Virgil Popescu, pe urmele lui Constantin Niță. Front comun cu frații Cristescu pentru terenul de 3 milioane euro din centrul Timișoarei

frații Cristescu
Ministerul lui Virgil Popescu (foto dreapta) apără „lucrarea” făcută de Constantin Niță în favoarea firmei fraților Cristescu

Aberant! Ministerul Economiei apără până în pânzele albe un certificat de proprietate emis ilegal pe vremea ministeriatului lui Constantin Niță (PSD) pentru fraților Cristescu. Cu ajutorul certificatului, firma Bega Turism, controlată de Emil și Marius Cristescu, a amenajat o parcare pe 3.000 de metri pătrați pentru mall-ul Bega Shopping, din centrul Timișoarei.

Instanțele de judecată au stabilit în repetate rânduri că certificatul nu putea fi emis legal, deoarece la momentul privatizării terenul nu se afla în patrimoniul societății Bega, dar ministerul lui Virgil Popescu a făcut recurs din nou.

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Recurs la șmecherie. Ministerul lui Virgil Popescu „rezonează” cu afacerile fraților Cristescu

Deși încearcă să se disculpe că Ministerul Economiei eliberează certificatele doar pe baza actelor prezentate de societate  și afirmă că „întreaga responsabilitate incumbă beneficiarului”, ministerul condus de Virgil Popescu, astăzi ministrul energiei, a cerut Înaltei Curți să anuleze hotărârea Curții de Apel Timișoara.

Cu toate acestea rezonăm la opinia Bega Turism, care consideră că o parcare este necesară unui centru comercial”, mai susțin oficialii Ministerului Economiei.

frații Cristescu
Deși a emis un act vădit ilegal în favoarea firmei Bega, Ministerul Economiei condus de Virgil Popescu, recurs

Terenul pe care Bega Turism a amenajat parcarea pentru mall, în baza certificatului de proprietate emis ilegal de Ministerul Economiei, este ultracentral și valorează aproape 3 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI Turism Banatul, încă o inginerie financiară pentru frații Cristescu. Procurorii au închis ochii

Hotărâre irevocabilă, ignorată de Ministerul Economiei   

Bega Turism, o firmă din grupul deținut de oamenii de afaceri Emil şi Marius Cristescu, a intrat în proprietatea unui teren ultracentral de 3.700 de metri pătrați care ar putea valora până la trei milioane de euro din Timișoara printr-un certificat emis ilegal de Ministerul Economiei, au constatat judecătorii.

Actul semnat de ministrul pesedist al Economiei, Constantin Niță, a ignorat o sentință irevocabilă a instanței, ce spune că terenul nu poate intra în proprietatea fraților Cristescu. „Rezolvarea” terenului din centrul Timişoarei a avut loc în aprilie 2014.

În cazul parcării, responsabil pentru emiterea certificatului de atestare a proprietății era CJ Timiș, au stabilit judecătorii. Consiliul Județean a refuzat să elibereze certificatul, deoarece Bega TM (absorbită ulterior de Bega Turism, ambele firme controlate de frații Cristescu) nu îndeplinea condițiile legale obligatorii: terenul să fi aparținut companiei la momentul înființării şi să nu fie în domeniul public. Firma fraților Cristescu  a dat în judecată Consiliul Județean Timiș, solicitând emiterea certificatului de proprietate asupra parcării din spatele magazinului Bega, motivând că terenul nu este cuprins într-o hotărâre de Guvern ce stabilește domeniul public și „acesta este necesar unei corespunzătoare și normale exploatări a unui magazin universal reprezentativ pentru oraș”.

Judecătorii au dat dreptate însă Consiliului Județean, stabilind că Bega Turism nu are dreptul să primească certificatul de atestare a dreptului de proprietate.

CITEȘTE ȘI Tunul de la Tehnolemn Timișoara. Fabrica e la pământ, milioane din afaceri imobiliare pentru frații Cristescu

Manevre de culise. Frații Cristescu, favorizați de Ministerul Economiei

Firma fraților Cristescu a obținut atunci „sprijinul” Ministerului Economiei, sub pretextul HG 834/1991, care le permite firmelor înființate cu capital de stat și privatizate ulterior să primească terenurile adiacente clădirilor pe care le folosesc pentru desfășurarea activității.

frații Cristescu
Terenul ultracentral ocupat de firma Bega a fraților Cristescu este evaluat la circa 3 milioane de euro

Anterior, în 26 martie 2009, instanța a obligat o comisie a Primăriei Timișoara să stabilească vecinătățile terenului, dar judecătorii au arătat că semnarea acestui proces-verbal nu atestă și dreptul de proprietate al firmei Bega TM. Cu toate acestea, ministrul Niță a decis că este suficient să aprobe certificatul de atestare a dreptului de proprietate, în ciuda unei sentințe irevocabile din 2011 a Tribunalului Timiș, care stabilise că Bega TM nu poate primi terenul pentru că nu îndeplinește condițiile legii.

O condiție esențială pentru emiterea certificatului de atestare a dreptului de proprietate este aceea ca respectivul teren să se fi aflat în patrimoniul societății la data înființării acesteia (ca urmare a reorganizării din fosta unitate de stat). În speță, o astfel de condiție nu este îndeplinită, neexistând nicio dovadă în sensul că terenul pretins s-ar fi aflat în administrarea directă a antecesoarei reclamantei. Dimpotrivă, atât expertiza tehnică topografică efectuată în cauză, cât şi evidențele de carte funciară, atestă faptul că terenul constituie proprietatea tabulară a Municipiului Timișoara”, se arată în motivarea judecătorului Diana Lăsconi.

Niță a semnat certificatul în 2014, iar municipiul Timișoara, prin primar, a cerut anularea în instanță a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor abia în 2015 când s-a aflat că Bega Turism se înscrisese la Cartea Funciară ca proprietar al terenului.

În aprilie 2016, Curtea de Apel Timișoara a anulat certificatul emis de Ministerul Economiei, dar în 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că procesul trebuie reluat.

În 2020, Curtea de Apel Timișoara a anulat din nou certificatul de proprietate, dar Bega Turism și Ministerul Economiei au atacat decizia. Procesul se judecă abia în toamna lui 2022.  

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.