Sâmbăta Mare este ultima zi dinaintea Paştelui și reprezintă punctul central al sărbătorilor pascale. Este ziua în care suferința începe să se transforme în bucurie, iar credincioșii se pregătesc pentru slujba de Înviere. În Sâmbăta Mare sărbătorim înfrângerea morții de către Iisus Hristos.
Potrivit tradiţiei, Sâmbăta mare este ultima zi de pregătire a Paştilor, când se sacrifică mielul iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiţionale. Vopsesc ouăle, pregătesc cozonacii, pasca, drobul şi friptura de miel.
Superstiții în Sâmbăta Mare
În Sâmbăta mare, la miezul nopții, se poartă haine noi, albe, după cele de doliu purtate în Săptămâna Patimilor.
În Sâmbăta Mare, se spune că nu este bine să dormi pentru că atunci când se deschid cerurile, Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini, potrivit traditiisisuperstitii.
Pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos.
Se crede că sufletele celor care mor în Sâmbăta mare oscilează între Rai şi iad, între lumea viilor şi lumea morţilor.
În Sâmbăta mare este bine să pui mâna pe sare, pentru că iţi vor asuda mâinile la vară.
Slujba de Înviere, afectată de epidemia de coronavirus
La miezul nopții, în toate bisericile ortodoxe se oficiază slujba de Înviere. Preoții aprind lumânări ş îi cheamă pe credincioși: „Veniți de luați lumină”. După ce se aprind lumânările se cântă Hristos a Înviat.
Anul acesta, din cauza epidemiei de coronavirus, slujbele din noaptea de înviere se vor oficia cu respectarea ordonanțelor militare, fără participarea credincioșilor în incinta, curtea bisericilor.
Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de personalul clerical și maximum 5 voluntari, respectând Ordonanțele Militare, având asupra lor actele și un ecuson.
Credincioșii vor primi „Paștele” sau Sfânta Lumină fără a ieși în stradă. În cazul blocurilor, va exista un reprezentant desemnat.
Ouăle roșii de Paște. Tradiții și semnificații
Cetățeanul TV