Medicul Rafila, avertisment DUR: Situaţia este critică! În două săptămâni ajungem la blocaj

Profesorul Alexandru Rafila a lansat un avertisment legat de pericolul care vine alături de valul trei de pandemie.

Ritmul internărilor, din prezent, a bolnavilor cu Covid 19, crește alarmant de la o săptămână la alta. Statistica arată că acest ritm crește susținut, aproximativ cu 20 la sută, în fiecare săptămâna. Acest lucru va duce la un blocaj în sistemul de sănătate care va intra colaps. Există riscul, avertizează profesorul Alexandru Rafila, ca cei infectați să nu mai poată fi internați, din lipsă de locuri.

Previziuni sumbre

„Mi-e foarte, foarte, foarte frică că în următoarele două săptămâni vom ajunge într-o situaţie mai puţin controlabilă în unele zone în ceea ce priveşte terapia intensivă. Bolnavii de COVID vor ajunge să nu mai aibă loc în spitale, dacă autorităţile nu găsesc soluţii. Noi ne găsim acum în situaţia în care, practic, secţiile de terapie intensivă alocate pacienţilor cu noul coronavirus sunt pline, probabil că ne apropiem de capacitatea maximă, iar cifrele ne arată că suntem la jumătate din numărul de cazuri care au fost înregistrate în noiembrie”, a spus profesorul Rafila.

CITEŞTE ŞI: Rafila, despre momentul revenirii la normalitate

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății spune că autoritățile trebuie să se mobilizeze și să găsească soluții.

Cifrele nu reflectă realitatea

Rafila mai spune că statistica oficială prezentată de autoritățile medicale, despre evoluția pandemiei, este nereală. Cifrele nu mai reflectă realitatea și asta pentru că foarte mulți români, preferă să se trateze acasă și să meargă la medic doar atunci când au simptome severe.

„Când te afli într-o perioadă de creştere rapidă, nu poţi să speri că se va încheia săptămâna viitoare. Deci, vor exista cu siguranţă câteva săptămâni de creştere. Important este ca această creştere, care s-a dovedit să fie destul de rapidă, 20% săptămânal. Atât a crescut boala. Epidemia să fie frânată încât la un moment dat, să putem să oprim această creştere. Nu de dragul opririi creşterii, că nu asta e important, ci ca să putem să asigurăm asistenţă medicală tuturor celor care au nevoie”, a mai spus Alexanadru Rafila.

Trebuie făcute teste

Deși a trecut un an de la instaurarea pandemiei mondiale de coronavirus, autoritățile române nu au aplicat cele două metode care au dat deja rezultate, în lumea civilizată, testare și izolare. Dacă s-a testa masiv, numărul persoanelor infectate scoase din cotidian, și izolate la domiciliu, va duce la o scadere a ratei de infectări.

„Una dintre marile probleme care trebuie rezolvată rapid de Ministerul Sănătăţii este cea privind testarea. Cifrele oficiale nu mai reflectă demult realitatea. Deci, probabil că situaţia este îngrijorătoare şi în judeţele care aparent au un număr mai mic de cazuri şi aici cred că Ministerul Sănătăţii ar putea să se mobilizeze măcar acum, în al doisprezecelea ceas. Discutăm asta de mai multe luni, că testarea este inegală între judeţe”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.