Grefierii ameninţă cu blocarea sistemului judiciar!

grefieri
Grefierii protestează față de volumul foarte mare de muncă

„Cresterea varstei de pensionare condamna grefierii la moarte sigura”. Acuzatia este lansata de Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, care critica prevederile din proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu, care prevad cresterea varstei de pensionare a personalului auxiliar din instante si parchete la 65 de ani.

Intr-un comunicat de presa semnat de presedintele sindicatului Catalin Traistaru, dat publicitatii marti, 30 mai 2023, grefierii precizeaza ca in curand se vor alatura celorlalte categorii profesionale care protesteaza deja, avertizand ca au capacitatea sa blocheze activitatea sistemului judiciar. De asemenea, grefierii anunta ca foarte curand isi vor inchide telefoanele personale, astfel ca niciunul dintre ei nu va mai raspunde dupa orele de program, in zilele libere sau de repaus saptamanal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplatite sau pentru serviciul de permanenta la arestari, indiferent ca vorbim despre infractiuni usoare, talharii sau chiar crime.

Comunicat:

„Aflam din postarea prim-ministrului in exercitiu al Romaniei ca ‘pensia fiecarui cetatean trebuie sa reflecte importanta muncii sale de o viata si contributia la sistemul public’, precum si ca ‘pentru diplomati si personalul auxiliar din instantele judecatoresti varsta standard de pensionare va creste la 65 de ani’. Dorim sa va multumim, domnule prim-ministru, pe aceasta cale, pentru respectul aratat importantei muncii unei categorii socio-profesionale care si-a sacrificat zi de zi viata si sanatatea pentru bunul mers al sistemului judiciar, subdimensionat din punctul de vedere al resursei umane si subfinantat de ani de zile, iar daca nu stiati…:

In prezent, grefierii beneficiaza de dreptul de pensie de serviciu la implinirea varstei de 60 de ani, ca o recunoastere a zecilor de ani in care si-au desfasurat activitatea in slujba justitiei, intr-un regim strict de interdictii si incompatibilitati pe care alte categorii profesionale nu il au.

Pensia de serviciu a fost acordata prin Legea nr. 567/2004 in perioada de preaderare a Romaniei la UE in conformitate cu disp. art. 53 din Constitutie, pentru restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati cetatenesti, interdictii prevazute in cuprinsul art. 77 din aceasta lege si din codul deontologic.

Functia de grefier este incompatibila cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice si a functiei de formator in cadrul Scolii Nationale de Grefieri, salariul reprezentand singura sursa de venit!

Stiati domnule prim-ministru ca grefierii participa la competitii sportive si renunta sa ridice premiile acordate pentru rezultatele obtinute pentru ca statutul special le interzice acest lucru?

In exercitarea profesiei sale, personalul de specialitate din instante si parchete trebuie sa manifeste competenta, impartialitate si celeritate, fiind obligat sa se abtina de la orice fapta care ar putea aduce prejudicii justitiabililor ori prestigiului justitiei, sa serveasca in mod loial autoritatea judecatoreasca, sa nu dezvaluie sau sa foloseasca pentru alte scopuri decat cele legate de exercitarea profesiei informatiile obtinute pe parcursul desfasurarii activitatii profesionale, sa se abtina de la orice atitudine care l-ar putea face vulnerabil la influente, nu poate pretinde sau primi cadouri ori servicii, privilegii sau avantaje, atat pentru sine, cat si pentru altul si nu ii este permis sa acorde consultatii juridice, incalcarea acestor interdictii atragand raspunderea disciplinara, civila si chiar penala.

Ratiunea acordarii acestui drept este necesara, justificata si legala, pensia de serviciu pentru grefieri a fost acordata ca o compensare pentru restrangerea unor drepturi si libertati si instituirea unor interdictii si incompatibilitati prin statutul special care reglementeaza aceasta categorie de personal, direct proportional cu activitatile specifice functiei – personalul auxiliar de specialitate participa efectiv la infaptuirea actului de justitie alaturi de magistrati.

Modificarea condiţiilor de pensionare

Se doreste modificarea conditiilor de pensionare si acordarea pensiei numai pe baza principiului contributivitatii?

