Scandalul pensiilor speciale revine: USR acuzaţii la PSD şi PNL că protejează clientela politică

Deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că, dacă ar dispărea pensiile speciale, atunci pensia medie a foştilor pensionari speciali ar fi pe contributivitate de două ori mai mare decât pensia medie din România. El acuză PSD şi PNL că prin aceste pensii speciale îşi protejează o clientelă politică.

CITEŞTE ŞI: În plină criză, Guvernul Ciucă a creat pentru „clienții” săi  250 de noi sinecuri și alte 76 de pensii speciale

Cristian Seidler a declarat, miercuri, la Prima News, că Guvernul nu a trecut nicio pensie specială pe contributivitate.

„PNRR cerea României ca, până la finalul anului 2022, termen absolut ratat de acest guvern al sărăciei, să avem pensiile trecute pe contributivitate, pensiile speciale. Proiectul de lege trimis de Guvern Parlamentului nu face nimic din această perspectivă, nicio pensie specială nu este trecută pe contributivitate. Nu o spun eu, politician din opoziţie, proiectul de lege nu îşi propune să facă acest lucru. Acest proiect de lege este vădit neconstituţional. Conţine într-o singură lege, modificări la legi diferite, care una, conform Constituţiei, trebuie să aibă cameră decizională, Senatul, alta să aibă cameră decizională, Camera Deputaţilor. Poate părea o chestiune tehnică, minoră, doar că exact această chestiune va fi folosită pentru a declara întreaga lege, în ansamblul său, neconstituţională. Practic, această coaliţie a sărăciei sărăceşte cei mai mulţi dintre români pentru a se asigura că o pătură de privilegiaţi, de speciali, să le spunem, beneficiază în continuare de sume mari de bani şi chiar mai mult de sume din ce în ce mai mari de bani, pentru că pensiile acelea contributive cresc într-un oarecare ritm destul de lent, dar pensiile speciale cresc cu o viteză mult mai mare”, a explicat deputatul USR.

Clientela politică

El a precizat că PSD şi PNL protejează o clientelă politică şi nu doresc desfiinţarea pensiilor speciale.
„Problema e la asumarea politică a faptului că de mâine, eventual, nişte categorii de speciali ar deveni oameni obişnuiţi şi nu speciali. Nişte pensionari speciali ar deveni pensionarii obişnuiţi. Şi să ştiţi că m-am uitat peste cifre. Dacă mâine ar dispărea ca prin minune toate pensiile speciale, pensia medie a foştilor pensionari speciali ar fi de două ori mai mare oricum, pe contributivitate, decât pensia medie din România. Adică nu putem spune că nişte oameni ar fi lăsaţi în sărăcie. Dimpotrivă, încă o dată, de cel puţin două ori mai mare decât pensia medie contributivă din România. Nu există dorinţă politică, ăsta este adevărul. Nu de specialişti duce lipsă ţara aici, ci de voinţă politică, pentru că atât PSD şi îmi pare rău, trebuie să adaug şi PNL-ul la această listă, realmente cu regret, dar este adevărat, îşi protejează o clientelă politică. Am încercat şi în cadrul coaliţiei PNL – USR să rezolvăm o dată pentru totdeauna problema pensiilor speciale. Nu că nu s-a putut, nu s-a dorit. Nici PNL, nici UDMR nu şi-au dorit”, a afirmat Cristian Seidler.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.