Sorin Lavric despre părintele Iustin Pârvu: După 16 ani de pușcărie, era om numai după înfățișare

În cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a organizat pe 8 februarie, în colaborare cu Mănăstirea Petru Vodă, Protopopiatul Piatra-Neamț și Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ Mărăței I, simpozionul intitulat „Părintele Iustin Pârvu – 105 ani de la naștere“.

„Joi 8 februarie, la biblioteca „G.T.Kirileanu” din Piatra-Neamț, am participat, alături de doamna deputat Dumitrina Mitrea, la o seară dedicată părintelui Iustin Pârvu, cu prilejul împlinirii a 105 ani de la naștere.

În fața unui numeros auditoriu, ctitorul mănăstirii Petru Vodă a fost evocat de părintele arhimandrit Hariton Negrea (starețul mănăstirii Petru Vodă), părintele protopop Valentin Tofan și preotul profesor Vasile Păvăleanu. Amfitrionul întâlnirii a fost doamna director Mihaela Mereuță.

Măcar un gând se cuvine să spun despre părintele Iustin: nu a fost doar un întemeietor de lăcașuri de cult, dar mai ales un ctitor de conștiințe creștine. De la el am învățat că a fi cult înseamnă să-ți folosești intelectul pentru a-ți trăi credința. A fi cult înseamnă să ai mereu în minte gândul că, dincolo de necesitate (cauzalitate naturală) și de întâmplare (hazardul irațional), mai există o felie de gratuitate a cărei origine stă în grația divină (providența). Iustin nu mai trăia sub spectrul necesității materiale, ci sub bolta grației în duh.

Iată de ce părintele Iustin a fost întruchiparea pocăinței (metanoia): a te descompune în trup pentru a învia în spirit. Să vorbești despre pocăință nu e mare lucru, e semn actoricesc de dexteritate retorică. Mult mai anevoie, iar pentru majoritatea dintre noi chiar imposibil, este s-o treci în propria ființă. Părintele Iustin trecuse pragul. După 16 ani de pușcărie, era om numai după înfățișare. Pe dinăuntru, umoarea ce îi dospea în vine nu mai era de aici, ci din locul în vederea căruia se pregătise toată viața. Fericiți cei ce au avut prilejul să-l cunoască”, a declarat Sorin Lavric, senator AUR.

Despre părintele Iustin Pârvu

Părintele Iustin s-a născut, conform Registrului Matricol al Mănăstirii Secu, la 10 februarie 1919, de ziua Sfântului Mare Mucenic Haralambie, în satul Poiana Largului (Petru Vodă), comuna Călugăreni (acum Poiana Teiului), județul Neamț, în familia unor români ortodocși foarte evlavioși, și a fost botezat cu numele Iosif.

În 1936, pe când avea 17 ani, a intrat frate în Mănăstirea Durău. După doi ani, în 1939, se înscrie la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Cernica, lângă București. În anul 1940 va avea loc tunderea sa în monahism (ritual de introducere în rândul călugărilor), iar la doar un an distanță, va fi hirotonit preot. A primit hirotonia la vârsta de 22 de ani.

A participat ca preot militar în al Doilea Război Mondial, apoi a fost întemnițat pe motive politice între anii 1948-1964. Cei 12 ani închisoare i-a petrecut în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare“ la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.

La finalul celor aproape 17 ani de închisoare, Părintele Iustin spunea că a trăit „cea mai importantă experiență pe care o poți avea în timpul vieții: să te cunoști pe tine însuți pe calea suferinței“.

După evenimentele din decembrie 1989, părintele Iustin Pârvu se întoarce la Mănăstirea Secu, unde slujește ca preot și duhovnic timp de aproape un an. După doi ani, alături de alți doi monahi, Ignat și Calinic, părintele ajunge în satul Petru Vodă, unde întemeiază o mănăstire, pe care o închină martirilor români din închisorile comuniste.

A trecut la Domnul în data de 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani, potrivit Doxologia.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.