Carmen Uscatu de la „Dăruiește Viață”: pacienții asimptomatici, infectați cu COVID-19, trăiesc un coșmar în spitale

SURSA: Carmen Uscatu, Facebook

Carmen Uscatu, cofondator al asociației Dăruiește Viață, trage un semnal de alarmă cu privire la internarea pacienților infectați cu COVID1-19, dar asimptomatici. Ea spune că este o practică traumatizantă care nu se practică în statele civilizate din Uniunea Europeană.

Carmen Uscatu spune că pacienții asimptomatici nu au nevoie de tratament și nu fac decât să ocupe un loc. În schimb, ei trăiesc traume în spitale și au nevoie de multă medicație și tărie ca să nu intre în depresie. Asociația Dăruiește Viață a trimis un memoriu la Ministerul Sănătății prin care cere carantină la domiciliu, scrie ziarul Libertatea.

„Povestea a plecat de la faptul că mie mi s-a părut că măsura e incorectă, atât din punctul pacientului de vedere, cât și din punct de vedere al costurilor și, mai ales, al resurselor materiale și umane. Cel puțin la început, noi nu aveam echipamente pentru medici, în schimb, țineam în spital pacienți care nu au nevoie de tratament. În niște spitale în care condițiile sunt dramatice și în care pacienții asimptomatici trăiesc, fără să fie nevoie, un coșmar. (…)Povestea unui medic a cărui soție a fost internată în spital timp de o lună. Era infectată, dar nu avea nici un fel de simptom. Îmi povestea medicul că soția lui stătea pe diazepam, pentru că nu putea dormi. Nu se putea odihni din cauza tusei celorlalți. Să nu uităm că, la Suceava, zeci de cadre medicale erau înghesuite într-o aripă a spitalului și aveau la dispoziție o singură toaletă, pe hol”, a declarat Carmen Uscatu.

Pacienții cu COVID-19 asimptomaticii și simptomaticii nu ar trebui internați la grămadă, în aceleași saloane, crede Carmen Uscatu.

„Știți cum e în spitalele românești. Pacientul asimptomatic este pus în pericol, fiind timp de trei săptămâni în preajma unor bolnavi cu simptome. Nu știm mai nimic despre acest virus, deci nici cum reacționează organismul dacă este supus la o cantitate mai mare”, a mai spus confondatoarea Asociației Dăruiește Viața.

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății 622/2020 din 15 aprilie, pacienții asimptomatici de COVID -19 puteau să stea în carantină la domiciliu, pe baza unei declarații pe propria răspundere. La o zi după publicarea în Monitorul Oficial, ordinul a fost schimbat.

Asistenți medicali, infectați cu COVID-19, în greva foamei

Doi asistenți de la Spitalul Județean Botoșani, soț și soție, au intrat în greva foamei. Ei au fost confirmați cu COVID-19 și au fost internați pe secția de Boli Infecțioase, deși sunt asimptomatici. Aceştia refuză să mai mănânce acuzând faptul că internarea lor în spital este abuzivă.

„Noi aveam condiţii de autoizolare. În casă locuim doar eu şi soţul meu, nu şi alte rude. De ce consumăm resursele spitalului ocupând un pat ? Nu ar fi fost mai ieftin să mă testeze la domiciliu şi eu să stau în mediul meu, în care sunt obişnuită. Atâşia oameni au luat contact cu noi pe acest traseu, chiar dacă suntem asimptomatici.(…)Am realizat că am fost păcăliţi. Noi dacă nu sunam la 112, nu păţeam nimic. Stau de atâtea zile în spital şi aşteptăm rezultatele la primele teste dar şi a doua testare. Când o întrebăm pe medicul infecţionist care ne-a sfătuit să venim aici, ce facem, când putem pleca, ne spune că nu ea se ocupă de noi, are alte pavilioane în grijă. Medicul care se ocupă de noi, ne spune că ne înţelege, că avem dreptate, dar nu ea poate decide”, a declarat asistenta medicală, pentru Adevărul.

Măsuri mai blânde pentru românii întorși din zonele roşii și pentru bolnavii de COVID-19 asimptomatici

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.