joi, iunie 13, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăDiasporaRusia amenință oficial Republica Moldova. Moscova invocă „implicarea directă a acesteia în...

Rusia amenință oficial Republica Moldova. Moscova invocă „implicarea directă a acesteia în ostilităţi de partea regimului de la Kiev”

-

Diplomaţia rusă l-a avertizat pe ambasadorul Lilian Darii că, dacă „acţiunile neprietenoase” ale autorităţilor de la Chişinău vor continua, „partea rusă îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare de răspuns”.

Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Lilian Darii, a fost convocat miercuri la sediul Ministerului Afacerilor Externe rus pentru a i se reproşa din nou „acţiunile neprietenoase” ale Chişinăului la adresa Moscovei, potrivit publicaţiei Ziarul Naţional din Chişinău şi Radio Chişinău.

Citește și Maia Sandu: Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova

Ambasadorului moldovean i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu aşa-numite „acţiuni ostile” ale autorităţilor de la Chişinău şi i-a fost transmisă o listă cu oficiali din Republica Moldova cărora le-a fost impusă interdicţia de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, printre care figurează şi şase jurnalişti.

„Astfel de acţiuni neprietenoase vizează fapte de persecuţie politică a presei ruse şi de limbă rusă, care contravin obligaţiilor internaţionale ale Chişinăului în domeniul protecţiei libertăţii de exprimare şi a drepturilor jurnaliştilor. Cazurile de discriminare împotriva cetăţenilor ruşi care intră în R. Moldova au devenit sistemice, iar refuzurile nefondate de a trece frontiera au devenit mai frecvente. Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declaraţii agresive de natură antirusă”, se arată într-un comunicat de presă al MAE rus, citat de cele două media.

De asemenea, MAE rus şi-a exprimat „îngrijorarea cu privire la informaţiile apărute în mass-media despre planurile Republicii Moldova de a asista la pregătirea personalului militar al Forţelor armate ale Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea instructorilor din ţările NATO”.

„A fost subliniat faptul că un astfel de sprijin este inacceptabil, fiind de natură să ducă la erodarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova şi la implicarea directă a acesteia în ostilităţile de partea regimului de la Kiev”, se afirmă în comunicatul MAE rus.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a reacţionat, precizând că decizia Rusiei, deşi regretabilă, nu este surprinzătoare.

„Republica Moldova îşi menţine angajamentul ferm”

„Decizia Federaţiei Ruse este una regretabilă, dar este important de remarcat că astfel de măsuri devin deja obişnuite în agenda autorităţilor ruse. În ciuda acestui fapt, Republica Moldova îşi menţine angajamentul ferm în contracararea ingerinţelor externe şi oricăror acţiuni destabilizatoare la adresa securităţii şi suveranităţii noastre”, a transmis Igor Zaharov, purtător de cuvânt al diplomaţiei moldovene.

Printre cei şase jurnalişti de la Chişinău care au interdicţie de intrare în Rusia se numără Tudor Ioniţă, de la portalul Deschide.md, Denis Dermenji, de la Europa Liberă Moldova, Lorena Bogza, prezentatoarea emisiunii „În Profunzime” de la canalul Pro TV Chişinău, şi Stela Untilă, redactorul şef al portalului Newsmaker.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

PNL ameninţă PSD că va pierde alegerile prezidenţiale dacă insistă cu candidatul

0
Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat joi că PSD, atunci când îşi prezintă o candidatură şi ajunge într-o bătălie cu un reprezentant al dreptei, pierde alegerile, el precizând că inclusiv la Bucureşti s-a văzut că lumea doreşte dreapta. CITEŞTE ŞI:...