joi, decembrie 12, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalPlagiatul lui Robert Negoiță, subiect de negociere pentru a scăpa de procesul...

Plagiatul lui Robert Negoiță, subiect de negociere pentru a scăpa de procesul penal

-

Plagiatul lui Robert Negoiță a devenit subiect de negociere, pentru că primarul Sectorului 3 vrea să scape cu orice preț de un proces penal. Cei mai mulți dintre cei pe care i-ar fi plagiat, constituiți inițial părți civile, și-au retras pretențiile, după ce au căzut la înțelegere cu edilul.

Un jurnalist de la care a copiat edilul refuză însă să „cadă la pace”, astfel că dosarul privind plagiatul lui Robert Negoiță ar putea ajunge, până la urmă, în instanță.

Plagiatul lui Robert Negoiță, la un pas de a fi trimis în instanță

Astfel, după doi ani de anchete în care s-au consumat resurse serioase, în dosar fiind dispuse mai multe expertize judiciare, munca procurorilor de la Parchetul General este pe cale să fie dată peste cap de aranjamentele avocaților lui Robert Negoiță.

Potrivit legislației, în cazul acestei infracțiuni, împăcarea părților duce automat la încetarea acțiunii penale.

Procurorii și-au îndeplinit obligațiile legale, informând părțile din dosar că pot accepta un acord de mediere, caz în care acuzațiile vor fi retrase, sau pot continua exercitarea acțiunii penale, situație în care anchetatorii vor finaliza rechizitoriul de trimitere în judecată și vor deferi justiției plagiatul lui Robert Negoiță, pentru plagiat.

Robert Negoiță şi-a prezentat lucrarea de doctorat în 2012. Teza i-a netezit calea către titlul de doctor în ştiinţe juridice la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza. Titlul de doctor a fost contestat atunci când societatea civilă a descoperit că Negoiță ar fi cules pasaje ample din lucrări ale altor specialişti în economie, fără să citeze sursa.

Plagiatul lui Robert Negoiță. „Cuiul lui Pepelea“

Toate socotelile edilului de la Sectorul 3 ar putea fi, însă, răsturnate de un jurnalist, parte civilă în acest dosar, al cărui articol a fost copiat de Robert Negoiță în lucrarea sa, fără ca doctorandul să menționeze sursa.

Ziaristul, al cărui articol din „Jurnal de investigații”, a fost plagiat de Negoiță a refuzat oferta avocatului edilului și a decis să continue acțiunea penală. „Ca jurnalist, am urmărit întotdeauna interesul public. La fel fac și acum, dar în calitate de parte civilă în acest dosar. Interesul meu nu este pecuniar, m-am constituit parte civilă în mod simbolic, cu echivalentul unui euro“, a explicat, pentru Cetateanul.net, jurnalistul implicat în dosarul de plagiat.

Plagiatul lui Robert Negoiță. Expertize după expertize

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care instrumentează dosarul plagiatul lui Robert Negoiță, a început ancheta în 2016.

În acel an, procurorii au dispus o expertiză, realizată de specialiștii Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Aceștia au concluzionat că lucrarea lui Negoiță este un plagiat grosolan, cu texte copiate din analize economice semnate, printre alţii, de economistul american Nouriel Roubini, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu etc.

Primarul Sectorului 3 s-ar fi inspirat şi din lucrările fostului rector al Academiei de Poliţie, chestorul Costică Voicu, acesta fiind chiar referent în comisia de doctorat în faţa căreia Negoiţă şi-a susţinut lucrarea.

Negoiță ar mai fi copiat texte din articole de presă publicate pe site-urile Contributors.ro, Cursdeguvernare.ro, Ziaruldeinvestigatii.ro, Hotnews.ro, Euractiv.ro, Tribuna Economică sau Euro Avocatura.

Și Comisia de etică a Academiei de Poliţie a stabilit că lucrarea de doctorat a lui Robert Negoiţă este un plagiat şi a cerut CNATDCU să îi retragă titlul.

În decembrie 2017, anchetatorii au dispus o nouă expertiză științifică în cazul lucrării de doctorat, care a ajuns la aceeași concluzie: Negoiță ar fi copiat peste 6.100 de rânduri din cele aproximativ 9.700 ale lucrării.

Tot atunci, autorii plagiați au fost chemați la Parchetul General. După ce procurorii i-au chestionat dacă Negoiță le-a cerut acordul să preia texte din lucrările lor, le-au adus la cunoștință oficial că au calitatea de parte vătămată în acest dosar.

Dacă va fi găsit vinovat printr-o decizie judecătorească definitivă, Robert Negoiță riscă până la cinci ani de închisoare.

Plagiatul lui Robert Negoiță. Edilul se crede nevinovat

În mai 2018, Robert Negoiță a fost chemat în fața procurorilor pentru a i se aduce la cunoștință concluziile ultimei expertize. În ciuda verdictului dat de experți, Negoiță a negat că ar fi plagiat.

Edilul a declarat că nu înţelege de ce este bănuit de o ilegalitate, câtă vreme a avut un îndrumător ca să devină doctor în ştiinţe juridice. „E gata expertiza, dar nu am stat să o citesc. Am luat la cunoştinţă. Nu mă aştept la nimic. Nu am plagiat!“, le-a spus edilul jurnaliștilor, care l-au așteptat la ieșirea din sediul Parchetului General.

CITEȘTE și Tic Tac! Primarul Robert Negoiță va fi trimis în judecată pentru plagiat. Parchetul General finalizează cazul

Cu toate acestea, în 2016, atunci când s-a început urmărirea penală împotriva sa, Robert Negoiță a postat pe o pagină de socializare un mesaj în care părea că își recunoaște faptele, dând vina, însă, pe jocul „titlurilor academice“ obținute în majoritate, cum se știe, prin plagiat: „Singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această «modă» a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum şi din care am învăţat o lecţie importantă: singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă! Mi-am asumat acest principiu în calitate de primar dar, din păcate, nu l-am avut în vedere din perspectiva academică. Tocmai de aceea, mă voi supune deciziei Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, dacă acesta va decide să îmi retragă titlul de doctor“.

Bacalaureat la 31 de ani, Doctorat la 40 de ani

Robert Negoiţă a terminat liceul la vârsta de 31 de ani, în 2003. El declara în 2011 că era prea preocupat să facă bani, ca să se ocupe și de şcoală. În 2004, s-a înscris la două facultăţi: Facultatea de Drept a Universităţii Bioterra, pe care a terminat-o în 2007, şi Facultatea de Economie a Turismului Intern şi Internaţional, de la Universitatea Româno–Americană, absolvită în 2008.Plagiatul lui Robert Negoiță

În 2009, Negoiţă era înscris la doctorat la Academia de Poliţie, sub coordonarea profesorului universitar Ioan Dascălu, fost decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Bioterra.

În 2012, la 40 de ani, primarul a primit titlul de doctor în Drept. Deși a fost susţinută la Academia de Poliţie, lucrarea lui Negoiţă a abordat un subiect economic: „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social“.

Acum, așteptăm să vedem ce se va întâmpla în continuare cu Plagiatul lui Robert Negoiță.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Nelu Tătaru, trimis în judecată pentru şpăgi de la pacienţi

0
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a trimis în judecată pe medicul Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii pe vremea pandemiei, pentru luare de mită. CITEŞTE ŞI: Nelu Tătaru îşi face cabinet privat după ce DNA...