Țările din Europa în care au fost raportate cele mai multe cazuri de variola maimuței

FOTO: valelopardo/Pixabay.com
FOTO: valelopardo/Pixabay.com

Peste 780 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate până acum în 27 de țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Specialiștii în sănătate spun că există riscul ca numărul infectărilor să crească. Țările în care au fost semnalate cele mai multe cazuri sunt Marea Britanie  (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) şi Germania (57).

În afara Europei şi a Americii de Nord, cazuri de variola maimuţei au fost raportate – câte unul – în Agentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite.

„Deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în ţări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit”, arată specialiştii OMS într-un raport în care a fost actualizată situaţia sanitară creată la nivel global de această boală.

„OMS evaluează riscul la nivel mondial ca fiind moderat, ţinând cont că este pentru prima dată când cazuri numeroase şi focare de cazuri de variola maimuţei sunt raportate simultan în ţări non-endemice şi endemice”, au adăugat experţii de la OMS.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în ţările non-endemice, spre deosebire de cele endemice: Camerun, Republica Centrafricană, Congo-Brazzaville, Republica Democrată Congo, Liberia, Nigeria, Sierra Leone, Gabon, Coasta de Fildeş şi Ghana, unde boala a fost depistată iniţial doar la animale.

În primele şapte dintre aceste ţări africane, 66 de decese au fost raportate în decursul primelor cinci luni ale anului 2022.

Variola maimuței, care se răspândește prin contact strâns – prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate – și a fost găsită pentru prima dată la maimuțe apare mai ales în vestul și centrul Africii și se răspândește doar foarte ocazional în altă parte.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.