Campioana transgender a fost lăsată cu ochii-n soare de Guvernatorul Floridei

transgender
Foto: NBC News

Subiect controversat chiar și în SUA, drepturile persoanelor transgender sunt şi o problemă politică dezbinătoare în Statele Unite, începând de la sport până la armată, inclusiv subiectul ce toalete pot utiliza ei.

În februarie, Federaţia americană de înot (USA Swimming) a anunțat o nouă politică pentru a permite sportivilor transgender să concureze în evenimente de elită, stabilind criterii care urmăresc diminuarea oricăror avantaje neloiale.

Bărbat până în 2019

Însă, marți Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a semnat o proclamaţie în care o recunoaşte pe Emma Weyant ca învingătoare a probei de 500 yarzi liber, din cadrul Campionatelor universitare americane de înot, deşi s-a clasat pe locul doi după o sportivă transgender, Lia Thomas.

Lia Thomas a câştigat finala de joia trecută, disputată la Atlanta, cu un avans de 1sec75/100 faţă de Weyant, devenind prima înotătoare transgender care câştigă un titlu universitar (NCAA).

Lia Thomas, care până în 2019 a concurat în competiţiile masculine, înainte de a începe tranziţia printr-un tratament cu hormoni, a divizat opinia publică americană.

Revolta vicecampioanei olimpice

Weyant, vicecampioană olimpică la Tokyo la 400 m mixt, a acuzat însă NCAA că distruge oportunităţile pentru femei, după eşecul ei din finală.

Guvernatorul DeSantis, un aliat al lui Donald Trump şi văzut ca principal candidat la cursa pentru Casa Albă din 2024, a acceptat punctul de vedere prezentat de Emma Weyant şi a proclamat-o învingătoare în cursa de 500 yarzi liber.

„Ea a avut cel mai rapid timp dintre toate sportivele de la universitare. Acum, NCAA depune eforturi pentru a distruge sportivele, ei încearcă să submineze integritatea competiţiei, ei încununează pe altcineva campion al sportivelor şi noi credem că asta este greşit”, a spus DeSantis despre Weyant în timpul unei conferinţe de presă.

NCAA nu a oferit deocamdată o reacţie la decizia guvernatorului Floridei.

De Santis consideră că NCAA şi-a bătut joc de campionat având în vedere poziţia adoptată cu privire la participarea sportivilor transgender:

„Trebuie să încetăm să permitem unor organizaţii ca NCAA să perpetueze fraudarea publicului. Şi asta este exact ce fac ei. Ei pun ideologia înaintea oportunităţii pentru sportive şi cred că aici sunt oameni cărora le e frică să vorbească şi să spună ce fac ei, dar asta este ceea ce fac ei”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.