EXCLUSIV Robert Negoiță, salvat în dosarul „Plagiatul”. Falsuri, documente contrafăcute, nicio pedeapsă

Robert Negoiță
Robert Negoiță a scăpat de dosarul „Plagiatul”

După ce a scăpat de sancțiunile penale în cazul lucrărilor ilegale de pe Bulevardul Unirii, iertarea abuzivă a datoriilor Rosal și autorizarea frauduloasă a unui cartier de blocuri în spatele Policolor, primarul Sectorului 3 Robert Negoiță a fost scăpat de procurori și de acuzațiile de plagiat. Ancheta a fost tergiversată până când faptele s-au prescris.

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

După 3 ani de anchete în care s-au consumat resurse considerabile – au fost dispuse mai multe expertize care au confirmat plagiatul grosolan al „doctorului” Robert Negoiță în lucrarea sa de doctorat, procurorii Parchetul General l-au scos basma curată pe primarul Sectorului 3. Motivul a fost prescrierea faptelor. Mai lipsea doar ca anchetatorii să-și ceară și scuze pentru deranj!

CITEȘTE ȘI: DOVADA! Blocuri P+11, construite în zonă de P+2, pe baza unei autorizații ilegale a lui Robert Negoiță

Ziarul Cetățeanul prezintă detalii exclusive din ancheta procurorilor.

Fenomenul Negoiță

Primarul Sectorului 3 a terminat liceul la seral, la 31 de ani, a făcut apoi două facultăți (în paralel!), iar la 40 de ani și-a luat și doctoratul.

Negoiţă a devenit doctor în Ştiinţe Juridice în 2012, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Teza i-a fost coordonată de prof. univ. dr. Ioan Dascălu, conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi fost decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Bioterra.

Vom reveni cu detalii exclusive din expertizele dispuse de procurori, care dovedesc fără tăgadă impostura academică a lui Robert Negoiță.

CITEȘTE ȘI: Plagiatul lui Robert Negoiță, subiect de negociere pentru a scăpa de procesul penal

A „fentat” Masterul și s-a înscris direct la doctorat. ILEGAL!

Potrivit anchetatorilor, Negoiță nu avea nici măcar dreptul să se înscrie la doctorat, pentru că nu făcuse studii de master!

Mai mult, toate documentele din dosarul de doctorat al primarului Sectorului 3 – adeverințe, dovada publicării unor articole științifice etc. – erau contrafăcute!

În timpul anchetei, procurorii au stabilit că Robert Negoiță a beneficiat de complicitatea funcționarilor Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, care au închis ochii la nereguli.

Negoiță nu a publicat niciun articol științific, deși era obligatoriu

Robert Negoiță, Plagiatul lui Robert Negoiță

Probele administrate conturează lipsa vocaţiei legale de a fi înscris la doctorat a numitului NEGOIŢĂ Robert Sorin, în condiţiile în care articolele de specialitate presupus publicate nu figurează în revista Universităţii Bioterra, astfel cum este atestat în mod nereal prin adeverinţa emisă de universitate”. În același sens, procurorii au argumentat și că „există suspiciuni serioase privind realitatea parcurgerii şi absolvirii cursului de masterat, împrejurare obligatorie în vederea înscrierii la studii doctorale”.

Totul a fost făcut de funcționarii Academiei, spun procurorii, fără ca Negoiță să-și „murdărească” mâinile. Astfel, Negoiță nu a semnat niciun înscris care să-l lege de aceste falsuri.

„Din examinarea pieselor dosarului de doctorat, condus de DASCĂLU Ioan, rezultă că absolut nici un înscris nu a fost semnat de NEGOIŢĂ Robert Sorin, nefăcând excepţie nici chiar diploma seria H, nr. 0029961”, au arătat procurorii.

