Marian Vanghelie, încă 30 de zile în beciul domnesc

Marian Vanghelie

Marian VanghelieMarian Vanghelie va rămâne în arest încă 30 de zile, după ce instanţa supremă i-a respins contestaţia, în dosarul în care este acuzat de luare de mită.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au menţinut decizia din 8 aprilie a judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă, care a prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arestare preventivă a lui Vanghelie.

Unul dintre avocaţii lui Marian Vanghelie, Cristian Ene, a spus, după judecarea contestaţiei, că primarul suspendat al Sectorului 5 poate fi lăsat în libertate sau arestat la domiciliu, pentru că există probe favorabile acestuia,dar şi martori şi documente ce au rolul de a demonstra faptul că Vanghelie nu a comis anumite fapte de care este acuzat. Avocatul a precizat că, la acest moment, procurorii DNA fac acte procedurale şi audieri de martori ce nu necesită prezenţa lui Marian Vanghelie, astfel că o măsură mai blândă în cazul său nu poate influenţa în niciun fel urmărirea penală, informează Mediafax.

Marian Vanghelie este în arest preventiv din 14 martie, în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.

Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a dispus, în 28 martie, suspendarea lui Marian Vanghelie din funcţia de primar al Sectorului 5, pe care o deţine de 15 ani, după ce în 27 martie s-a decis definitiv arestarea preventivă a edilului.

În acelaşi dosar este arestat preventiv, tot din 14 martie, şi vărul lui Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, fiind acuzat de complicitate la luare de mită şi de spălare de bani. De asemenea, şoferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, şi soţul acesteia, Sorin Ciocan, toţi acuzaţi de favorizare a făptuitorului şi mărturie mincinoasă, sunt cercetaţi sub control judiciar.

Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost audiată şi ea la DNA în acest dosar, fiind suspectată de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia. După audieri, Mizil şi-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a anunţat că ea va fi exclusă din PSD ca urmare a faptului că apare pe listele de susţinători ai Partidului Social Românesc.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007 – martie 2015, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.

Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, Vanghelie ar fi perceput un „comision” de aproximativ 20 la sută din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de Dumitru, pe de altă parte.

„Comisionul” respectiv ar fi fost plătit de omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae şi al unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.