miercuri, mai 29, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăSâmbăta Mare, ziua în care Isus Hristos cheamă la Înviere întreaga umanitate!...

Sâmbăta Mare, ziua în care Isus Hristos cheamă la Înviere întreaga umanitate! Cerurile se deschid

-

Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor. Este ziua în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului.

În această zi credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii. Ei se pregătesc pentru că seara să ia parte la slujba de Înviere.

Potrivit tradiţiei, această este ultima zi de pregătire a Paştilor Acum se sacrifică mielul iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiţionale şi definitivează curăţenia.Se spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.

Ultima zi a Săptămânii Patimilor, cunoscută drept Sâmbata Mare, este ziua în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos şi pogorârea în iad,.Prin care neamul nostru este chemat din stricăciune a fost mutat spre viaţa veşnică. Sâmbăta cea mare este deci ziua tăcerii adânci dinaintea Iisus Hristos. Ziua în care Hristos sfărâmă moartea în iad şi cheamă la înviere întreaga umanitate.

CITEȘTE ȘI: Sancţiuni în pieţe în prag de Paşte: Comerţul ilicit cu miei!

În Sâmbăta Mare, gospodinele fac ultimele pregătiri pentru masă de Paşți. Vopsesc ouăle, în cazul în care nu au făcut acest lucru în Joia Mare. Ele pregătesc cozonacii şi pască, drobul şi friptură de miel. Deretică prin casă şi pregătesc pentru întreaga familie hainele curate pe care le vor îmbrăcă la slujba de Înviere.

Lumina Învierii: “Veniți să luați Lumină!”

Seară lumea merge spre biserică. Pe pe drum se vorbeşte în şoaptă. Iar la slujba de Înviere toată lumea stă şi ascultă cu mare evlavie. La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: “Veniți să luați Lumină!”. Aceştia aprind lumânări şi transmit lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.

După ce iau lumina, oamenii merg în cimitir la căpătâiul morţilor familiei şi aprind şi acolo lumânări.Că şi cei trecuţi dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului. Lor li se dă de pomană şi în ziua de Înviere, dar şi peste o săptămână, când e Paştele Morţilor.

La plecarea spre casă, fiecare credincios este bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere. Această simbolizează Lumina Învierii Domnului Hristos.

Moartea și sacrificiul

Sâmbăta Mare sau Sâmbăta Paştelui este marcată de superstiţii, tradiţii şi obiceiuri ce încununează străduinţele creştinilor din timpul Postului Paştelui. Ele închid un ciclu al morţii şi sacrificiului, şi inaugurează o vreme a renaşterii, învierii şi a reînvigorării speranţei şi împlinirii întru Dumnezeu.

În Sâmbăta Mare femeile pregătesc majoritatea mâncărurilor şi fac ultimele retuşuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate în zilele de Paşți.Se sacrifică mieii. Pentru că toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos. De Paşți se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie . Începând de luni şi până sâmbătă se îmbracă haine de doliu. În ziua de Înviere se schimbă hainele cu altele noi, albe.

Cerurile se deschid

Se spune că “dacă vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe, nu trebuie să dormi cu niciun chip înp în noaptea de Sâmbăta Mare. Deoarece atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi doreşți. Dacă te împiedici în timp ce te îndrepţi către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu şi plin de încercări. Atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinți

.Să fii ferit de dureri de măsele întreg anul. Ouăle de Paşți apără de ghinioane, iar coajă lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria Sâmbătă seară, înainte de slujba de înviere, în special la ţară, gospodinele pregătesc cojiile grăbesc căsătoria. Sâmbătă seară, înainte de slujba de înviere, în special la ţară, gospodinele pregătesc coşul cu bucate, ce urmează să fie dus la biserică, pentru a fi sfinţite de preot. În coş, fiecare gospodină pune un ştergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr. Dar și făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ordin de restricţie faţă de cei care îşi agresează fizic sau verbal vecinii: Camera Deputaţilor a VOTAT!

0
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a anunţat că a fost adoptată modificarea Codului Penal privind instituirea ordinului de restricţie faţă de cei care îşi agresează fizic sau verbal vecinii, având în vedere scandalurile pe care mai multe...