Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă publicarea unei prime forme a unui document intern al Comisiei Europene, adresat traducătorilor, care recomandă evitarea referirii la Crăciun şi înlocuirea numelor biblice în limbajul oficial.
„Nişte birocraţi nealeşi de nimeni şi care par că nu mai reprezintă pe nimeni şi-au permis să anuleze rădăcinile creştine ale Europei, într-o tentativă fără precedent. Chiar dacă documentul a fost retras de pe site-ul Comisiei, ne exprimăm indignarea în legătură cu această tendinţă a Bruxelles-ului de a defini totul într-o cheie corect politică, pentru a elimina aşa-zise stereotipuri şi a evita aşa-numite discriminări. Cum să elimini Crăciunul din vorbirea curentă? Cum să eviţi utilizarea celui mai frumos nume feminin, cel al Fecioarei Maria? Cum să ştergi din istorie 2000 de ani de creştinism? Doar nişte minţi bolnave puteau să conceapă aşa ceva”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR.
Mistificarea realităţii
„E grav că de la vârful instituţiilor europene există o preocupare constantă de mistificare a realităţii şi de prezentare deformată a unor lucruri elementare. Trebuie să le reamintim acestor birocraţi că există femei şi bărbaţi, iar bărbaţii nu pot naşte; există o credinţă creştină împărtăşită de majoritatea europenilor care, pe 25 decembrie, sărbătoresc Naşterea Domnului Iisus Hristos sau, în termeni populari, Crăciunul. Am impresia că la nivelul instituţiilor europene există o concepţie larg răspândită, plină de prejudecăţi cu privire la creştini. Îi este cuiva ruşine de credinţa creştină a majorităţii cetăţenilor statelor europene?”, a subliniat deputatul George Simion, co-preşedinte AUR.
Un document intern al Comisiei Europene care îi sfătuia pe oficiali să folosească termeni cum ar fi „sezonul sărbătorilor”, mai degrabă decât Crăciunul, şi să evite expresii precum „made man” (n.r. – făcut de mâna omului) a fost retras după un protest din partea politicienilor de dreapta.
Executivul UE a decis retragerea documentului lansat de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, la sfârşitul lunii octombrie, după un articol din tabloidul italian Il Giornale, care susţinea că este o încercare de „anulare a Crăciunului”.
Cetățeanul TV