Parchetul European, peste 200 de percheziţii în UE, inclusiv în România: Fraude la TVA de peste două miliarde de euro!

Instanța supremă a revocat controlul judiciar pentru Kovesi

Parchetul European, împreună cu autoritățile din 14 state membre ale UE, a desfășurat peste 200 de percheziții în legătură cu o schemă complexă de fraudă la TVA bazată pe vânzarea de bunuri electronice, iar prejudiciul estimat este de 2,2 miliarde de euro, a transmis instituția condusă de Laura Kovesi, marți 29 noiembrie.

CITEŞTE ŞI: Cine ar câștiga dacă ar candida Diana Șoșoacă și Laura Codruț Kovesi la prezidențiale. Ce arată sondajele

Potrivit comunicatului, acțiunea denumită „Operațiunea Admiral” a avut loc în Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Slovacia. În cadrul acestei operațiuni, au fost deja efectuate percheziții în Cehia, Ungaria, Italia, Olanda, Slovacia și Suedia pe 12 și 13 octombrie. Toate datele colectate sunt în curs de analiză, iar ancheta privind grupurile de crimă organizată care se află în spatele acestei scheme continuă. Prejudiciul estimat în cadrul operațiunii denumite Admiral se ridică în acest moment la 2,2 miliarde de euro.

Recuperarea prejudiciilor

Au fost deja luate măsuri de recuperare a prejudiciilor, iar mai multe detalii vor fi comunicate ulterior, potrivit Parchetului European.

„Prin Operațiunea Admiral, Parchetul European pune în lumina reflectoarelor o industrie criminală extrem de sofisticată. Aceasta a prosperat în Uniunea Europeană, în special din cauza limitărilor structurale ale autorităților fiscale și de aplicare a legii la nivel național, atunci când este vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră”, a spus Laura Kovesi, procurorul șef al Parchetului European. Potrivit acesteia, „operațiunea Admiral este o demonstrație clară a avantajelor unui parchet transnațional”.

„EPPO a avut nevoie de mai puțin de 18 luni de la raportul inițial privind infracțiunile și până la descoperirea unei întregi rețele de grupuri de crimă organizată, responsabile de o pierdere impresionantă de 2,2 miliarde de euro pentru contribuabilii din UE. Cred că aceasta este cea mai mare fraudă de TVA descoperită până în prezent în Europa”, a mai afirmat Kovesi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here