Festivalul Copiilor, un regal de 1 Iunie organizat de Primăria Sector 5 în Parcul Romniceanu

Festivalul Copiilor

Sute de fetițe, băieței și adolescenți s-au bucurat vreme de trei zile, în perioada 3-5 iunie 2022, de spectacole de teatru, magie, ventrilocie, animație stradală, muzică și dans lângă fântâna arteziană din Parcul Romniceanu.

Festivalul Copiilor, organizat de Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache cu ocazia Zilei de 1 Iunie, a avut și ateliere de creație pentru copii: de realizat brățări, codițe, slime, modelat, origami, pictat borcane etc.

Cei foarte mici s-au jucat la groapa de nisip.

Festivalul a fost deschis de Teatrul Ion Creangă, care a pezentat spectacolul muzical și interactiv „Punguța cu doi bani”.

Cei mici au fost încântați și să dea viață planşelor cu culori.

Duminică, de la ora 11:00, „unteatru” a prezentat spectacolul „Clara și timpul liber”, un one woman show cu Ana Turos.

Punctul culminant, care a încheiat manifestările, a fost susținut de Alexandra Ungureanu.

Parcul Romniceanu

Amenajat de Primăria Sectorului 5 în cartierul Cotroceni, pe un teren în pantă accentuată, lângă Academia Militară, loc cunoscut în trecut sub denumirea „la Țăcălie”, termen arhaic însemnând vârf ascuțit de deal, Parcul Romniceanu din București poartă numele lui Mihail Romniceanu, doctor în drept, cu studii la Paris, avocat, profesor la Facultatea de Drept din București, politician.

Parcul are mulți arbori, destul de bătrâni, printre care trec două alei longitudinale și trei alei transversale, toate asfaltate, dotate cu bănci și iluminat public, iar în zona centrală există un spațiu de joacă pentru copii și o fântână arteziană cu diametrul de 14 m.

Apa este proiectată, printr-un con cu 250 de duze, în 14 stiluri de jocuri cu apă posibile, până la înălțimea maximă de 7 m. Spectacolul poate fi iluminat cu 60 de proiectoare subacvatice cu filtre în 6 culori diferite.

Mihail Romniceanu

Doctorul Mihail Romniceanu a fost arestat ăe 28 aprilie 1948 de regimul comunist, pentru „acțiune contra clasei muncitoare”.

A fost condamnat de către Tribunalul Regiunii a II-a Militare, prin hotărârea nr. 9/1957, la 12 ani temniță grea, fiind încadrat la înaltă trădare.

Ca deținut politic a trecut prin penitenciarele Craiova, Jilava, Gherla, Pitești, Dej, Sighet, Văcărești și a murit în detenție, în penitenciarul Râmnicu-Sărat, la 13 februarie 1960.

Născut pe 17 februarie 1891 în București, Mihail Romniceanu a fost membru al Partidului Național-Liberal. În 1933 a fost ales senator de Hunedoara.

A fost decorat la 28 ianuarie 1942 cu Ordinul „Coroana României” în gradul de Comandor.

A fost ministru de finanțe al României în guvernele Sănătescu (4 noiembrie 1944 – 6 decembrie 1944) și Rădescu (6 decembrie 1944 – 28 februarie 1945).

În calitatea sa de administrator al Băncii Naționale, după venirea lui Petru Groza la putere și în complicitate cu el, Mihail Romniceanu a procedat în 1945 la o emisiune nespus de mare de monede de aur (cocoșei), ca subterfugiu ca să nu ne ia rușii tot aurul.

Ca urmare a mult disputatelor alegeri generale de la 7 ianuarie 1946, Mihail Romniceanu (PNL) a fost cooptat în guvernul Petru Groza (7 ianuarie 1946 – 29 noiembrie 1946), ca ministru de stat fără portofoliu, ca și Emil Hațieganu (PNȚ), fapt care, deși nu a produs nici o modificare în modul de guvernare, a liniștit puterile occidentale, astfel că, la 6 februarie 1946, ca urmare a acestui „surogat de înțelegere” cu partidele istorice, SUA și Marea Britanie au recunoscut Guvernul României.

Ca rezultat, Regele Mihai a încetat greva regală.

În timpul campaniei electorale a fost bătut de comuniști. Nu a putut face nimic pentru împiedicarea abuzurilor și falsificarea alegerilor din 19 noiembrie 1946.

Misiunea Centrului Cultural și de Tineret Sector 5

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 are rolul de a identifica și aborda nevoile culturale ale comunității reprezentate, de a susține proiecte, manifestări și activități culturale locale și de a fi, în general, un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.

Promovarea interacțiunii culturale între grupuri diferite provenind atât din interiorul, dar mai ales din exteriorul comunității în vederea susținerii toleranței culturale, a dialogului și a solidarității, dar și a asigurării permisibilității comunicative între diferitele medii socio-culturale, țintind spre dizolvarea problemelor etnice și sociale prin cultivarea spiritului civic;

Protejarea și susținerea libertății de creație, înțeleasă ca drept la exprimare artistică (materializarea într-o formă artistică a unei opinii/poziționări față de anumite lucruri/fapte/acțiuni), în conformitate cu art. 33 al Constituției României și a normelor internaționale, pentru perfecționarea și formarea tinerilor în domeniile artistice și asigurarea performanței în creativitate, cultură și educație, dar și pentru validarea expresivității artistice și dezvoltarea culturală și artistică multivalentă;

Susținerea accesului liber și a oportunităților egale la cultură, sport și educație continuă, oferind condițiile necesare însușirii valorilor, exprimării artistice libere și participarii la manifestări și programe culturale, de dezvoltare, creative și educaționale, crescând gradul de acces și participarea cetățenilor la viața culturală.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.