Soluţia ministerului Energiei la criza energetică:…Să Stingem lumina!

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei, George Niculescu, a explicat miercuri, după ședința de Guvern, că populaţia, IMM-urile, infrastructura critică şi producătorii de energie termică nu vor fi afectaţi de reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale în această iarnă.

El a oferit şi câteva sfaturi populaţiei pentru a face economie la energie.

CITEŞTE ŞI: Tanczos Barna susține că UDMR vrea reglementarea prețurilor la energie, măsură cerută de PSD

„Să stingi lumina în camera în care nu stai, să-ţi setezi temperatura ambientală într-un mod în care într-adevăr nu trebuie să sufere nimeni de frig sau să stea prea mult în căldură, dar într-un mod în care consumul tinde să scadă”, a mai afirmat George Niculescu.

El a menţionat că această măsură de reducere a consumului de gaze naturale cu 15 la sută va deveni obligatorie atunci când se va declanşa starea de alertă la nivel european.

„România a susţinut întotdeauna independenţa energetică. Ne-am dorit întotdeauna şi ne dorim în continuare diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi cu energie electrică. De aceea, această reducere voluntară, practic, în situaţia în care se află România astăzi, din punctul meu de vedere, cred că România poate să facă faţă la această reducere voluntară”, a afirmat secretarul de stat.

Măsura va deveni obligatorie

El a mai fost întrebat unde vor fi reduceri ale consumului de gaze naturale dacă această măsură va deveni obligatorie.

„O să vă spun unde nu vor fi reduceri la consumul de gaze naturale. Avem termen până la 31 octombrie să modificăm regulamentul acesta (regulamentul care s-a aprobat prin Hotărârea de Guvern 715 din 2022 – n.r.), având în vedere că decizia s-a adoptat ieri. În momentul de faţă, pot să vă spun că consumatorii casnici, IMM-urile, infrastructura critică şi producătorii de energie termică nu vor fi afectaţi de această obligaţie de reducere a consumului. În urma actualizării regulamentului, avem termen până pe 31 octombrie, să o facem, în urma discuţiilor pe care le vom avea cu tot ce înseamnă mari consumatori de energie electrică, gaze naturale, cu sectorul energetic, de asemenea, pentru că trebuie să vorbim şi cu companiile producătoare de gaze naturale, vom stabili prin modificarea regulamentului efectiv cum se vor face aceste reduceri de gaze. Ele, în principiu, se vor face proporţional până la suportabilitatea tehnică a echipamentelor care sunt aferente acestor companii consumatoare de gaze naturale, în aşa fel încât aceste instalaţii consumatoare de gaze naturale să nu fie afectate negativ din punct de vedere tehnic printr-o scădere bruscă a consumului de gaze în general”, a mai explicat Niculescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.