vineri, iunie 28, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăDerapaj bugetar. Până în iunie, statul a cheltuit cu 6,3 miliarde de...

Derapaj bugetar. Până în iunie, statul a cheltuit cu 6,3 miliarde de lei mai mult decât a încasat

-

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele şase luni ale acestui an cu un deficit de 6,3 miliarde lei, reprezentând 0,77% din PIB.

Deficitul la bugetul general consolidat a crescut, după o lună la 0,77% din produsul intern brut (PIB), de la 0,27% câte era după primele cinci luni. Este o creştere cu 61,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţile în care ritmul de creştere a cheltuielilor a depăşit avansul încasărilor, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

După primele cinci luni, bugetul consolidat era pe minus, cu un deficit de 2,17 miliarde lei, reprezentând 0,27% din PIB. În primele şase luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a înregistrat un deficit de 0,51% din PIB sau 3,9 miliarde lei.

Explicațiile

Principalul motiv al execuţiei bugetare slabe din primul semestru al acestui an a fost creşterea încasărilor la buget într-un ritm inferior ritmului de creştere a cheltuielilor.

„Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 117,2 miliarde lei, reprezentând 14,4% din PIB, au fost cu 8,2% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. (…) Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 123,5 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 10 % faţă de prima jumătate a anului trecut”, arată raportul bugetar lunar.

Pe categorii de venituri, creşteri importante au fost înregistrate în primele şase luni la încasările din contribuţiile sociale (+16,1%), din impozitul pe salarii şi venit (+11,5%) şi din venituri din capital (+14,2%).

”Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au scăzut cu 5,2% faţă de perioada similară din 2016, fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcţii speciale. Încasările din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut cu 62,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea fiind determinată, în principal, de evoluţia încasărilor aferente contribuţiei datorate pentru medicamente, precum şi pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, se arată în raport.

Încasările din TVA s-au redus în primele şase luni cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Încasările din accize au fost cu 7,6% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind influenţate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017.

Totodată, sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 5,6 miliarde lei, din care 5,1 miliarde lei reprezintă sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în primele şase luni de 123,5 miliarde lei, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, ceea ce reprezintă o accelerare faţă de primele cinci luni, când rata de creştere era de doar 9,4%.

Cheltuielile de personal au crescut cu 19,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a majorările salariale acordate în a doua parte a anului trecut şi la începutul acestui an. O altă cauză o reprezintă creşterile salariale acordate in 2017, respectiv creşterea cu 15% a salariilor din sănătate de la 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale care beneficiază de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat de la 1250 lei la 1450 lei din 1 februarie 2017 şi majorarea cu 50% a salariului brut şi a sporurilor pentru personalul din instituţiile publice de spectacole sau concerte începând cu 1 februarie 2017.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ce posturi vizează România la vârful UE

0
România este interesată de posturi de comisar european în domeniul economic, ori în cel al extinderii comunitare, au declarat, joi, surse oficiale de la Bruxelles pentru Agerpres. CITEŞTE ŞI: Iohannis a pierdut funcţie după funcţie la UE Potrivit aceloraşi surse, cei...