Gripa amenință din nou! Vor fi mai multe îmbolnăviri în acest sezon

Este alertă medicală. Gripa amenință din nou! Deja au fost confirmate două decese Centrul European de Control al Bolilor avertizează că în acest sezon vor fi mai multe cazuri de îmbolnăviri, iar vârful se va înregistra la începutul lunii februarie.

Anul trecut gripa a dus la 129 de decese. La sfârșitul lunii ianuarie 2019 a fost declarată epidemie. Vaccinarea asigură cea mai mare protecție împotriva virusului gripal, însă și o serie de reguli de igienă.

Mai multe îmbolnăviri în acest sezon

Specialiștii Centrului European de Control al Bolilor estimează că vor fi mai mulți bolnavi de gripă din cauza circulației simultane a virusurilor de tip A și de tip B. De altfel, numărul infecțiilor respiratorii acute se apropie rapid de 100.000 (91.423) în creștere cu aproape 7% (6,3) față de săptămâna precedentă.

Cine sunt cei mai vulnerabili pacienți

Gripa amenință din nou în România și toată lumea se poate infecta, însă ”cei mai expuşi sunt persoanele  de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în cateva zile, însă cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă”, a explicat conf. Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, pentru Cetățeanul.net.
Transmiterea virusului de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

”Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit căt mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”, a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Două decese din cauza gripei au fost confirmate

O femeie din Buzău, în vârstă de 47 de ani, a murit la spital, la sfârșitul anului trecut, testele rapide indicând prezenţa virusului gripal A, potrivit Mediafax.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, pacienta a fost pe 9 decembrie la medicul de familie, unde a fost diagnosticată cu o viroză şi de unde a primit tratament. Sursele citate au precizat că nu se ştie dacă pacienta a urmat tratamentul sau nu, dar în 28 decembrie femeia a fost internată la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău. La internare, medicii i-au făcut testul rapid de gripă care a confirmat prezenţa virusului de tip A.

Este al doilea caz de deces în acest sezon, după ce un bărbat de 54 de ani, din județul Dâmboviţa, diagnosticat cu gripă şi internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte a murit la mijlocul lunii trecute, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa.

Cum ne protejăm de gripă

Respectarea a câtorva reguli simple ne protejează de gripă. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ținem cont pentru a nu ajunge la spital.

1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave

”Evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave”, a mai arătat Tudor Ciuhodaru. Specialistul transmite că nu trebuie să duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente. Pacientul trebuie izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă

Pentru că gripa amenință,”Utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor”, a mai arătat Ciuhodaru.
3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun

”Spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool”, a mai explicat medicul.

4. Evitaţi stresul termic

”Purtați îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine”, mai spune dr Ciuhodaru.

5. Respectaţi un regim de alimentar adecvat

”Alimentația trebuie să conțină fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine. Renunțați la fumat,evitați consumul de alcool și respectați programul de odihnă”, ne mai sfătuiește medicul.

Vaccinarea asigură protecție împotriva gripei

Până la data de 15.12.2019 au fost vaccinate antigripal 1.339.650 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănatății. Și cum gripa amenință din nou în acest sezon, autoritățile îi sfătuiesc pe români să se vaccineze. Cei din categoriile de risc sunt imunizați gratuit. Ceilalți trebuie să cumpere vaccinurile din farmacii.

Vaccinurile disponibile pe piață sunt tetravalente,  cuprinzând tipurile de virusuri gripale A și B recomandate de catre OMS pentru a fi incluse in vaccin si se administraza in doza unica, cu excepția copiilor până la vârsta de 10 ani, care trebuie să facă doua doze la interval de 1 lună, în cazul în care sunt vaccinați pentru prima dată.  ”Vaccinurile au, indiferent de opțiunea pentru vaccinare (vaccin inactivat sau vaccin viu atenuat), un profil de siguranță foarte bun, verificat și de utilizarea îndelungată în Europa, în Statele Unite și în alte țări.

Citește și: După gripă, o altă boală face ravagii în România

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.