Cum ne ajută chefirul în lupta cu COVID-19. Ce au descoperit medicii francezi

FOTO: Imoflow/Pixabay.com
FOTO: Imoflow/Pixabay.com

Chefirul conține probiotice esențiale pentru organism care ar putea să ne protejeze în lupta cu coronavirusul (COVID19). La această concluzie au ajuns specialiștii francezi, care au analizat comportamentul populațiilor microbiene din corpul uman.

Potrivit medicilor francezi, flora intestinală este extrem de importantă în modul în care sistemul imunirar lupă cu virusul COVID-10. Noul coronavirus poate afecta anumite bacterii deja prezente în corp, care se numesc Prevotella și provoacă inflamații la nivelul țesuturilor. Infecțiile care implică bacteriile din genul Prevotella sunt cauzatoare de simptome respiratorii, inclusiv cele acute. Probioticele din chefir pot împiedica bacteria Prevotella și ajută organismul să lupte mai bine. Probioticele sau bacteriile bune sunt organisme vii care asigură sănătatea sistemului digestiv şi sprijină sistemul imunitar.

Cei mai puțini afectați de coronavirus sunt copiii, iar un medic francez a găsit și o explicație: cei mici au o microbiotă săracă în Prevotella. Acest gen de bacterie este întâlnită mai mult la femei decât la bărbați, însă oamenii de știință spun că sistemul imunitar al femeilor este mult mai obișnuit cu Prevotella în organism, de aceea decesele cauzate de COVID-19 sunt mai mari în rândul bărbaților, potrivit Fanatik.ro

Chefirul, băutura minune

Chefirul este o băutură obținută din lapte fermentat cu o mulțime de efecte benefice pentru sănătăte. Prin natura sa, chefirul este bogat în calciu, dar și în așa-numitele bacterii „probiotice”.

Spre deosebire de alte produse lactate, cum ar fi iaurtul sau sana, în chefir se regăsesc, pe lângă bacteriile obișnuite, prezente în acizii lactici, drojdii și bacterii specifice chefirului: aceste microorganisme ajută flora intestinală, luptă împotriva agenților patogeni și întăresc, astfel, imunitatea organismului. Băutura reprezintă o bogată sursă de calciu, magneziu, fier și iod, componente importante pentru oase, dinți, mușchi și sistemul nervos. În plus, pe lângă proteine, conține vitamine A, D, B și K.

Calciu: 20% din doza zilnică recomandată

Vitamina B12: 14% din doza zilnică recomandată

Magneziu: 5% din doza zilnica recomandată

Fosfor: 20% din doza zilnică recomandată

Calorii: 100 kcal

Carbohidrati: 7 g

Proteine: 6 g

Grasimi: 3-6 g, in functie de tipul de lapte folosit la prepararea kefirului

Cum se prepară chefirul? 

  • Se pun 2 lingurițe de granule de chefir la o cană cu lapte proaspăt, dulce, care se acoperă, fără a se închide ermetic.
  • Se lasă la fermentat între 8 și 24 ore. Dacă este mai rece se lasă mai mult, dacă este cald se lasă mai puțin. Gustați și opriți fermentația după intervalul optim în condițiile de mediu.
  • Se strecoară laptele printr-o sită de plastic cu diametrul orificiilor cât mai mic, amestecând cu lingură de lemn. Se păstrează la frigider.
  • Ciuperca rămasă în sită se spală cu apă rece de rămășițele laptelui fermentat și se pune într-un borcan. Dacă se refolosește, se pune imediat lapte crud (nefiert), dacă nu, se pune în borcan se păstrează la frigider 2-3 săptămâni, după care se poate folosi pentru prepararea altui chefir.
  • Granulele de chefir se înmulțesc, dublându-se cantitatea la 14-21 zile. 
     

Cuvântul chefir înseamnă „stare de bine”

Cuvântul „chefir” provine din limba turcă și se traduce prin „stare de bine”. Băutura își are, practic, originea în regiunea Caucaz. Numele de chefir este originar din turcă şi înseamnă “stare de bine”, asociată cu cea a unei persoane după ce îl bea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.