Avem peste o treime din blocuri racordate ilegal la curent

România are nevoie de cel puțin 1 miliond e locuințe pentru a acoperi adevăratul necesar, dar diferențele de prețuri dintre cerere și ofertă sunt prea mari Primăria Iași blocuri racordate ilegal

Avem foarte multe blocuri racordate ilegal la rețelele de energie electrică, a declarat Leonela Leca, expert în securitate energetică în cadrul Asociaţiei Experts for Security and Global Affairs (ESGA), un ONG care a realizat un studiu în acest sens.

Din acest motiv, cei care sunt în căutare apartamente în ansamblurile rezidenţiale noi trebuie să fie foarte atenţi ca branşamentele la reţeaua electrică să fie cele finale.

În București există 641 de ansambluri rezidenţiale noi, iar voluntarii ESGA au analizat, aleatoriu, 156 dintre ele.

„A rezultat că 60 dintre acestea erau branşate ilegal, adică branşamentele erau de tip organizare de şantier, nu finale, individuale. În sectoarele 1 şi 5 am găsit cele mai mari probleme, însă neregulile sunt la nivelul întregii ţări. Şi în blocurile noi din Mamaia-Năvodari există astfel de probleme. La fel, în Pipera, într-un ansamblu unde apartamentul costă 300.000 de euro”, a declarat Leca.

Este vorba inclusiv de ansambluri rezidenţiale foarte bine cotate din Herăstrău, Dorobanţi, Pipera, unde sunt probleme semnalate încă de acum 10 ani, inclusiv la Comisia Europeană, iar lucrurile nu s-au rezolvat.

„Foarte gravă este şi lipsa de implicare a autorităţilor, dar şi lipsa de informare a cetăţenilor. Scopul nostru este să informăm lumea, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Chiajna cu siguranţă se va repeta şi în alte părţi. Acolo unde sunt probleme, reţeaua va ceda şi se poate ajunge la pierderi de vieţi omeneşti”, a mai spus Leca.

Potrivit ei, ONG s-a lovit de un blocaj total la nivelul autorităţilor, respectiv primării, ANRE, ANPC, Ministerul Energiei, când a încercat să afle oficial date cu privire la numărul locuinţelor branşate ilegal.

Legea susține blocurile racordate ilegal

Problema este că legea nu prevede momentul exact când dezvoltatorul este obligat să ofere un racord final, însă stipulează clar faptul că este ilegală furnizarea de energie către clienţii casnici prin branşamente de tip organizare de şantier. Acestea se fac printr-un singur contor pe care dezvoltatorul are voie să-l folosească doar pentru construirea imobilelor.

„În plus, agenţii imobiliari şi notarii colaborează cu dezvoltatorii şi ascund adevărul către clienţi, iar aceştia sunt minţiţi că soluţia de racordare era definitivă, deşi ea este de fapt temporară. La fel, evaluatorul bancar vede că este lumină în casă, dar nu evaluează dacă branşamentul este definitiv sau nu. Au fost inclusiv cazuri de apartamente vândute fără autorizaţie de construcţie”, a continuat Leca.

Expertul a recomandat tuturor celor care vor să-şi ia o locuinţă nouă să fie foarte atenţi la contractul de cumpărare, iar acesta să precizeze clar momentul în care branşamentul la curent trebuie să devină individual şi definitiv.

Consecinţa sunt multiplele incidente şi incendii care au loc din cauza supraîncărcării reţelei, cum a fost şi cazul recent din Chiajna, când au ars mansardele a trei blocuri noi branşate ilegal.

Leonela Leca a subliniat că acesta a devenit deja un fenomen, iar situaţia se pare că a scăpat de sub control.

„Este vorba inclusiv de ansambluri rezidenţiale foarte bine cotate din Herăstrău, Dorobanţi, Pipera, unde sunt probleme semnalate încă de acum 10 ani, inclusiv la Comisia Europeană, iar lucrurile nu s-au rezolvat. Foarte gravă este şi lipsa de implicare a autorităţilor, dar şi lipsa de informare a cetăţenilor. Scopul nostru este să informăm lumea, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Chiajna cu siguranţă se va repeta şi în alte părţi. Acolo unde sunt probleme, reţeaua va ceda şi se poate ajunge la pierderi de vieţi omeneşti”, a avertizat ea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.