Congresul PSD s-a jucat la CEx, Viorica Dăncilă e deja președinte

Congresul PSD s-a jucat la CEx
Foto: Ecopolitic

PSD a ajuns în premieră sub condurul unei femei. Congresul PSD s-a jucat la CEx, Viorica Dăncilă e deja președinte.

În loc să dea în clocot, așa cum sperau unii social-democrați, oala pesedistă s-a potolit și și-a pus din capacul. CEx i-a netezit calea Vioricăi Dăncilă anihilând practic orice concurență prin decizia ca președintele, președintele executiv și secretarul general să fie aleși dintr-un singur tur.

Congresul PSD s-a jucat la CEx, adversarii lui Dăncilă pot fluiera deja a pagubă

Alegeri într-un singur tur înseamnă evident că funcțiile puse în joc vor fi câștigate conform trocurilor parafate de Dăncilă cu boierimea pesedistă mai veche și mai nouă.

Deși aceste aranjamentele sunt reclamate chiar din interiorul PSD (vezi de exemplu cazul primarului din Pucioasa, pesedistul Constantin Ana), Viorica Dăncilă neagă evidența.

”Nu am vorbit cu niciun coleg să-i spun că vrem să votăm pe unul sau pe celălalt. S-a ales să se meargă pe alegeri într-un singur tur pentru că acesta este principiul în care PSD crede și în privința alegerilor pentru șefii de Consilii Județene și pentru primari și că PSD. Este un principiu în care credem și eu nu vreau să existe aranjamente”, a susținut Dăncilă la finalul CEx-ului.

Iar soarta este de partea ei, nu mai este nevoie de aranjamente pentru ca favoriții viitorului președinte al PSD să intre și ei în noua conducere. Concret, Eugen Teodorovici a anunțat că se retrage din cursa pentru președinția executivă a PSD, ceea ce înseamnă că Daniel Suciu are toate șansele să ocupe funcția (se știe că Suciu este preferatul lui Dăncilă pentru această funcție). Ca să nu rămână repetent, vorba lui Caragiale, Teodorovici a fost numit (și) vicepremier pe locul eliberat de Viorel Ștefan.

Mai nou, doamna îl dorește pe Mihai Fifor și nu pe Marius Dunca în poziția de secretar general. Și ce să vezi, Dunca a anunțat și el că nu mai candidează, așadar și Fifor are și el toate șansele să ajungă secretar general chiar dacă aceasta ar fi a treia funcție importantă internă pe care acesta o deține: Fifor este deja președintele Consiliului Național și purtător de cuvânt al PSD.

Merită adăugat și că vocile rele spun că nu soarta a fost de partea lui Dăncilă ci amenințarea proferată la adresa miniștrilor dornici să candideze pentru funcții în partid: ”Vă pierdeți funcțiile de ministru dacă nu renunțați”. Cum-necum, cert este că totul în BEx a decurs pe placul noului lider. Așa cum se întâmpla și pe vreme ”autocratului” Dragnea, apropo.

Dăncilă și-a tras și ”baroni”

Căderea la pace cu vechea gardă nobiliară (mai exact cu o bună parte a ei) a fost confirmată de ”baronii” Oprișan și Bădălău. Primul (despre care se spune că ar fi în poll position pentru Ministerul Dezvoltării) ia- închinat o odă publică Vioricăi Dăncilă – femeie pe care Oprișan o descrie ca fiind ”cinstită, deşteaptă şi determinată”, ”terorizată” în trecut de Dragnea dar eliberată în prezent de ”agreement-ul pe care îl avea cu fostul preşedinte PSD”. Pe scurt, o femeie pe care Oprișan pune ar vota-o pentru funcţia de preşedinte PSD şi dacă nu ar fi prim-ministru.

Mai puțin liric, Neculaie Bădălău s-a mulțumit să confirme că este de partea lui Dăncilă chiar și atunci când aceasta ia, pe cont propriu, decizii împotriva pozițiilor deja exprimate de majoritatea pesediștilor – cum ar fi aceea de a a-i asigura lui Mugur Isărescu un nou mandat la șefia BNR. P”ropunerea noastră este să-l susţinem pe domnul Isărescu”, a precizat Bădălău, delimitându-se astfel clar de Șerban Nicolae & Comp.

”Acest Congres trebuie să fie despre reforma partidului, despre ce am realizat și nu, despre programul politic, despre direcția în care vrem să mergem. Nu trebuie să fie despre o anumită persoană și sper ca ei să înțeleagă. Va alege o conducere nouă, care va avea susținerea partidului, dar și care își asumă rezultatele la alegerile următoare și reformarea partidului”, a susținut Viorica Dăncilă la finalul CEx.

Trecerea în revistă a ultimelor decizii luate de conducerea partidului, modificările aduse Statutului PSD, punerea cu botul pe labe a opoziției interne cu o zi înaintea Congresului arată în schimb că toată reforma PSD se reduce de fapt la clasica ciolaniadă pentru funcții.
O ciolaniadă care de această dată s-a încheiat înainte de votul care se va da la Congres.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.