INTERVIU Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Florin Creț, 150 milioane euro pentru Maramureș în zece luni de mandat

Florin Creț

În cele zece luni de când a preluat funcția de secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, maramureșeanul Florin Creț a avut parte de o prodigioasă activitate, iar realizările nu au întârziat să apară.

Datorită efortului depus, acesta a reușit canalizarea a peste 150 milioane euro pentru finanțarea unor investiții importante pentru județul Maramureș. Într-un interviu acordat ziarului Cetățeanul, Florin Creț prezintă rețeta administrației eficiente.

CITEȘTE ȘI „Divorțul secolului”. Mihai Răzvan Ungureanu, amor nebun în casele conspirative ale SIE?

„Nu vin la minister pentru a încălzi un scaun…”

Cetățeanul: Veniți tocmai din nodrul țării? De ce la Ministerul Dezvoltării și de ce acum?

Florin Creț: Am plecat o vreme din Maramureș nu pentru a-l abandona, ci, din contră, pentru a fi util județului. Și cred că în niciun alt minister nu puteam face mai multe pentru Maramureș. A fost o conjunctură politică favorabilă ce a dus la acestă provocare pentru mine. Am știut că nu vin la minister pentru a încălzi un scaun și a-l menține așa. Oamenii care m-au sprijinit pentru a ajunge aici au niște așteptări de la mine, iar lucrul acesta e firesc. Este unul dintre factorii care mă motivează în a gestiona o anumită strategie legată de Maramureș. În cele zece luni de mandat, prin programele de finanțare existente pe diverse paliere, în județ au ajuns peste 150 milioane euro.

Cetățeanul: Cum se vede Maramureșul de la București?

Florin Creț: Lucrurile trebuie explicate din două perspective. Atunci când vorbești despre Maramureș, acesta e perceput ca un loc aparte, unde tradițiile, locurile și oamenii crează mirajul unui colț de rai. E paradisul oricărui turist. Sunt doar cuvinte de apreciere față de tot ce are Maramureșul mai valoros. Poate noi, cei care ne-am născut și am trăit toată viața acolo, nu realizăm pe deplin cât de îndrăgit e județul nostru și câtă apreciere ne poartă cei ce ne-au trecut pragul. Și trebuie să spun că mă mândresc cu asta. Peste tot unde merg, oamenii mă privesc cu respect și pentru faptul că sunt maramureșean.
Pe de altă parte, sigur, provincia va rămâne provincie. În capitală lucrurile comportă o altfel de dinamică, iar raportarea la județele țării este oarecum disproporționată în raport cu importanța pe care centrul ar trebui să le-o acorde. Așa se face că e nevoie de foartă multă perseverență pentru a deschide ușile care să ducă la atragerea de investitori, pentru canalizarea unor resurse bugetare necesare finanțării anumitor proiecte și pentru valorificarea potențialului economic și turistic al fiecărei regiuni.

De aceea, în toată această perioadă de când lucrez la minister, am încercat să explic oamenilor de aici că județul are nevoie de susținerea centrului, pentru că resursele acestuia sunt foarte mari și trebuie exploatate. Maramureșul este una din pietrele de temelie ale turismului românesc. Nu degeaba se spune că este ”fruncea” țării. Rămâne una dintre emblemele noastre ca nație.

150 milioane de euro pentru investițiile din Maramureș

Cetățeanul: Sunteți mai mult politician sau mai degrabă om de administrație?

Florin Creț: Cele două merg mână în mână, mai ales în administrația centrală. E greu să separi funcțiile administrative de politic. Sunt politician, dar munca în administrație mă definește cel mai bine. Dacă tot ați adus în discuție politicul, vreau să mă refer la un aspect ce ține de modul în care funcționează lucrurile. Politicienii trebuie să înțeleagă faptul că nu ajung în anumite funcții importante pentru că li se cuvine să aibă un job bunicel. Bine plătit și fără multă bătaie de cap. Iar dacă nu sunt pricepuți pentru postul ocupat, nu e nicio problemă, că toți învață. Nu! Trebuie să ne desprindem de această paradigmă revolută. Oamenii care ajung în funcții importante trebuie să potențeze instituția în care lucrează, trebuie să îi eficientizeze activitatea prin buna lor capacitate de a gestiona problemele cu care se confruntă. E nevoie de oameni pregătiți în domeniile în care activează. Altfel, nu am făcut nimic.

Cetățeanul: Dumneavoastră cu ce ați venit în minister pentru a dinamiza anumite lucruri?

Florin Creț: Eu sunt economist. Om al cifrelor. Timp de 20 de ani am eficientizat cel mai vândut produs de pe piața mass-media din Maramureș, în condițiile în care vânzarea de ziare print a scăzut dramatic în toată lumea. Cu toată concurența venită din zona online, eu am crescut tirajul permanent. Totul ține de inventivitate. De a fi cu un pas înaintea altora. Vă spuneam de cele 150 milioane euro pe care, ca și secretar de stat, le-am canalizat către investițiile din Maramureș. Am fost cu un pas înaintea altora. Banii puteau ajunge în altă parte, pentru alte proiecte. Dar au mers acolo unde mi-am dorit de la început să ajungă.

Florin Creț închide cercul investițiilor în infrastructura rutieră

Cetățeanul: La ce proiecte lucrați acum?

Florin Creț: În primul rând, am în vedere infrastructura rutieră a județului Maramureș. Este o premisă importantă pentru un turism de calitate în zonă. Oamenii vin o dată, se simt bine, trec peste obstacolul unor drumuri proaste, dar a doua oară poate merg în altă parte. De aceea, pentru aducerea unui număr cât mai mare de turiști (foarte mulți fiind din străinătate), e nevoie să închidem cercul investițiilor în infrastructura rutieră. De asemenea, am în lucru un proiect legat de Casa Tineretului din Baia Mare, aflată în patrimoniul Consiliului Județean. Clădirea trebuie pusă în valoare, cu o finanțare adecvată, fapt ce va duce la stimularea și susținerea activității ONG-urilor de profil din județ, ONG-uri care, de altfel, sunt chiar foarte active și consider că, dincolo de aprecierile verbale, merită tot suportul autotităților statului pentru activitățile desfășurate. 

Flash

Cetățeanul: De ce vă e frică?

Florin Creț: Nu știu la ce vă referiți. Nu mi-e frică niciodată.

Cetățeanul: Alegeți munca în echipă sau mergeți pe cont propriu?

Florin Creț: Munca în echipă, întotdeauna.

Cetățeanul: Blondă sau brună?

Florin Creț: Pălincă de Maramureș.

Cetățeanul: Ce vă încarcă de energie cel mai bine?

Florin Creț: Familia.

Cetățeanul: Regrete?

Florin Creț: Nu sunt Frank Sinatra. ”Regrets, I have a few…” My way. Știți piesa, nu?

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.