Cristian Rizea, zis „Cristi Ferrari”, condamnat la patru ani și opt luni de închisoare pentru spălare de bani

Cristian Rizea

Cristian Rizea, zis “Cristi Ferrari”, care era cât pe ce să fie candidatul PSD la Primăria Sectorului  5, a fost condamnat joi de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Cristian Rizea a primit trei ani pentru spălare de bani, trei ani pentru trafic de influență și doi ani pentru infracțiunea de influențare a declarațiilor. Pedepsele au fost contopite și la condamnarea cea mai grea de trei ani a fost adăugat un spor de un an și opt luni închisoare, urmând ca el să execute, în final, patru ani și opt luni de închisoare.

În același dosar, Lucian Colțea, cetățean american, a primit o condamnare de doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată. Instanța a mai dispus confiscarea sumei de 300.000 de euro de la Cristian Rizea, obținută ca urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Cristian Rizea este acuzat de DNA că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colțea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruți în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la nivelul a două autorități, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) și Primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorități.

„Potrivit înțelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorități, astfel încât o persoană din familia lui Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv ca omul de afaceri să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna”, susțin procurorii.

Pentru a se ascunde adevărata proveniență a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv. Cristian Rizea mai este acuzat că în decembrie 2015, după declanșarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori și le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

În martie 2016, DNA a decis ca Rizea să depună o cauțiune în valoare de 1,5 milioane lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.