Gripa își arată colții. Zeci de infecții au fost confirmate în ultima perioadă

Foto: vaccin antigripal
Foto: vaccin antigripal

Statistici îngrijorătoare vin din partea Institutului Național de Sănătate Publică. Zeci de infecții cu virusul periculos al gripei au fost confirmate în ultima perioadă. Autoritățile sunt în alertă și transmit că singura metodă pentru a evita infectarea este vaccinul.

 Chiar dacă afară sunt temperaturi de primăvară, virozele de sezon și-au făcut apariția. Tot mai multe persoane au de suferit de pe urma virusurilor, iar cele gripale nu fac excepție.  Rapoartele medicale arată că în acest sezon au fost înregistrate deja 177 de cazuri noi de gripă clinică, cu 33 de cazuri confirmate de laborator și un prim deces asociat infecției cu virusul periculos. Dintre acestea, 5 cazuri au fost de gripă cu virus AH3, 4 cazuri de gripă cu virus AH1, 3 cazuri de gripă A nesubtipat și 21 cazuri gripă cu virus B.

Ce simptome are gripa 

Gripa are o mulțime de simptome grave. Febră, frisoane, dureri de cap și musculare, tuse, roșu în gat, grețuri și lipsa poftei de mâncare sunt semnele care trebuie să ne alarmeze și să ne trimită la medic. Copiii sunt foarte vulnerabili în fața bolii.

 „Vaccinarea antigripală rămâne cea mai bună și sigură metodă de combatere a acestei boli cu potențial deosebit de periculos care este gripa. Mai ales dacă ne referim la adolescenți și copii – două categorii vulnerabile la îmbolnăvirea de gripă – vaccinarea este importantă deoarece discutăm despre grupe de populație care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei și al comunității”, a transmis Alexis Cochino președintele Asociației Pro Imunizare, într-un comuncat de presă.

Alexis Cochino este președintele Asociației Pro Imunizare

Rapoartele medicale arată că rata de acoperire a vaccinării antigripale este de 6,8% în rândul populației generale și 20,9% în grupele de risc în sezonul 2018-2019.

Gripa își arată colții. O persoană a murit

România rămâne mult în urma ratei de acoperire recomandate de OMS şi, drept urmare, este expusă consecințelor nedorite pe care imunizarea deficitară le poate avea asupra sistemului de sănătate și economiei.

“Din datele raportate de către Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP rezultă că circulația virusurilor gripale evolueză cu intensitate scazută, cazurile fiind sporadice. Totuși se înregistreză o creștere semnificativă a numărului de infecții respiratorii acute față de săptămâna precedentă, de 6,3% (91.423 față de 85.976), fiind întregistrat și primul deces datorat gripei la un bărbat de 54 de ani având co-morbidități, nevaccinat, din județul Prahova.

Românii se vaccinează

În acest an s-au vaccinat deja mai multe persoane decât în perioada similară a anului trecut, 1.340.000 față de 1.100.000 de persoane, din grupele de populție la risc, cu vaccin furnizat prin programul Ministerului Sănătății, care continuă și în această perioadă”, a transmis Prof. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie într-un comunicat de presă .

Prof. Dr. Alexandru Rafila este președintele Societății Române de Microbiologie

 Medicul a mai precizat că este îmbucurător faptul că există un interes crescut în acest an din partea populației pentru vaccinarea anti-gripală.

Ce vaccinuri antigripale se găsesc pe piața din România

Vaccinurile disponibile pe piață sunt tetravalente,  cuprinzând tipurile de virusuri gripale A și B recomandate de catre OMS pentru a fi incluse in vaccin si se administraza in doza unica, cu excepția copiilor până la vârsta de 10 ani, care trebuie să facă doua doze la interval de 1 lună, în cazul în care sunt vaccinați pentru prima dată.  ”Vaccinurile au, indiferent de opțiunea pentru vaccinare (vaccin inactivat sau vaccin viu atenuat), un profil de siguranță foarte bun, verificat și de utilizarea îndelungată în Europa, în Statele Unite și în alte țări”, a mai explicat  Prof. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie

Vaccinul cu administrare nazală se face de către personalul medical, într-o singura doză la copiii care au mai fost vaccinați antigripal sau două doze la cei care nu au mai fost vaccinați niciodată. Autoritățile spun că vaccinurile gripale încă se găsesc în farmacii și pot fi făcute pe tot parcursul lunii decembrie și ianuarie. Imunizarea se face după două-trei săptămâni de la vaccinare.  

Până la data de 15.12.2019 au fost vaccinate antigripal 1.339.650 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănatății.

În sezonul gripal trecut, în România s-au înregistrat aproximativ 2.300 de cazuri de gripă şi 199 de oameni au murit din această cauză.

Citește și:

Am rămas fără vaccin antigripal! De câte doze are nevoie România

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.