Caracatița RENAR. Cine face legea pe piața acreditărilor, sub nasul Ministerului Economiei

RENAR, Asociația de Acreditare din România, care încasează anual numai din acreditări peste 5 milioane de euro, este prinsă într-o rețea dubioasă de interese. Iar toate ițele sunt în mâna „împăratului acreditărilor”, Fănel Iacobescu, președintele RENAR.  

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Ziarul Cetățeanul a dezvăluit că RENAR, o asociație recunoscută de interes național, dar nerecunoscută legal de Guvernul României, mustește de interese, dar cel mai probabil de conflicte de interese. Toate acestea sub ochii ministrului Economiei, Florin Spătaru!

CITEȘTE ȘI: Cine este împăratul acreditărilor din România. Fabrica de bani și interese RENAR

La RENAR, interesul poartă fesul

Anonim pentru marele public, RENAR e însă o rotiță esențială în angrenajul economiei naționale. În calitatea sa de organism național de acreditare unic, care deține monopolul pe piața din România, RENAR acreditează, de pildă, laboratoarele medicale, inclusiv laboratoarele de analize aparținând spitalelor de stat si private, care nu pot funcționa dacă nu sunt acreditate de RENAR. Fără acreditarea RENAR nu pot intra în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și nu pot obține fonduri de la sistemul național de asigurări de sănătate pentru serviciile prestate. La fel, o mulțime de ramuri din angrenajul societății și economiei românești nu pot funcționa fără „binecuvântările” patronate de RENAR (puteți regăsi domeniile la care facem referire în articolul mai sus menționat).

Teoretic, organismul de acreditare se află în coordonarea Ministerului Economiei, care trebuie să supravegheze legalitatea activităților RENAR. În realitate însă, ministerul nu-și bagă nasul în afacerile lui Fănel Iacobescu și ale asociațiilor satelite acestuia.

Așa s-a ajuns ca RENAR să elimine de pe piață organisme acreditate, iar clienții acestora să fie preluați de concurență. Concurență cu care președintele RENAR are legături puternice. Consiliul Concurenței are deja în atenție asemenea situații scandaloase de la RENAR.

Rețeaua patronată de Iacobescu

RENAR este condus, cel puțin pe hârtie, de un consiliu director, format din diverse organisme – asociații, societăți comerciale, autorități publice, între care cele mai influente sunt, spun surse din instituție, ROLAB – Asociația Laboratoarelor din România și Mișcarea Română pentru Calitate – MRC, ambele fondate chiar de … președintele RENAR Fănel Iacobescu. În acest păienjeniș de relații au fost prinși și membrii familiei Iacobescu.

Cum spuneam mai sus, președintele RENAR a fost membru fondator si vicepreședinte al ROLAB – Asociația Laboratoarelor din România, dar și membru fondator la MRC. Ambele asociații fac parte din componenta Colegiului A al Consiliului Director RENAR – Colegiul organismelor acreditate, unde ROLAB este și vicepreședinte.

La rândul său, asociația ROLAB este legată ca timbrul de scrisoare, la nivelul conducerii cu celălalt „copil” al domnului Fănel, Mișcarea Română pentru Calitate (MRC)ROLAB a devenit asociat/membru în asociația MRC încă din anul 2007!

ROLAB și cu MRC, aceeași familie

Din anul 2019, componența Consiliului Director al ROLAB este următoarea: președinte – Liviu Florin Manta, membri – Maria-Magdalena Poenaru, Mihail Mangra. Ulterior, Mangra a făcut rocada cu Manta, devenind președinte ROLAB.  Sursele noastre spun că Liviu Florin Manta este ginerele președintelui RENAR. Fănel Iacobescu nu a vrut să confirme sau să infirme informația.

În cadrul MRC, aceleași persoane ocupa funcțiile: Liviu Florin Manta – asociat din anul 2007, Mihail Mangra, președinte al Consiliului Director din 2017, Maria – Magdalena Poenaru – membru al Consiliului Director.

RENAR

Toți sunt din Craiova, de unde este și Fănel Iacobescu, fiind apropiați ai acestuia. Mai mult, Maria Magdalena Poenaru a publicat și diverse lucrări împreună cu Iacobescu.

Asociația Mișcarea Română pentru Calitate (MRC), care are sediul tot la Craiova, este cum spuneam o rotiță importantă din angrenajul RENAR, fiind membru titular în Colegiul A – Colegiul organismelor acreditate.

Jupânul RENAR, Fănel Iacobescu, are strânse legături și cu acest organism în condițiile în care a fost președinte fondator al Mișcării Române pentru Calitate.

În angrenajul cumetriilor a intrat și directorul general al RENAR, Alina Elena Taină, omul de încredere al lui Iacobescu. Ea a fost numită director la RENAR în 2016, în același timp făcând parte și din Consiliul Director al MRC, spun sursele Cetățeanul. Abia un an mai târziu, în 2017, Alina Elena Taină a demisionat de la MRC. Mai mult, spun aceleași surse, în momentul în care a fost numită director general la RENAR, Alina Taină ar fi fost și director general la ROLAB.

RENAR
Alina Taină a fost omul de încredere al lui Fănel Iacobescu și la Biroul Român de Metrologie Legală

Președintele RENAR, Fănel Iacobescu, a coordonat proiecte MRC, finanțate cu fonduri europene, la care au mai luat parte Alina Elena Taină, Liviu Florin Manta, Maria Magdalena Poenaru și fiica lui Iacobescu, Alina Manta. Pe toți îi regăsim și în schema de mai sus!

