Noi negocieri pentru aderarea la Schengen: Anunţul lui Ciucă!

Nicolae Ciucă FOTO: gov.ro
Nicolae Ciucă FOTO: gov.ro

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, luni, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Letonia, Edvards Smiltēns, şi parlamentari letoni aflaţi în vizită la Bucureşti.

CITEŞTE ŞI: Ciucă, despre o alianţă PNL cu PSD: Ne vom consulta filialele!

În cursul discuţiilor, prim-ministrul Nicolae Ciucă a mulţumit pentru susţinerea constantă a Letoniei în favoarea finalizării procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen şi a arătat că aderarea la Schengen în cel mai scurt timp posibil rămâne un obiectiv primordial la Bucureşti, fiind necesară menţinerea sprijinului politic din partea statelor membre care deja au recunoscut calitatea contribuţiei României la protejarea frontierelor externe ale Uniunii.
Guvernului, „ambele părţi au apreciat calitatea cooperării româno-letone la nivelul UE, NATO şi al formatelor precum Iniţiativa celor Trei Mări şi B9”.

„În acest context, a fost accentuată importanţa intensificării acesteia, în contextul provocărilor determinate de războiul Rusiei în Ucraina şi necesitatea consolidării acţiunii comune europene şi euroatlantice.În plan bilateral, a fost exprimat angajamentul activ pentru impulsionarea relaţiilor bilaterale, inclusiv prin extinderea cooperării economice şi sectoriale.

Preşedintele Smiltēns a mulţumit pentru contribuţia României la securitatea Flancului Estic al NATO, inclusiv prin participarea la misiuni de Poliţie Aeriană Întărită destinate tuturor celor trei ţări baltice”, arată Executivul.

Situaţia de securitate din Est

Premierul României a subliniat demersurile în curs pentru deschiderea cât mai curând a Ambasadei României la Riga, factor important în dinamizarea relaţiei bilaterale. Totodată, schimbul de opinii dintre oficiali a evidenţiat similaritatea de poziţii în ceea ce priveşte situaţia de securitate din Est, în contextul efectelor multidimensionale ale războiului din Ucraina. A fost subliniată importanţa asigurării sprijinului politic şi financiar pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, se mai arată în comunicat.

Guvernul mai arată că dezbaterile au fost şi un prilej pentru un schimb de idei pe marginea priorităţilor pentru Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit la Bucureşti în toamna acestui an.

„În cursul discuţiilor, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a mulţumit pentru susţinerea constantă a Letoniei în favoarea finalizării procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen. Premierul a arătat că aderarea la Schengen în cel mai scurt timp posibil rămâne un obiectiv primordial la Bucureşti şi, de aceea, este necesară menţinerea sprijinului politic din partea statelor membre care deja au recunoscut calitatea contribuţiei României la protejarea frontierelor externe ale Uniunii”, mai transmite Guvernul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.