la sume mai mari, ceea ce a arătat că fiecare din cetățenii sau oricum majoritatea cetățenilor din cartier cei care au donat și au dorit extraordinar de mult să păstreze acest cartier cât se poate de verde. El nu mai este așa cum era dar, cât de cât să putem avea niște condiții decente de trai. De asemenea, ne-a revoltat faptul că autoritățile în loc să fie în slujba cetățenilor, adică să respecte legea, să încerce măcar sîă cerceteze ceea ce subliniam noi că ar fi în neregulă, parcă mai mult împiedicau”, a mai spus locatara din Floreasca.

Aceasta mai spune că au făcut diferite demersuri dar autoritățile i-au ignorat încălcând legea. „Pur și simplu nu ne-au băgat în seamă. De la Agenția de Mediu este un an și trei luni de când am depus o cerere noi de 544 ca să obținem documentație și nu ne au răspuns. Legea spune că în maxim maxim 30 de zile nu au răspuns nu au fost singurele solicitări care au fost lăsate așa în coadă de pește”, a mai afirmat Vanea.

Efectele juridice explicate de Nicușior Dan

„Este o decizie de o hotărâre de suspendare a executării în sensul că din acest moment. Cu acordul de mediu și autorizația de construire nu mai produc efecte juridice până când se va judeca fondul. Hotărârea este executorie. Dacă am fi într-un stat de drept, în spatele nostru nu s-ar mai face nicio mișcare dar, o să ne adresăm Inspectoratului de Stat în Construcții care să vină și să le spună explicit, să le dea o somație, să oprească lucrările, deci decizia este executorie. Bineînțeles că primăria și investitorii vor face recurs dar, recursul nu suspendă executarea, spune explicit legea. Până la momentul în care ne vom judeca pe fond”, a declarat acesta.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.