Premieră în cercetarea științifică românească la Casa Academiei

Ședința de constituire a Asociației Române pentru Cercetări Strategice Avansate, Nanotehnologii și Tehnologii Quantice are loc la Casa Academiei Române din București, strada Calea Rahovei nr. 147, parter, corp Vest, miercuri, 28 iunie 2023, orele 12.00.

Asociația are ca scop promovarea și aplicarea în România a rezultatelor cercetării fundamentale avansate în domeniile nanotehnologiilor, tehnologiilor quantice, transferurilor de tehnologie și a parteneriatelor internaționale pentru dezvoltare.

Consiliul Științific al asociației este format din Președinții secțiilor Academiei Române:

Secţia de știinţa şi tehnologia informaţiei, Secţia de știinţe chimice, Secţia de știinţe fizice, Secţia de știinţe tehnice, Secţia de știinţe biologice, Secţia de știinţe geonomice, Secretarul general al Academiei Române și Vicepreședintele coordonator al Cercetării Științifice a Academiei Române. Între membrii asociației figurează marile universități din România, institute de cercetări ale Academiei Române, instituții de înalt prestigiu, cum ar fi Asociația de Acreditare din România (RENAR), Asociația de Studii și Prognoze Economice și Sociale (ASPES), Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei(CNR-CME), ROMATOM, institute de cercetări aflate în coordonarea Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din cadrul MApN și societăți comerciale cu profil de cercetare Wing Grup și IBN.

Sunt în curs de inițiere parteneriate de cercetare cu universități de prestigiu din străinătate care derulează programe de cercetare avansată, cum ar fi Politehnica din Lausanne (EPFL), London School of Economics (LSE), Technion – Israel Institute of Technology și altele.

Această inițiativă este prima din 1990 realizată în țara noastră și una din puținele din lume care urmărește conectarea României la circuitul mondial al cercetării științifice avansate și în același timp își propune să contribuie la ridicarea nivelului economic al țării prin aplicarea tehnologiilor de vârf.

Între promotorii acestui proiect se numară Secretarul general al Academiei Române, domnul academician Ioan Dumitrache și dr. ing. Dan Hazaparu.

Printre invitați se vor afla Alteța Sa Prințul Dimitrie Sturdza și Prof. univ. dr. ing. Nicolae Țăpuș (UPB), se arată într-un comunicat al Secretariatului Comisiei Tehnice a Romanian Quantum Grup.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.