Iohannis merge în Ungaria

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis va merge, la începutul lunii octombrie, în prima vizită oficială la Budapesta, au declarat surse oficiale pentru Digi24.ro. Vizita are loc la invitația președintei Ungariei, Katalin Novak.

CITEŞTE ŞI: Simion, scandal cu ANPC: Nu i-am văzut că închid hypermarketuri sau fabricile de lemn!

Președintele a acceptat invitația și va efectua o vizită oficială în Ungaria, potrivit surselor citate, după ce despre invitațiile făcute șefului statului a vorbit inclusiv premierul maghiar Viktor Orban, în alocuțiunea susținută în acest an la Băile Tușnad. La momentul respectiv, șeful guvernului ungar spunea că „nu o să îi spunem despre ce să vorbească și despre ce nu să vorbească”, făcând referire la un document al MAE în care i se cerea să nu trateze temele sensibile pentru partea română. Relațiile dintre cele două țări au fost unele tensionate în ultima perioadă, pe fondul unor declarații făcute de oficiali maghiari veniți în vizite private în România. La Tușnad, Viktor Orban a avut un discurs cu înțepături pentru România și atacuri la Uniunea Europeană.

Mesaje cu caracter revizionist

De asemenea, și președinta Ungariei a transmis mesaje cu caracter revizionist în timpul vizitelor sale private. În luna mai, ministerul român de Externe preciza că mesajele transmise de Katalin Novak „nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări”. Reacția a venit după ce președinta Ungariei a postat un videoclip cu imnul Ținuțului Secuiesc, după vizita în România, la Șumuleu Ciuc. Materialul avea în descriere un vers al cântecului cu trimitere la Transilvania: „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”. MAE spunea că dezaprobă ferm afirmațiile acesteia. Dincolo de declarații provocatoare și proteste ale diplomației de la București, Ungaria și-a exprimat susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen, unul dintre cele mai importante obiective ale țării noastre.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.