duminică, iunie 23, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăCoronavirus a IZBUCNIT din nou: Secţii pline la Spitalul Matei Balş

Coronavirus a IZBUCNIT din nou: Secţii pline la Spitalul Matei Balş

-

Toate cele patru secţii COVID de adulţi şi copii de la Institutul Matei Balş sunt pline. Directorul medical al al unităţii sanitare, medicul Adrian Marinescu, afirmă că în ultimele 2 săptămâni aproape s-a triplat numărul de persoane infectate. Medicii redeschid compartiment COVID pentru copii la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Demersuri pentru extinderea numărului de paturi se fac şi la Spitalul Victor Babeş.

Dr. Adrian Marinescu a declarat pentru News.ro că toate cele 4 secţii destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19, a câte 60 de paturi fiecare, sunt pline în acest moment. Secţiile sunt destinate atât copiilor, cât şi adulţilor. Din fericire, spune directorul medical, nu sunt cazuri grave şi nici nu sunt internaţi foarte mulţi pacienţi în secţia ATI a unităţii sanitare. Specialistul recomandă populaţiei prudenţă în perioada următoare şi anumite măsuri de protecţie sanitară, mai ales pentru cei vulnerabili.

Funcţionează hibrid

„Institutul Matei Balş funcţionează hibrid de ceva vreme, ceea ce înseamnă că adresabilitatea vine şi de la pacienţii covid şi non covid. În ultimele două săptămâni, aproape că s-a triplat numărul de persoane infectate cu SARS-CoV-2.Şi aici mă refer şi la copii şi la adulţi. Nu înseamnă că sunt forme severe, din fericire cei mai mulţi nu au nevoie de spitalizare, dar totuşi, un procent de 20% dintre cei care se prezintă au nevoie să fie internaţi luând în calcul că sunt copii mici, care trebuie să fie monitorizaţi pentru o perioadă de timp, chiar dacă au forme uşoare. Şi atunci este nevoie de locuri de internare pentru aceşti pacienţi pediatrici. Şi nu este suficient ce este în Matei Balş.

Noi acum mergem cu 4 secţii cu paturi pentru pacienţii covid, fără terapie intensivă, vorbim de 4 secţii, 2 de adulţi, 2 de copii, sunt secţii mari, sunt câte 60 de locuri pe fiecare, sunt pline. Vrem să vedem şi patologia care ţine de infecţioase non covid, e logic să fie aşa. Şi atunci toate spitalele trebuie să contribuie, şi mă refer nu numai la pediatrie.
Din fericire paturile de terapie intensivă dedicate covidului nu sunt ocupate în totalitate şi asta este o situaţie care este peste tot în România, pentru că sunt în general forme uşoare, este o diferenţă semificativă la actualul val, care esteun val al infectărilor, dar nu şi al spitalizărior sau al ocupării celor care sunt de terapie intensivă”, a declarat pentru News.ro medicul Adrian Marinescu.

CITEŞTE ŞI: Iohannis, despre noi restricţii anti-COVID!

Sfaturi pentru perioada care urmează – Medicul face un apel la calm şi la prudenţă, mai ales în cazul celor care se ştiu şi cu alte probeme de sănătate. Riscul de infectare cel mai mare este în locurile aglomerate şi închise, neaerisite.

„Eu aş spune că să rămână calmi, pentru că este, într-adevăr o convieţuire, nu se schimbă lucrurile, doar că ne trebuie prudenţă. Prudenţă pentru cei care sunt vulnerabili oricum şi prudenţă pentru noi toţi, mergem în vacanţe, ne facem programul dar suntem atenţi , pentru că în locurile aglomerate, camerele neaerisite, au un risc de infectare şi cred că trebuie să fim prudenţi”, a precizat directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.

La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală se va redeschide în scurt timp secţie pentru tratarea copiilor cu covid 19. Până acum, în perioada de acalmie care a urmat după valul 5, copiii cu covid 19 şi fără alte patologii erau redirecţionaţi către Institutul Matei Balş.

„Copiii sunt majoritatea cu fenomene respiratorii, cu pneumonie care necesită internare. În ultimul timp nu s-au mai tratat la noi în spital. De două săptămâni a început să crească numărul de cazuri, sunt 4-5 copii depistaţi cu covid 19 într-o gardă. Astăzi conducerea spitalului va decide în ce zon= a spitalului va redeschide un compartiment dedicat special tratării copiilor diagnosticaţi cu boala covid 19″, a declarat pentru News.ro Dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală.

Sunt şi la Terapie Intensivă

La Spitalul Victor Babeş din Capitală, secţia destinată îngrijirii pacienţilor cu covid 19 este plină, iar în curând conducerea unităţii sanitare va extinde numărul de locuri. În ATI-ul unităţii sanitare sunt internaţi 3 pacienţi cu covid 19.

„Secţia pe care o dedicasem covidului este plină şi facem demersuri ca să extindem numărul de paturi conform planului de rezilienţă. Secţia iniţială avea 33 de locuri, o să dublăm numărul de locuri, pe acelaşi palier. Deocamdată nu e surclasat ATI-ul, dar sunt în permanenţă cazuri. Avem un ATI mixt acum, din cele 9 locuri 6 sunt dedicate covidului, 3 locuri sunt ocupate în acest moment, dar asta şi din cauză că celelalte 3 sunt într-un proces de renovare.

Tulpinile circulante acum, 4 şi 5, nu diferă faţă de cele omicron originale, dar diferă ca şi transmisibilitate, sunt mult mai contagioase decât primele variante de omicron, aşa că evident pot genera mult mai repede un număr mare de cazuri. Dacă apare brusc un număr mare de cazuri evident că, chiar dacă procentual cazurile severe nu sunt multe, în valoarea absolută vor fi mai multe dacă populaţia afectată va fi mai mare. Atunci apare o potenţială problemă.

Nu se pune problema redeschiderii secţiei externe, suntem un spital făcut pe acel plan de rezilienţă şi recrudescenţă, lucru pe care îl şi punem în aplicare, acum creştem numărul de paturi de covid şi mai scădem din cele de infecţioase dar per total, cel puţin până acum nu se preconizează depăşirea capacităţii spitalului”, a explicat Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Matei Balş.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Tânăr reţinut după ce s-a dat drept femeie pe internet şi a păcălit mai mulţi bărbaţi

0
Un tânăr din Constanţa a fost reţinut de poliţişti, fiind acuzat că şi-a creat pe reţelele sociale o identitate feminină falsă, reuşind să păcălească mai mulţi bărbaţi să-i remită diverse sume de bani, prejudiciul total fiind de 42.000 de...