Scandal URIAȘ la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber: Urlete în Parlament

Renate Weber
FOTO: Parlamentul European

Avocatul Poporului Renate Weber a răspuns, în şedinţa de miercuri a comisiilor juridice reunite ale Parlamentului, reproşurilor care i se aduc în rapoartele de activitate ale instituţiei pe anii 2019 şi 2020 respinse marţi de Legislativ.

Astfel, ea vorbeşte despre faptul că Avocatul Poporului a întreprins măsuri pentru a încerca să facă ceva lumină în cazul Caracal, cum ar fi solicitări multiple către administraţia locală şi centrală privind aspecte care au vizat sistemul 112 şi felul în care e instruit personalul de acolo, situaţia legată de siguranţa transportatorilor pe rute pe care iau copii sau persoane vulnerabile.

Despre reproşul privind hotărârea Camerei Deputaţilor referitoare la concluziile comisiei de anchetă privind situaţia copiilor dispăruţi din România, Weber a precizat că documentul este adresat Guvernului şi nu Avocatului Poporului. Ea a adăugat că hotărârea emisă include informaţiile transmise de Avocatul Poporului, iar agenţiile guvernamentale nu au cum să elaboreze politici publice pentru a preveni şi combate acest fenomen deoarece nu au date, nu ştiu nimic nici despre consumul de droguri, nici despre copiii dispăruţi. Renate Weber a adăugat că a primit mai multe date în acest sens de la organizaţiile guvernamentale.

CITEȘTE ȘI: Vot pentru revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber: A încălcat legile!

Renate Weber a cerut iniţial ca dezbaterea de revocare să fie în altă zi, din moment ce a primit cererea de revocare aîn jurul orei 10, iar şedinţa era 11.

Apărarea Avocatului Poporului

Avocatul Poporului a argumentat faptul că nu a avut timp să-şi pregătească apărare. Renate Weber i-a întrebat ironic pe cei prezenţi dacă interesează pe cineva apărarea sa.

„Primul reproş e că nu am transmis Parlamentului şi Guvernului un raport special despre problemele de sistem constatate în urma crimei de la Caracal. Dacă mi-aţi fi oferit posibilitatea să xerocopiez multitudinea acţiunilor noastre aţi fi văzut că Avocatul Poporului a încercat în multiple planuri să facem lumină şi să arătăm probleme de sistem. Faptul că nu am făcut un raport special, nu e o încălcare a legii. Noi nu avem de ce să facem rapoarte tematice speciale. Din 1997 până azi niciodată parlamentul nu a cerut Av Poporului să facă un raprot special”, a declarat Renate Weber.

La al doilea reproş, referitor la neimplicarea în problemele de abuzuri ale minorilor, Weber a atras atenţia că sunt şi greşeli în document.

Greșeli gramaticale

„Dacă vreţi să fiţi maliţioasă şi să ne sancţionaţi pentru greşeli gramaticale, nu face obiectul cererii de revocare”, a fost replica preşedintei de şedinţă, Iuliana Scântei.

Steluţa Cătăniciu, Nicuşor Halici şi Laura Vicol au ridicat vocea de mai multe ori şi i-au luat apărarea lui Renate Weber. Conducărorii şedinţei le-au tăiat de zeci de ori microfonul celor două deputate, Cătăniciu şi Vicol. De exemplu, la un moment dat, în două minute i-a fost tăiat microfonul de şapte ori lui Cătăniciu. „M-am uitat pe această cerere de revocare şi vă mărturisesc că nu am găsit nici măcar un singur articol din Constituţie care să justifice revocarea”, a subliniat Renate Weber.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.