ȘTIRILE DIMINEȚII – Care este cel mai vândut pește în România; absolvenții de gimnaziu află astăzi la ce liceu au fost repartizați

8.10 Zeci de persoane au fost rănite după ce un avion a fost afectat de turbulențe.  Este vorba de un avion de pasageri al companiei Air Canada, care zbura de la Vancouver la Sydney. Aeronava a fost grav afectat de o serie de turbulenţe,avea 284 de oameni la bord, iar ami multe persoane au fost rănite. Avionul a fost nevoi să aterizeze de urgenţă la Honolulu.

8.00 Repartizarea computerizată în învățământul liceal. 146.000 de elevi care au susţinut Evaluarea Naţională vor afla, astăzi, în ce liceu vor învăţa. Unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi din şcolile respective şi lista cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţe/municipiul Bucureşti.  73,2% dintre candidaţii prezenţi la Evaluarea Naţională (106.999) au obţinut medii mai mari sau egale cu 5.Un număr de 459 de absolvenţi de gimnaziu au luat media generală 10. Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%). În perioada 15 – 18 iulie, absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea depune dosarele de înscriere în unităţile de învăţământ liceal în care au fost repartizaţi.

07.00 Despre peștele vândut în România. Importatorul şi distribuitorul de produse din peşte şi fructe de mare Alfredo Seafood a anunţat, joi, că aproximativ 70% din cantitatea totală de peşte vândută în România constă în peşte sălbatic, iar restul de 30% provine din acvacultură. Compania apreciază că 8% din cele aproximativ 70.000 tone de peşte oceanic sălbatic, vândute anual pe piaţa autohtonă, reprezintă peşte certificat MSC (Maritime Stewardship Council). Certificarea MSC se acordă doar peştelui sălbatic, pescuit şi procesat în mod sustenabil şi se atribuie atât pentru activităţile de pescuit, cât şi pentru depozitare, procesare şi ambalare.

“Atestarea MSC nu este uşor de obţinut, pentru că trebuie îndeplinite nişte standarde foarte stricte. Apele de unde provine peştele trebuie să fie curate, ambarcaţiunile şi echipajele trebuie să fie la rândul lor certificate. Companiile care cumpără, transportă, prelucrează şi ambalează acest peşte au nevoie la rândul lor de certificare MSC, iar toate acestea duc la creşterea preţului care ajunge la raft, cu circa 10 – 15%. Desigur, atestarea MSC este o garanţie a calităţii deosebite a produsului, dar cerinţele care trebuie îndeplinite sunt riguroase şi cred că acesta este motivul pentru care doar 8% din peştele sălbatic care poate fi cumpărat în România, în prezent, are această certificare”, explică Mihai Cristian Dărmănescu, fondatorul Alfredo Seafood.

La nivel volumetric, macroul rămâne cel mai vândut peşte în România, cu aproximativ 40.000 tone din totalul pieţei, care se ridică la 100.000 tone.

6.30 Tragedie la Iași. Un copil de doi ani a murit după ce a căzut de la etajul nouă al unui bloc din Iaşi. Incidentul a avut loc într-un bloc din cartierul ieşean Alexandru cel Bun.Copilul se afla împreună cu tatăl său în apartament, iar la un moment dat, profitând de neatenţia bărbatului, s-a urcat pe geam şi a căzut în gol, de la etajul nouă.Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, medicii au început manevrele de resuscitare, însă copilul nu a putut fi salvat.

06.00 Evenimentul weekendului, finala lui Halep de la Wimbledon. Simona Halep va urca în clasamentul WTA de pe locul 7 pe locul 4, după ce a ajuns pentru prima dată în finala turneului de la Wimbledon. Serena Williams a declarat, joi, că Simona Halep a jucat incredibil în semifinale cu Elina Svitolina, subliniind că mereu meciurile contra jucătoarei din Constanţa au fost dificile. Simona Halep, locul 7 WTA şi cap de serie numărul 7, s-a calificat pentru prima dată în finala turneului de la Wimbledon, după ce a învins-o, joi, cu scorul de 6-1, 6-3, în 72 de minute, pe jucătoarea ucraineană Elina Svitolina, numărul 8 mondial şi cap de serie numărul 8. Halep va juca a cincea finală de grand slam, a treia în acest an la un turneu şi cea cu numărul 36 din carieră (în total), la simplu. Jucătoarea română a câştigat un singur grand slam, la Roland Garros, anul trecut. Simona Halep, locul 7 WTA şi cap de serie numărul 7, a declarat, joi, că este foarte fericită pentru calificarea în finala turneului de la Wimbledon, subliniind că meciul cu Elina Svitolina nu a fost atât de uşor pe cât o arată scorul. Sportiva ucraineană Elina Svitolina a declarat, joi, că Simona Halep a jucat incredibil în semifinala de la Wimbledon, subliniind că este dezamăgită că nu a profitat de şansa ei, informează BBC.Simona Halep va juca finala, sâmbătă, de la ora 16.00, cu Serena Williams.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.