Enel începuse să facă și o faptă bună, dar i-a dat Chiriță-ANRE peste contoarele inteligente

Foto: enel.ro
Foto: enel.ro

Enel începuse să facă și o faptă bună pentru clienții săi din România: Până la finalul anului 2017, aproximativ 300.000 de clienți ai companiilor E-Distribuție vor beneficia de contoare inteligente, anunța Enel printr-un comunicat din 9 mai 2017.

Distribuitorul italian de energie electrică îi mai informa pe români despre faptul că vor primi facturi calculate pe baza consumului exact, nu pe estimări:

 „Transformarea digitală pe care contoarele inteligente o aduc plasează consumatorul în centrul preocupărilor noastre, oferind clienţilor o experiență îmbunătățită: acces la date de consum în timp real, posibilitatea de a monitoriza consumul de energie, facturare pe baza consumului exact și, cel mai important, monitorizarea continuității serviciului și restabilirea mai rapidă de la distanță a acestuia în caz de defecțiuni”.

Citește și ANRE recunoaște că lucrează în interesul „băieților deștepți” din energie, curentându-i pe români cu facturile la electricitate

Pentru anul 2017, Enel avea în plan investiții de 151,5 milioane de euro în România, dintre care 139 milioane de euro erau alocate exclusiv operațiunilor de distribuție.

Pentru 2018, investițiile planificate au fost chiar mai mari, ajungând la 178 milioane de euro, din care 168 de milioane de euro erau destinate îmbunătățirii performanței rețelelor.

Enel mai informa că, până la data emiterii comunicatului, instalase deja 140.000 de contoare inteligente, ca parte a strategiei companiei pe termen mediu de a instala contoare inteligente pentru întreaga bază de 2.8 milioane de clienți din România.

Chiriță care taie elanul

Pe scurt, dacă nu intervenea, în 2019, președintele ANRE, electricianul-sindicalistul-pesedist Dumitru Chiriță, ca să le taie elanul, italienii ar fi montat până în 2021, când a început criza energetică, contoare inteligente la toți cei aproape trei milioane de clienți. Asta în condițiile în care, doar până în 2020, ținta ANRE era ca 85% dintre clienți să aibă contoare cu auto-citire.

Însă, a intrat pe fir Dumitru Chiriță, căruia i s-a făcut milă de banii distribuitorilor de energie electrică, și a lovit, fără pic de milă, în toți românii, prin Decizia 778/8.05.2019.

Chiriță-ANRE, în cârdășie cu guvernul PSD-ALDE condus de Viorica Dăncilă, în care prietenul lui Tăriceanu,  Anton Anton, era ministrul Energiei, a decis să modifice ținta de 80% contoare inteligente până în 2020.

Noile ținte fixate de Dumitru Chiriță nu ating procentul de 80% nici până în 2028.

Așa că o să plătim prețul corect pentru curentul electric consumat abia atunci când o să avem contoare inteligente funcționale, după pofta inimii președintelui Chiriță.

Pentru că, atenție, degeaba avem contoare inteligente dacă ANRE nu-i obligă pe distribuitori să le și pună în funcțiune.

Acum cele existente au blocat programul de autocitire pentru ca furnizorii să continue să ne fure prin estimarea consumului.

Iar pe site-ul Enel putem citi:Mai devreme sau mai târziu, te vei bucura și tu de avantajele contorului inteligent! Companiile noastre sunt cele care au instalat până acum cele mai multe contoare smart în România, contribuind la digitalizarea rețelei electrice. Vom continua acest proces de modernizare, conform planurilor aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”.

Dumitru Chiriță, care ne costă 12.000 euro pe lună, vrea cât mai târziu!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.