Vitamina K, conținută în spanac, broccoli și ouă, poate ajuta împotriva COVID-19

sursa: Neolife
sursa: Neolife

Un studiu făcut de cercetătorii olandezi arată că vitamina K, care se găsește în ouă, spanac, broccolii, brânzeturi cu mucegai albastru, ne poate feri de forme grave ale virusului COVID-19.

Virusul COVID-19 provoacă coagularea sângelui şi duce la degradarea fibrelor elastice din plămâni. Potrivit cercetătorilor olandezi, vitamina K ajută la producerea de proteine ​​care reglează coagularea şi poate proteja împotriva bolilor pulmonare, scrie Libertatea. Această vitamină se găsește în următoarele alimente: spanac, brocolli, ouă, fructe de pădure sau brânza albastră.

Cunoscută în principal pentru proprietățile ei de coagulare a sângelui, fapt care i-a dat și numele de „vitamina antihemoragică”, vitamina K are un rol important și în sănătatea sistemului osos sau cardiovascular.

Cercetătorii din orașul olandez Nijmegen au observat că pacienții COVID-19 cu cele mai grave forme ale bolii aveau deficiențe majore de vitamina K.  Atunci când au comparat 134 de pacienți cu 184 de voluntari neinfectați (grupul de control), cercetătorii au observat că pe măsură ce simptomele erau mai grave, nivelul de vitamina K era mai scăzut.

„Nu sugerăm că vitamina K este un tratament pentru COVID-19, dar studiul nostru ilustrează că o carenţă a acestei vitamine e asociată cu un pronostic slab pentru pacienți. Astfel, ipoteza noastră este că vitamina K ar putea duce la rezultate mai bune pentru pacienți, în special în legătură cu sănătatea cardiovasculară, și poate chiar pulmonară”, a spus prof. Leon Schurgers, Maastricht University.

Vezi aici articolul integral.

Cum ne ajută chefirul în lupta cu COVID-19. Ce au descoperit medicii francezi

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here