Foarte bine! Insa atunci Statul Roman trebuie:

  • sa adopte de urgenta o propunere legislativa prin care sa includa instantele si parchetele in categoria locurilor in care personalul isi desfasoara activitatea in conditii de munca deosebite si recunoasterea categoriei noastre profesionale ca desfasurandu-si activitatea in conditii deosebite, in acceptiunea legii nr. 127/2019;
  • sa acorde lunar o suma compensatorie direct proportionala cu limitarea drepturilor prin mentinerea interdictiilor si a incompatibilitatilor, perioada in care personalul nu poate sa isi sporeasca altfel veniturile si nu poate contribui suplimentar la sistemul de pensii, pentru a da posibilitatea categoriei noastre de personal sa isi plateasca o pensie in sistemul privat;
  • sa elimine interdictiile si incompatibilitatile si sa adopte o masura reparatorie pentru despagubirea acestei categorii de personal pentru perioada in care i-au fost ingradite si restranse drepturile, respectiv perioada in care si-a desfasurat activitatea sub regimul interdictiilor si incompatibilitatilor.

Pensia grefierilor are componenta contributiva! Din evidentele Casei Nationale de Pensii Publice, numarul fizic de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea a fost de 1724 grefieri la finele anului 2021 si 1667 la finele anului 2022.

ARE LOC O SCADERE NATURALA, PRIN DECES, DE LA AN LA AN A NUMARULUI DE GREFIERI BENEFICIARI AI PENSIEI DE SERVICIU, respectiv cu 57 persoane in anul 2022 fata de anul 2021 si cu 59 persoane fata de anul 2020, iar cresterea varstei de pensionare va echivala cu condamnarea grefierilor la moarte sigura la locul de munca!

Speranta de viata a grefierilor este de 59 de ani, iar in prezent se pot pensiona la 60 de ani, de unde rezulta ca nu vor mai apuca pensia de serviciu nici macar in forma actuala.

Curtea Constitutionala a Romaniei a statuat deja ca ‘pensiile de serviciu se bucura de un regim juridic diferit in raport de pensiile speciale acordate in regimul public de pensii’, tocmai din cauza interdictiilor si incompatibilitatilor impuse de lege magistratilor, care sunt identice si pentru personalul auxiliar de specialitate din instante si parchete.

Or, modificarea acestui drept poate avea consecinte negative asupra tuturor cetatenilor care ajung sa fie justitiabili, calitatea actului de justitie poate avea de suferit, intrucat o atare modificare legislativa este de natura sa afecteze siguranta activitatii desfasurate in sistemul de justitie prin atingerea adusa garantiilor sociale recunoscute personalului din justitie, fara de care activitatea ‘autoritatii judecatoresti’ nu poate fi organizata si desfasurata.

Acest proiect de lege va ajunge la controlul de constitutionalitate.

O noua modificare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilitatii cadrului normativ si priveaza categoria noastra profesionala de o minima stabilitate financiara pe termen scurt si mediu, atat in viata activa, cat si dupa pensionare.

Reacţie fermă

O reactie ferma din partea sistemului judiciar sigur va exista si chiar daca nu suntem o categorie profesionala numeroasa incat sa reprezentam capital electoral, avem capacitatea necesara sa blocam sistemul judiciar – potrivit Constitutiei, puterea judecatoreasca reprezinta sau reprezenta (se pare) ‘una din cele trei puteri ale Statului Roman’.

Curand, grefierii se vor alatura formelor de proteste deja in derulare, precum si celor ce urmeaza a se initia de celelalte categorii de salariati nemultumiti de masurile aparent populiste si antisociale asumate de actuala guvernare.

Foarte curand, niciun grefier nu va mai raspunde la telefonul personal, dupa orele de program, in zilele libere sau de repaus saptamanal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplatite sau pentru serviciul de permanenta la arestari, indiferent ca vorbim despre infractiuni usoare, talharii sau chiar crime.

Sa vedem, atunci, domnule prim-ministru, cum o sa invocati din nou importanta muncii grefierilor pentru bunul mers al sistemului judiciar!”

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.