joi, iunie 6, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăȘOC. Lege care ar putea duce la dispariția ciocârliilor!

ȘOC. Lege care ar putea duce la dispariția ciocârliilor!

-

Un proiect de lege semnat de 26 de parlamentari de la PNL, UDMR și PSD, care modifică legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic, introduce cote zilnice pentru păsările care pot fi împușcate de vânători.

Activiștii de mediu atrag atenția că în forma actuală a legii unele specii de păsări, precum ciocârlia de câmp și gâsca de vară, ar putea fi exterminate.

Proiectul a fost depus la Senat pe 15 aprilie 2021 și este semnat de mai mulți parlamentari care sunt și vânători. Legea prevede numărul maxim de păsări care pot fi împușcate zilnic de un vânător, în perioada de vânătoare. De asemenea, legea reduce perioada de stagiatură necesară pentru obținerea unui permis de vânătoare permanent, de la un an la 6 luni.

Potrivit proiectului, un vânător va putea împușca în fiecare zi din sezonul de vânătoare 25 de exemplare din specii de păsări precum ciocârlia de câmp, cocoșarul, turturica sau prepelița. Legea stabilește cote zilnice și pentru alte specii de păsări.

Toate speciile ar putea fi împușcate

„Se poate ajunge astfel în situația ca toate exemplarele unei specii să poată fi împușcate. În prezent, Legea Vânătorii prevede împușcarea unei cote din numărul aproximativ de exemplare care se află pe teritoriul României sau care tranzitează România. Calculând după noul proiect al legii, pot fi împușcate toate exemplarele unei specii. Dăm exemplul bine-cunoscutei ciocârlii de câmp. În România sunt inventariate un maxim de 1.480.000 de exemplare și pot fi împușcate 1.142.000. Prin legea actuală se permitea împușcarea a maxim 400.000 de exemplare”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Dan Trifu de la Ecocivica și Dan Hulea de la Societatea Ornitologică Română.

În expunerea de motive a inițiativei legislative inițiatorii spun că „practica europeană nu prevede o limitare a vânării păsărilor migratoare
admise la vânătoare”. „Acest lucru demonstrează că nu este nevoie de cote de recoltă la păsări migratoare a căror populaţie este stabilă sau în creștere”, spun inițiatorii.

Potrivit Directivei europene Păsări, se permite vânătoarea unor specii de păsări migratoare, însă în anumite condiții:

„Datorită efectivului populaţiei, a distribuţiei geografice şi a ratei de reproducere pe întreg teritoriul Comunităţii, anumite specii pot face obiectul vânătorii, ceea ce constituie un tip acceptabil de exploatare, în măsura în care se stabilesc şi se respectă anumite limite, astfel de acţiuni de vânătoare trebuind să fie compatibile cu menţinerea populaţiei din speciile respective la un nivel satisfăcător”.

Principiul conservării

Inițiatorii precizează însă că „metodologia de stabilire a cotelor de recoltă la aceste specii migratoare nu se poate face în baza unor studii anuale privind efectivele existente pe teritoriul ţării, aşa cum este cazul speciilor sedentare.”

„Stabilirea cotelor este o formă de a te asigura că respecți principiul conservării. Cota are un rol esențial în economia regimului cinegetic pentru că asigură o limitare certă a vânătorii prin reglementarea unui număr maxim fix de animale/specie ce pot fi împușcate anual, indiferent câți vânători, români sau străini, vânează acest număr de animale, pe parcursul sezonului respectiv. Propunerea legislativă nu face de fapt, decât să înlocuiască o normă care asigura predictibilitatea vânătorii prin limitarea ei certă prin cotele de recoltă cu o normă incapabilă să mai garanteze așa ceva”, spune Codruț Feher, prim-vicepreședinte al Asociației „Alianța pentru Combaterea Abuzurilor”.

Acesta susține că potrivit unor simulări în care numai 2.000 de vânători, reprezentând 5% din numărul minim de vânători din România (între 40.000 si 60.000), la care se pot adăuga și vânătorii străini care fac frecvent turism cinegetic, vânează numărul maxim de exemplare/specie în fiecare zi a unui sezon de vânătoare, rezultă că într-un an s-ar putea vâna de zece ori mai multe păsări decât numărul prevăzut de cotele de recoltă stabilite până acum prin ordin de ministru.

De asemenea, Societatea Ornitologică Română avertizează că s-ar putea vâna chiar întregul efectiv populațional al mai multor specii de păsări care folosesc teritoriul României pentru cuibărit, pasaj sau iernare.

Inițiatorii susțin, însă, că cifrele prezentate de activiștii de mediu sunt exagerate, în condițiile în care din cei 60.000 de vânători vânează doar 2% păsări, iar sezonul de vânătoare, de exemplu la ciocârlie, este de doar o lună și jumătate.

„Ciocârlia se vânează cam o lună și jumatătate în care dacă reușesc oamenii să iasă o dată pe săptămână este cazul vânătorului fericit”, a declarat inițiatorul proiectului Gheorghe Nacov.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

În ciuda zvonurilor, Cristian Popescu Piedone nu se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei: Voi fi viitorul primar!

0
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a anunțat joi, 6 iunie, într-o declarație de presă făcută din scurt, cu doar trei zile înainte de alegerile locale, că nu are de gând să renunțe la candidatura pentru Primăria Capitalei. CITEŞTE ŞI:...