Un europarlamentar român a cerut ca UE să sprijine industria oțelului

Europarlamentarul Dan Nica a vorbit la Parlamentul European despre importanța ajutorului UE pentru industria oțelului.

Reacția europarlamentarului român vine în contextul în care industria a fost afectată de crizele din ultima perioadă. „Am asigurat finanțarea din bani europeni de până la 20% din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru industria oțelului, a transmis Nica.

„În această perioadă industria oțelului, și nu este doar industria oțelului, este și a aluminiului și îngrășăminte chimice și partea de industrie chimică, au fost puternic afectate. Ele se numesc generic industry energo-intensive. Deci unde consumul de energie electrică și de gaze are o pondere foarte mare în obținerea produsului final. Mai mare decât orice alt tip de activitate. Având această pondere mare, ele au fost și foarte puternic afectate. În absența unor măsuri de sprijinire a acestor industrii, se întâmplă ce am văzut cu toții în ultimul an de zile în Uniunea Europeană. S-au închis capacități de vreo 40 de milioane de tone de producție de oțel”, a transmis Dan Nica, în cadrul unui interviu.

Europarlamentarul Dan Nica a vorbit despre impactul asupra combinatului siderurgic de la Galați, unul dintre cele mai mari din lume.

„Pentru noi, la Galați, această chestiune este de o importanță vitală. Pentru că absența unor bani europeni, programe de finanțare, care să vină să facă transformarea modului de a produce oțelul ca să vă spun mai direct. Astfel încât emisiile de dioxid de carbon să fie cât mai mici și ei să nu mai plătească aceste taxe. Asta le permite să fie competitivi, să poată să poată să vândă ieftin și fără să mai fie supuși unor chestiuni de necompetivitate, cum se întâmplă cu oțelul care vine din Turcia. Ceea ce este o prostie. Dar este la jumătate de preț, pentru că ei nu plătesc taxele de dioxid de carbon. Combinatul de la Galați le plătește: și taxele de dioxid de carbon, și taxele pe energie, și toate celelalte lucruri. Și atunci este corect? Eu cum să concurez cu oțelul produs în Turcia, care nu plătește niciun fel de taxă. Eu, la Galați, fiind obligat să plătesc toate taxele”, a precizat europarlamentarul Dan Nica.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.