Gabriela Firea: 6 din 10 români consideră că rolul unei femei este la cratiţă, în bucătărie

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă că Guvernul a aprobat, în ultima şedinţă, Strategia Naţională pentru promovarea egalităţii de şanse şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice 2022 – 2027.

”Femeile din România sunt în număr mare discriminate, izolate, plătite prost, dezavantajate şi de prea multe ori victime ale violenţei domestice. Nu sunt vorbe goale, ci statistici oficiale. Suntem pe locul 26 din 27 în Europa, deci la coada clasamentului realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen. În plus, 6 din 10 români consideră că rolul unei femei este la cratiţă, în bucătărie”, a scris pe Facebook, Gabriela Firea.  

Prin această decizie, România se aliniază astfel politicilor europene şi internaţionale şi va beneficia de fonduri europene pentru proiectele din acest domeniu.

„Vreau să le mulţumesc colegilor din Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, care, împreună cu specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi nu au abandonat lupta. Apreciez eforturile depuse de toţi experţii din ministerele şi organizaţiile neguvernamentale care au lucrat ca acest document să fie complet”, a adăugat ministrul Gabriela Firea. 

Potrivit ministrului Familiei, indexul Egalităţii de Gen-Gender Equality Index situează România pe locul 26 din 27, penultimul loc dintre ţările membre UE.  

„Când vorbim despre egalitatea de șanse între femei și bărbați, realitatea este următoarea: 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă și copii! Datele scoase la iveală de o amplă cercetare sociologică în cadrul proiectului „România Durabilă”. În ultimii 5 ani, nivelul egalității de șanse a înregistrat o evoluție oscilantă și rămân domenii importante în care nivelul inegalității de gen cu care se confruntă femeile din România rămâne ridicat. Astfel, unele măsuri propuse în Planul de acțiuni al strategiei vizează grupuri marginalizate cum ar fi femeile rome, femeile din mediul rural sau chiar femeile cu dizabilități”, a explicat Firea.

De asemenea, violența domestică este o realitate în România, se manifestă în toate sferele sociale și în toate domeniile de activitate. Combaterea sa este o prioritate.

„Cifrele pentru primele 9 luni ale acestui an sunt îngrijorătoare: peste 66.000 de cazuri de violență domestică, jumătate dintre aceste cazuri fiind înregistrate în mediul rural, majoritatea înregistrate drept fapte penale”, arată Firea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.