joi, mai 30, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalProiectul One Floreasca, deblocat în instanță. Nicușor Dan, pus la punct de...

Proiectul One Floreasca, deblocat în instanță. Nicușor Dan, pus la punct de judecători

-

ONG-urile controlate de Nicușor Dan, care pretind că luptă cu mafia imobiliară, încep să piardă teren în instanță. După ce Tribunalul București a pronunțat o soluție ridicolă, suspendând o investiție de 100 de milioane de euro – proiectul One Floreasca pe motiv că în acordul de mediu nu s-a justificat de ce nu se găsesc în zonă mierle și pițigoi, instanța superioară a văzut absurdul situației și a îndreptat sentința strâmbă de la fond.

Autori Cătălin Antohe și Andrei Sidorov

La 27 iunie, Curtea de Apel București a anulat suspendarea proiectului One Floreasca City, edificat pe terenul fostei întreprinderi „Automatica”, dispusă de Tribunalul București în dosarul 26421/3/2018, la solicitare asociațiilor „Salvați Bucureștiul” și „SOS Orașul” – principalele „instrumente” de lucru ale lui Nicușor Dan.

Proiectul One Floreasca merge înainte. Soluția Curții de Apel

„Respinge excepţia lipsei de interes în formularea recursului Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi a recursului Asociaţia SOS Oraşul. Respinge excepţia inadmisibilităţii recursului recurentei Asociaţia SOS Oraşul. Admite recursurile la considerentele sentinţei formulate de recurentele Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Asociaţia SOS Oraşul şi înlocuieşte considerentele criticate cu considerentele prezentei decizii. Respinge recursul Asociaţiei SOS Oraşul împotriva soluţiei de suspendare a HCGMB nr.85/2011. Respinge recursurile formulate de PMB şi Auchan România SA împotriva încheierii din data de 26.11.2018. Admite recursurile recurentelor SC One Mircea Eliade SRL, CGMB, APM, PMB şi Auchan România SA împotriva sentinţei civile nr.1435/04.03.2019. Casează sentinţa recurată şi în rejudecare: Respinge cererea de suspendare a HGCGMB nr.85/2011, a acordului de Mediu nr.3/2017 şi a autorizaţiei de construire nr.4/1564415/2018”, se arată în dispozitivul sentinței.

Mai mult, ONG-urile lui Nicușor Dan sunt bune de plată, urmând să achite și cheltuieli de judecată și taxa de timbru.

„Obligă recurentele reclamante la plata către recurenta-pârâtă SC One Mircea Eliade SRL a cheltuielilor de judecată în sumă de 10.200 lei (taxă de timbru, şi parţial onorariu de avocat)”, au mai dispus judecătorii,

Proiectul One Floreasca, atacat în haită

Soluția este definitivă, dar cu toate acestea proiectul imobiliar mai poate întâmpina piedici.

Asta pentru că ONG-urile lui Nicușor Dan au folosit o strategie menită să dea cât mai multe bătăi de cap în instanță, dar nepotrivită unui scop civic.

Astfel, asociațiile au atacat în cascadă proiectul de 100 milioane de euro: două procese de suspendare a aceleiași investiții și două procese de anulare ale aceleiași autorizații de construire. Tot de două ori, în câte două procese, au cerut și anularea aceleiași autorizații de construire, dar și a acordului de mediu care a stat la baza autorizației.

Automatica, mierlele și pițigoii lui Nicușor Dan

Nicușor Dan
Judecătorii au căutat mierlele și pițigoii acolo unde nu există

Unul dintre principalele motive pentru care judecătorea de la fond a suspendat autorizația de construire a ansamblului imobiliar din Floreasca a fost acela că acordul de mediu care a stat la baza emiterii autorizației este nelegal.

Instanța a constatat că în raportul de impact asupra mediului s-ar menționa existența la locul construcției a unei populații de păsări alcătuită și din pițigoi și mierle, specii protejate. Dar, a susținut instanța, deoarece în raport nu s-a explicat de ce speciile protejate lipsesc acum, acordul de mediu ar fi fost emis ilegal.

Proiectul One Floreasca, Nicușor Dan
Raportul de mediu arată clar că pe amplasamamentul fostei intreprinderi Automatica nu cuibăresc păsări protejate

În realitate, paragraful citat de judecător nu se referă la prezența mierlelor  în amplasamentul luat la țintă de ONG-uri ci, în general, la zona parcului și a lacului Floreasca. Dacă s-ar fi obosit să citească și pagina următoare din raport, acolo ar fi aflat se arată clar că nu este nici urmă de gheară de pițigoi sau de mierlă pe terenul investiției One Floreasca.  „În zona analizată nu sunt menționate specii vegetale protejate, arbori ocrotiți sau suprafețe protejate din punct de vedere al vegetației și faunei”, este paragraful din raport pe care magistrații nu l-au mai citit.

De altfel, chiar și logica elementară exclude ipoteza că fosta intreprindere „Automatica” putea fi habitat natural pentru speciile de păsări protejate.

Cum  se luptă Nicușor Dan pentru români

Proiectul One Floreasca
Nicușor Dan, mereu pe drumuri pentru binele românilor

Deși a pierdut o bătălie în instanță, deputatul-activist nu a ezitat să-și facă din noucampanie electorală. Pentru că anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare.

După ce a pierdut procesul, Nicușor Dan a publicat o postare pe Facebook, în care a arătat cât de mult se zbate pentru români. Atât de multe procese are Nicușor Dan, încât ne întrebăm când mai are timp de îndatoririle de parlamentar.

„Ieri (27 iunie n.r.) am avut șapte procese cu Asociația Salvați Bucureștiul. Le-am împărțit la trei, cu colegii din ASB, dar tot am stat de la ora 9:00 la 16:00 fie în fața instanței, fie în sală așteptând, fie făcând drumul de la Tribunal la Curtea de Apel și înapoi. (…) E o luptă total disproporționată ca resurse. Aș fi fericit ca Asociația să aibă suficiente resurse să o ducă fără mine, dar nu le are încă, de aceea merg prin instanțe, în loc să mă concentrez doar pe proiectul pentru București”, a scris Nicușor Dan.

Investiție de 100 de milioane de euro

Proiectul One Floreasca, Nicușor Dan
Proiectul One Floreasca City a fost atacat cu patru ONG-uri în mai multe procese

Proiectul One Floreasca City presupune construirea a trei componente integrate într-un ansamblu deschis: fosta hală Ford va fi restaurată şi modernizată, transformându-se într-un spaţiu contemporan de retail operat de AuchanRomânia, o clădire de birouri de clasă A – One Tower- şi trei blocuri cu apartamente exclusiviste – One Mircea Eliade.

Investiţia necesară dezvoltării întreg ansamblului One Floreasca City este estimată la 100 de milioane de euro.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Denunţătorul lui Coldea, acuzaţii BOMBĂ împotriva Laurei Codruţa Kovesi: Este şi o înregistrare pe un vas unde domnul Coldea s-a întâlnit cu doamna Kovesi...

0
Cătălin Hideg, denunţătorul lui Florian Coldea a depus noi probe la DNA printre care trei telefoane care conțin interceptări cu generalul SRI, Dumitru Dumbravă şi Laura Codruţa Kovesi. Mai mult, probele arată că Codruța Kovesi s-a văzut cu Florian...