Funcționarii Academiei de Poliție și-au pus pielea-n băț pentru Robert Negoiță

S-a constatat că există indicii rezonabile privind comiterea, în contextul parcurgerii etapelor doctoratului de către Negoiță Robert Sorin a infracțiunilor de fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals de către funcţionari ai IOSUD (Instituția Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat) din cadrul Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, constând în alterarea prin contrafacerea subscrierii şi folosirea ulterioară ca piese constitutive ale dosarului de studii doctorale, în vederea parcurgerii fazelor stabilite de lege şi, finalmente, acordării titlului ştiinţific de doctor, a tuturor actelor adresate de către acesta conducerii şcolii doctorale şi/sau instituţiei de învăţământ superior tutelare, începând cu data de 16.09.2009 până la data de 1.03.2012”, au arătat procurorii.

Robert Negoiță

Astfel, dosarul de  doctorat  al  lui Negoiță nu  cuprinde referatele de cercetare stiintifică obligatorii, despre care însă fac referire alte documente întocmite de funcționari ai Academiei, precum şeful catedrei de poliţie din cadrul Facultăţii de Drept, referenţii oficiali ori conducătorul de doctorat.

Din dosarul de doctorat lipseşte și declaraţia pe proprie răspundere privind originalitatea tezei, act obligatoriu, precum şi referatul obligatoriu de analiză de către unul din referenţii oficiali.

Robert Negoiță, scăpat „printre degete”

Procurorii Parchetului General care au instrumentat dosarul de plagiat al lui Robert Negoiță au invocat o „scăpare” a Parlamentului, care a omis să modifice articolul din Codul penal referitor la prescripția faptelor, în concordanță cu o decizie a Curții Constituționale. Astfel, procurorii au costatat că „legiuitorul  nu  a adoptat  nicio dispoziţie de punere în acord a articolului 155 alin. 1 din Codul penal cu decizia instantei de contencios constitutional”, așa că au constatat că în cazul faptelor de care este acuzat Negoiță a intervenit prescripția.

CITEȘTE ȘI: Robert Negoiță, amendat cu 10.000 de lei pentru că a ieșit la plimbare cu bicicleta, deși acest lucru era interzis

„Având în  vedere cele expuse, apreciem că în cauză a intervenit prescripţia răspunderii penale a inculpatului Negoiţă Robert Sorin, niciun act de întrerupere nefiind îndeplinit sub imperiul vechiului cod penal, astfel încât se va dispune clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de însuşire, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentării ca o creaţie intelectuală proprie”, se arată în ordonanța Parchetului General.

Cât despre infracțiunile de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals material în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals intelectual şi instigare la uz de fals, procurorii au constatat că „faptele nu există”.

Ioan Dascălu, răspundere administrativă, nu și penală

Robert Negoiță

Și coordonatorul lucrării de doctorat a lui Negoiță, Ioan Dascălu (foto), a fost scăpat de acuzația de complicitate la infracţiunea de însuşire a calităţii de autor al unei opere. În cazul său, anchetatorii au considerat că, deși Legea educației naționale prevede că „îndrumătorii lucrărilor de doctorat răspund în solidar cu autorii acestora de asigurarea originalităţii conţinutului acestora”, este vorba de o răspundere administrativă, și nu de una penală.

„Apreciem că legea educaţiei naţionale instituie o răspundere administrativă pentru conducătorul de doctorat, în ceea ce priveşte originalitatea tezei doctorandului, ce nu poate în niciun caz a fi extinsă în materie penală. (…) Orice act de complicitate ar presupune  un act de înlesnire sau ajutor la săvârşirea acestei infracţiuni, calitatea de îndrumător nereprezentând în mod automat o dovadă a unui ajutor sau a unei astfel de înlesniri, iar în cursul urmăririi penale, din probele administrate în cauză, nu au rezultat date sau indicii privind astfel de fapte”, se arată în document.

CITEȘTE ȘI: Primarul Negoiță a comis-o din nou, după plimbarea din parcul IOR. A încălcat regulile de distanțare socială

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.