DNA îl cercetează pe Nicușor Dan pentru de abuz în serviciu și uzurparea funcției

Nicusor Dan FOTO Facebook

Procurorii DNA anchetează fapte de corupție, după denunțul depus de FACIAS împotriva primarului general Nicușor Dan și a unui funcționar din Primăria Capitalei.

Citește și Înregistrări BOMBĂ. Nicușor Dan: „Am nevoie de postul tău, ieși din concediu medical și transferă-te!” De ce a descins DNA la Primărie

 Procurorii bucureșteni anchetează săvârșirea unor fapte de abuz în serviciu și uzurparea funcției, ca urmare a denunțului făcut la DNA de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), împotriva primarului general Nicușor Dan și a unui alt funcționar din Primăria Capitalei.

250 de acte de urbanism ilegale

 FACIAS reamintește, într-un comunicat de presă, că, în 2023, a făcut un denunț la DNA, după ce au fost emise 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construcție, în baza semnăturii unui angajat care nu avea acest drept, în timp ce arhitectul-șef se afla în concediu.

 Concret, Matei Damian, la acea dată director executiv al Direcției General de Urbanism și Amenajarea Teritorială din Primăria Capitalei, a semnat aproape 250 de acte de urbanism, emise ulterior prin semnătura lui Nicușor Dan, deși directorul nu avea atribuții în acest sens.

 Neregulile au fost constatate de către Inspectoratul de Stat în Construcții, care a semnalat această situație și care a fost cunoscută și de primarul general Nicușor Dan, care însă a emis actele în cauză, fără ca legea să fie respectată. Mai mult, după revenirea din concediu, arhitectului-șef nu i-a mai fost prelungit mandatul și a fost forțat să se pensioneze, în timp ce Matei Damian a fost numit arhitect-șef interimar.

 FACIAS a cerut DNA să facă lumină în acest caz, în care există riscul ca sute de acte administrative să fie anulate, ceea ce ar aduce un grav prejudiciu unui număr important de locuitori ai Capitalei.

 Recent, procurorii DNA au informat FACIAS că dosarul penal deschis anul trecut a fost reunit cu alte două dosare penale și că sunt efectuate cercetări, in rem, cu privire la faptele de abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 297 Cod Penal, respectiv uzurparea funcției, faptă prevăzută de art. 300 Cod penal.

 Este vorba despre un dosar deschis în vara anului trecut, care vizează mai multe direcții din Primăria Capitalei, inclusiv cea pentru Urbanism. Al treilea dosar aflat în instrumentarea procurorilor este unul constituit în urma unei plângeri penale împotriva lui Nicușor Dan, pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri, făcută în primăvara anului trecut de către urbanistul Alexandru Pânișoară.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.