500 de români afectați de întârzierile și anulările zborurilor charter spre Egipt și Turcia

Deși sezonul turistic estival este la început, companiile aeriene care operează zboruri charter spre destinații precum Egipt și Turcia au început deja să înregistreze anulări și întârzieri masive.

Doar în ultimele două săptămâni au fost înregistrate 4 zboruri cu probleme (fie anulări, fie întârzieri de peste 4 ore), un zbor cu plecare de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, un zbor cu plecare din Iași și un zbor cu plecare din Cluj.

Turiștii află direct la aeroport de problemele zborului lor

De cele mai multe ori, turiștii constată de abia la aeroport că zborul le este întârziat sau anulat. Fiind vorba despre companii mai mici, cu doar câteva aeronave, orice întârziere sau defecțiune se traduce printr-un efect înlănțuit de întârzieri și turiști afectați.

„Vorbim despre firme care au doar câteva aeronave, în unele cazuri chiar și una singură, motiv pentru care orice întârziere sau defecțiune poate fi recuperată cu dificultate. Comunicarea cu pasagerii este defectuoasă iar aceștia constată la aeroport că zborul este întârziat sau chiar anulat. Săptămâna trecută am avut linia telefonică ocupată în permanență cu apeluri primite de la turiști nemulțumiți de modul în care companii precum Air Bucharest, Onur Air sau Fly Egipt au tratat problema zborurilor întârziate” a declarat Cees Werff, director general FlightClaim.ro.

În funcție de durata întârzierii, pasagerii sunt eligibili la compensații între 250 și 600 de euro/persoană, plus alte cheltuieli.

Pentru întârzieri de minim 3 ore, anulări sau refuz la îmbarcare în cazul plecărilor din România sau al companiilor aeriene înregistrate în Uniunea Europeană, pasagerii sunt îndreptățiți să primească între 250 și 600 de euro/persoană, plus alte cheltuieli.

Întârzieri sau anulări și la companiile de linie

De la 1 Mai și până în prezent au fost înregistrate aproape 90 de zboruri întârziate sau anulate, operate de companiile de linie. Lider de top este Wizz Air, cu 27 de zboruri cu probleme, urmat îndeaproape de Tarom cu 23 de zboruri. Destinațiile care înregistrează cel mai des întârzieri sunt: Londra, Frankfurt, Roma, Munchen, dar și destinații interne precum Cluj, Iași și Timișoara.

Aeroporturile din România fac pagubă

În fiecare zi aeroporturile din România înregistrează între 3 și 7 zboruri întârziate sau anulate. Frecvent sunt situații în care pasagerii ajung în aeroport și descoperă că orarul de zbor le-a fost modificat sau chiar că zborul le-a fost anulat. Compania olandeză FlightClaim.ro înregistrează zilnic între 30 și 50 de cereri de compensare de la pasagerii români care doresc să își primească drepturile de la companiile aeriene.  

Perioada cea mai aglomerată: sezonul de vară și luna ianuarie

Cum era de așteptat, perioada cea mai aglomerată din punctul de vedere al cererilor primite de către FlightClaim.ro este sezonul de vară, când companiile aeriene se supra-aglomerează, iar FlightClaim.ro înregistrează și o cerere la fiecare 30 de minute. Aproximativ 9 din 10 cereri sunt soluționate pozitiv, iar pasagerii ajung să își primească compensația conform legii. De la începtutul anului și până acum, cele mai multe zboruri anulate au fost în luna ianuarie, când aeroporturile din România au înregistrat 36 de zboruri care au întârziat minim 3 ore și 12 zboruri complet anulate.

Tarom și companiile aeriene low cost, cele mai multe zboruri întârziate și anulate

Cele mai multe zboruri întârziate și anulate au fost înregistrate de compania Tarom, dar și de companiile low cost Wizz Air, Ryanair și Blue Air.

Top 5 destinații care înregistrează cel mai frecvent întârzieri la decolarea sau aterizarea în România

Conform datelor FlightClaim.ro, destinațiile cu cele mai mari întârzieri înregistrate sunt Milano, Madrid, Roma, Larnaca și Londra.

„Zborurile charter din perioada verii reprezintă un risc deosebit pentru pasagerii români și de aceea echipa noastră cooperează cu agențiile de turism din România pentru a asigura tot suportul și asistența necesară turiștilor lor care se află în această situație. Am obținut compensații pasagerilor români al căror zbor, cu plecare din România, a fost anulat pe motive operaționale”, a declarat Cees Werff, director general FlightClaim.ro.

În funcție de durata întârzierii, pasagerii sunt eligibili la compensații între 250 și 600 de euro/persoană, plus alte cheltuieli.

Sub 10% dintre pasagerii afectați de zboruri anulate, întârziate sau cărora le-a fost refuzată îmbarcarea se preocupă să solicite compensația de 250, 400 sau 600 de euro de la companiile aeriene sau prin firmele specializate. Acest procent extrem de mic se datorează slabei cunoașteri a drepturilor pasagerilor, dificultăților de a intra în contact direct cu compania aeriană sau, pur și simplu, lipsei de timp. Procesul FlightClaim.ro de obținere a compensației este foarte simplu: pasagerul nu plătește nimic, trimite detaliile zborului către FlightClaim.ro, pe care o împuternicește pentru obținerea compensației, iar FlightClaim.ro se ocupă de tot procesul cu compania aeriană.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.