luni, mai 27, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalGuvernul PSD-ALDE a acționat, cu mâna șefului ANRE Dumitru Chiriță, pentru ca...

Guvernul PSD-ALDE a acționat, cu mâna șefului ANRE Dumitru Chiriță, pentru ca românii să fie furați cu facturile de energie electrică. DOCUMENTE

-

Haosul creat de emiterea facturilor de energie electrică nu ar fi existat dacă actualul președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Electric (ANRE), Dumitru Chiriță, nu ar fi acționat în interesul „băieților deștepți”, ci în cel al românilor.

Concret, Dumitru Chiriță, a anulat, prin Decizia nr. 778 din 08 mai 2019  ținta, la nivelul anului 2020, de 80% pentru implementarea Sistemului de Măsurarea Inteligentă (SMI), adică montarea contoarelor cu autocitire, așa cum am arătat  în articolul Dovada că președintele ANRE Dumitru Chiriță este marele vinovat pentru facturile uriașe la energie electrică. Cum a făcut jocul băieților deștepți în dauna românilor.

Dacă românii ar fi avut astăzi contoare cu autocitire funcționale, așa cum se stabilise prin Ordinul nr. 91 din 2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 801/18.XII.2013, al președintelui ANRE Niculae Havrileț, ar fi plătit exact pentru ce consumă și nu pe bază de estimări, funcție de consumul din anii trecuți.

Acest mod de plată, pe bază de estimări, urmate de regularizări, este de fapt o creditare a distribuitorilor de energie electrică de către români, fără ca să primească dobânzi. Români cărora, dacă întârzie plata facturilor, li se percep penalități.

Iată dovada că asta este realitatea, furnizată chiar de vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy Bege, pe 4 octombrie 2022, la Digi24:

„În aceeași Ordonanță 27 există o prevedere care spune că după ce închidem anul 2022, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie – deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste 300 de kilowați oră în 2021, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh – în baza consumului din 2022, în februarie 2023 va primi banii plătiți în plus. Vor fi restituite de către furnizori. Există prevedere”.

Acum, e clar?

Noi, românii, dăm azi bani în plus „băieților deștepți” din energie, iar dacă suntem cuminți poate în februarie îi primim înapoi.

Nu merită domnul Dumitru Chiriță recunoștința noastră, a tuturor?

Dar să vedem cum a fost propulsat Dumitru Chiriță în fruntea ANRE.

Electricianul-sindicalist Dumitru Chiriță, posesor, din 2010, deci de la la vârsta 47 de ani, a două diplome universitare: una de licență de la Universitatea particulară „Nicolae Titulescu” și a una de master de la Universitatea București, a fost numit în fruntea ANRE de PSD, condus atunci de Liviu Dragnea, în noiembrie 2017.

Așadar, Dumitru Chiriță este un „fenomen” al sistemului de învățământ superior din România, urmând simultan studiile de licență și de masterat, între 1995 și 2000, așa cum putem citi pe CV-ul său depus la European Union Agency for thr Cooperation of Energy Regulators (ACER), unde este membru în board.

Cu diplomele în buzunar, s-a lăsat de sindicalism și, din 2000 până în 2004, PSD l-a făcut PSD deputat. Apoi, având omul licență și masterat, partidul l-a găsit competent și pentru funcția de vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În 2008, PSD l-a făcut din nou deputat.

Înainte de a fi numit la ANRE, acest Chiriță a făcut parte din Comisia parlamentară de anchetă a activității – MARE Atenție!!! – ANRE, constituită prin Hotărârea Parlamentului României nr. 68 din 27 septembrie 2017. Comisia a fost condusă de Iulian Iancu, iar vicepreședinte a fost Daniel Zamfir. Dumitru Chiriță a fost membru până pe 18 octombrie 2017, când  majoritatea PSD din Parlament l-a găsit tocmai bun pentru a-l pune șeful ANRE. Numirea s-a oficializat în octombrie 2017.

Nu este lipsit de interes ce verifica deputatul Chiriță la ANRE, potrivit obiectivelor pentru care fusese înființată comisia: „modul în care a fost asigurată protecția consumatorului final și sprijinirea clienților vulnerabili”, sau, la fel de interesant, „analiza legislației secundare și modul în care aceasta a influențat modificarea prețului energiei la consumatorul final”.

Și acum să ne întoarcem la Decizia nr. 778.

Până să ne răspundă Dumitru Chiriță la solicitarea pe care i-am adresat-o de a ne comunica motivele pentru care a emis Decizia și dacă s-au făcut presiuni politice pentru a o da, iată ce ne-au spus surse din piața de energie electrică:  

Când Chiriță a dat Decizia 778 la putere era guvernul PSD-ALDE condus de Viorica Dăncilă, cu Anton Anton la Ministerul Energiei. Cele mai puține contoare inteligente fuseseră montate de cele trei filiale ale Electrica – Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord, conduse, la acea vreme, de „băieți deștepți” cu mari relații politice.

Deci, în cele trei filiale de distribuție ale Electrica nu se investise mai nimic în contoarele inteligente. Cum cei trei „băieți deștepți” și oamenii politici din spatele lor nu mai puteau, pur și simplu, să ne fure cu contoarele inteligente în funcțiune, la presiunea PSD și ALDE, Chiriță a modificat ținta de 80% contoare inteligente până în 2020.

Dumitru Chiriță a executat, cu mare zel ordinul primit, țintele fixate de el neatingând procentul de 80% nici până în 2028.

Concluzia: O să plătim prețul corect pentru curentul electric consumat abia atunci când o să avem contoare inteligente funcționale.

Acum, tot cu largul concurs al ANRE, nici contoarele inteligente deja montate nu sunt funcționale!

Hoție pe față!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Zeci de nuntaşi au ajuns la spital: S-a deschis o anchetă!

0
Peste 20 de nuntași, inclusiv copii, care au participat sâmbătă la o petrecere de cununie în Târgu Mureș, au avut apoi simptome severe de toxiinfecţie alimentară. CITEŞTE ŞI: Case și drumuri inundate în județul Bihor Autorităţile au început o anchetă sanitară,...