Maghiarii cer din nou autonomie în România şi drepturi colective

Co-președintele Ferenc Kalmár al Comitetului de specialitate româno-ungar constituit pentru rezolvarea problemelor minorităților naționale, a transmis miercuri, prezent fiind la Oradea, că a solicitat ca România să atribuie drepturi colective și chiar autonomie pentru maghiarii minoritari din țară.

CITEŞTE ŞI: Toată crema Ungariei și a maghiarimii este la Băile Tușnad. Conducătorii României, nu!

Ferenc Kalmár a acuzat că Daniela Gîtman, care este secretar de stat în MAE, dar și co-președintele român din Comitetul de Specialitate, a declinat cererea, anunțând că țara noastră respectă deja toate prevederile europene obligatorii referitor la drepturile minorităților.

Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis un comunicat în care este stipulat că cei doi președinți ai Comitetului româno-maghiar au avut o întrevedere la București pe data de 10 octombrie, context în care au fost stabilite modalități de cooperare în baza Tratatului de Înțelegere, Cooperare și Bună Vecinătate între România și Ungaria, care a fost semnat pe 16 septembrie 1996 la Timișoara.

Totuși, România decis să respingă, încă o dată, pretențiile iredentiste ale Ungariei, și care încalcă legislația europeană, dar mai ales Constituția țării noastre.

Fost membru al Parlamentului

Co-președintele Ferenc Kalmár, fost membru al Parlamentului ungar, „şi-a exprimat, de asemenea, opinia potrivit căreia nu trebuie renunţat la cererea de autonomie şi la drepturile colective. Problema trebuie să se afle pe ordinea de zi şi atunci când războiul dintre Rusia şi Ucraina se va încheia, iar părţile se vor aşeza la masa negocierilor”, a transmis agenția de presă MTI.

Pe 4 iunie s-au împlinit 102 ani de la momentul semnării Tratatului de pace de la Trianon. Cu acest prilej, primarul districtului 7 al Budapestei, Péter Niedermüller, din partidul de opoziție, transmitea un mesaj care a iritat partidul de guvernământ Fidesz, condus de Viktor Orban, premierul țării.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.