RENAR

Evaluatori RENAR, pe ștatele de plată ale organismelor pe care le acreditează

Legăturile dintre RENAR și organismele pe care le acreditează sunt avantajoase de ambele părți. Vorbim, de fapt, de posibile conflicte de interese, care ar trebui să intre în atenția Agenției Naționale de Integritate.

Astfel, un evaluator și directorul Direcției Acreditare RENAR sunt pe ștatele de plată ale unui organism acreditat RENAR.

Mișcarea Română pentru Calitate a început din 2021 să organizeze, contra unei taxe de participare, cursuri de formare profesională pentru membrii Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în sistemul sanitar din România (OBBCSSR).

Primul curs și atelier de formare, „Auditori sisteme de Management pentru laboratoarele de analize medicale”, a fost organizat de MRC în perioada 21 – 23.01.2021 și a avut ca lectori pe dr. biolog Andreea Miruna Hubca și pe biolog Aurelia Teodorescu. Aurelia Teodorescu ocupă funcția de evaluator și director al Direcției Acreditare LI/LE/PT (laboratoare de încercări, de etalonare și furnizori de teste de competență sau control extern de calitate) în cadrul RENAR, iar Andreea Miruna Hubca ocupă funcția de evaluator în cadrul RENAR.

Sursele Cetățeanul spun că RENAR a impus participarea la aceste cursuri ca și condiție obligatorie pentru instruirea personalului implicat în procesul de acreditare.

DICTATURĂ – Cine îi discreditează pe Fănel și asociația sa riscă să rămână fără afacere

Asociația RENAR este condusă discreționar, fără ca Ministerul Economiei să intervină. „Politica privind suspendarea, restrângerea și retragerea acreditării”, document inițiat chiar de către Fănel Iacobescu, aduce aminte de epoca demult apusă, în care criticii regimului erau aspru pedepsiți.

Deși acreditarea este o activitatea strict profesională, organismele pot rămâne fără acreditare, deci fără obiectul muncii, din cu totul alte motive. De pildă, „discreditarea” asociației RENAR și a conducerii sale. Scrie negru pe alb în documentul aprobat fără clipire de Consiliul Director al RENAR.

Astfel, la pct. 4.1.3 se prevede că RENAR poate decide suspendarea acreditării OEC ca urmare a unui act de discreditare, pe o perioadă cuprinsă între 3 – 6 luni, în funcție de gravitatea și amploarea actului comis. Cu alte cuvinte, cine îndrăznește să critice RENAR își poate pierde afacerea, cât timp constatarea „discreditării” are o natură subiectivă.

Același consiliu director a avut grijă ca nimeni să nu afle de aceste prevederi abuzive.

În document se atrage atenția, ne-au spus sursele, și că „Reproducerea integrală sau parţială, dacă nu există acordul scris al RENAR, a prezentului document în orice publicaţii şi prin orice procedeu (electronic, mecanic, fotocopiere, microfilme, etc.), este interzisă”.

Fiica „împăratului acreditărilor”, coordonator de proiecte la MRC

Fiica lui Fănel Iacobescu gravitează și ea în jurul organismelor care au interese puternice la RENAR. Vreme de câțiva ani, Alina Georgiana Manta (Iacobescu) a ținut contabilitatea asociației Mișcarea Română pentru Calitate, apoi a fost membru al MRC, conform propriului său Curriculum Vitae. Fiica lui Iacobescu a încasat sume importante din proiecte derulate de această asociație – cele mai multe finanțate cu fonduri europene, pe care le-a coordonat. Ea a fost supervizată de reprezentantul legal al MRC, Maria Magdalena Poenaru.

Potrivit CV-ului, în perioada noiembrie 2008 – decembrie 2009, Alina Georgiana Manta a coordonat financiar proiectul MCR „Centrul transfrontalier de creșterea competitivității (CTCC) prin promovarea culturii calității în raport cu agenții economici, autorității publice”.

Între 2014 și 2015, fiica „împăratului acreditărilor” a fost coordonator al experților în plasamente internaționale în cadrul proiectului strategic „Creșterea capacității de integrare pe piața muncii a studenților și absolvenților prin consiliere și plasamente practice”, finanțat în cadrul programului POSDRU.

În perioada iulie 2018 – ianuarie 2020, Alina Georgiana Manta a fost manager de proiect în cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră Romania-Bulgaria  „Natural heritage – natural/ bio resources services”.

Cam în aceeași perioadă, ea a coordonat și stagii de practică UE în cadrul proiectului „Facilitarea integrării studenților pe piața muncii prin consiliere și participare la programe de învățare la locul de muncă”, finanțat în cadrul programului POCU, cod proiect 107075.

Deși a fost sesizat în mai multe rânduri, chiar și din interiorul RENAR, de neregulile și abaterile din „împărăția acreditărilor”, Ministerul Economiei nu a luat nicio măsură, chiar în condiția în care Alina Elena Taină, altfel cunoștință mai veche a lui Fănel Iacobescu, este desemnată în RENAR chiar de Ministerul Economiei. Deși au trecut mai bine de șase ani de la numirea sa, Alina Taină nu a reușit nici măcar să sensibilizeze Ministerul Economie să inițieze un HG prin care RENAR să intre în legalitate, după 13 ani de promiscuitate!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.