RENAR-ul lui Fănel Iacobescu a intrat în cătarea Consiliului Concurenței

RENAR
Fănel Iacobescu

Asociația de Acreditare din România – RENAR pune în pericol diversitatea ofertei de servicii de control extern de calitate pentru laboratoarele de analize medicale.

Mai mult, RENAR este suspectată de restricționarea concurenței pe o piață cu foarte puțini competitori, o piață de oligopol, crescând astfel riscul de posibile coluziuni (înțelegeri secrete între două părți), se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței, care a declanșat o investigație pe piața serviciilor de evaluare a calității pentru laboratoarele de analize medicale.

Citește și Alertă la Ministerul Economiei! Biroul de Metrologie Legală, virusat cu RENAR

„Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă încălcare a normelor de concurență de către Asociația de Acreditare din România – RENAR pe piața serviciilor de evaluare externă a calității/furnizării de scheme de încercări de competență pentru laboratoarele de analize medicale care au încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate.

Consiliul Director al RENAR a adoptat, în mai 2021, o procedură privind utilizarea în acreditare a încercărilor de competenţă şi a comparărilor interlaboratoare, prin care transpune politicile internaționale în domeniu (International Laboratory Accreditation Cooperation – ILAC/EA), armonizând procesul de acreditare cu legislația națională și practica internațională.

Documentul prevede, însă, că, în cadrul procedurii de acreditare a laboratoarelor de analize medicale, sunt recunoscute doar schemele de încercări de competență realizate de furnizori acreditați de către RENAR sau de organisme de acreditare semnatare ale acordurilor internaționale atât a EA -MLA, cât și a ILAC  MRA”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței.

Potrivit rezoluțiilor ILAC MRA, mai arată Consiliul Concurenței fiecare semnatar recunoaște acreditarea unui alt organism de evaluare a conformității, semnatar al unuia dintre acorduri.

„Ca urmare, impunerea obținerii, de către entitățile care nu sunt acreditate RENAR, a unei acreditării din partea altor organisme semnatare cumulativ a celor două acorduri internaționale (EA-MLA și ILAC MRA), echivalează cu instituirea unei bariere posibil excesive la intrarea pe piața serviciilor de evaluare externă a calității/furnizarea de scheme de încercări de competență pentru laboratoarele de analize medicale care au încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate.

RENAR este semnatar al celor două acorduri internaționale ILAC MRA și nu numai al EA MLA.

Comportamentul RENAR poate conduce la reducerea semnificativă a ofertei de servicii de control extern de calitate/scheme de încercări de competență pentru laboratoarele medicale și, astfel, la restricționarea concurenței pe o piață cu foarte puțini competitori, o piață de oligopol, crescând astfel riscul de posibile coluziuni”, se mai spune în comunicat.

„Împăratului acreditărilor”

Organismul de acreditare RENAR, în realitate un ONG privat, care încasează anual numai din acreditări peste 5 milioane de euro, este prins într-o rețea dubioasă de interese. Iar toate ițele sunt în mâna „împăratului acreditărilor”, Fănel Iacobescu, președintele RENAR.

CETĂȚEANUL a dezvăluit cum a ajuns RENAR să elimine de pe piață organisme acreditate, iar clienții acestora să fie preluați de concurență. Concurență cu care președintele RENAR are legături mai mult decât dubioase.

„Consiliul Concurenței are deja în atenție asemenea situații scandaloase de la RENAR”, a mai scris CETĂȚEANUL.

RENAR este condus, cel puțin pe hârtie, de un consiliu director, format din diverse organisme – asociații, societăți comerciale, autorități publice, între care cele mai influente sunt, spun surse din instituție, ROLAB – Asociația Laboratoarelor din România și Mișcarea Română pentru Calitate – MRC, ambele fondate chiar de … președintele RENAR Fănel Iacobescu.

În acest păienjeniș de relații au fost prinși și membrii familiei Iacobescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.