Ouăle roșii de Paște. Tradiții și semnificații

Oul simbolizează viaţa și fecunditatea. În creştinism, vopsitul ouălor face trimitere la jertfa Mântuitorului de pe Golgota. Practica vopsirii ouălor în culoarea roşie se bazează pe mai multe legende transmise din zorii creştinismului, prin viu grai, din generaţie în generaţie.

Una dintre acestea vorbeşte despre faptul că Maica Domnului, venind la Golgota să-L plângă pe Fiul ei răstignit, a aşezat sub cruce un coşuleţ cu ouă, care s-au înroşit de la sângele lui Iisus. Conform altei istorisiri din tradiţie, pietrele aruncate de evrei asupra Mântuitorului ţintuit pe cruce s-au transformat în ouă roşii, potrivit Doxologia.ro

Ouăle se vopsesc în Joia Patimilor

O a treia legendă arată că în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, care a urmat Vinerii Patimilor, Pilat din Pont a organizat un ospăţ la care au participat înalţi demnitari romani, precum şi mai marii Sinedriului şi, la un moment dat, a intrat în sala ospăţului un centurion care a strigat înfricoşat că Hristos a înviat. Atunci Pilat, ţinând în mână un ou, a replicat: „Atunci va învia Hristos, când se va înroşi oul acesta“. Spre mirarea şi înfricoşarea tuturor, oul s-a înroşit pe loc.

Ouăle se vopsesc de obicei în Joia Patimilor sau, cel mai târziu, în Vinerea Patimilor. Întrucât, cum spuneam, şi prin acest gest rememorăm Sfintele Pătimiri ale Domnului, trebuie să-l însoţim de un post cât putem noi de aspru, cum de altfel este şi recomandat în Săptămâna Sfintelor Pătimiri.

Ce semnifică culoarea ouălor

Culoarea roșie cu care le vopsesc creștinii la Paști, reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar si sangele lui Iisus care s-a scurs pe cruce De fapt, toate culorile în care credincioşii vopsesc ouă fac trimitere la un simbol, la o valoare creştină de multe ori: albastrul la infinitul cerului, la univers şi implicit la viaţa veşnică, verdele simbolizează revenirea naturii la viaţă, iar galbenul e culoarea belşugului, a recoltei, a grâului copt, a pâinii euharistice.

Ciocnitul ouălelor semnifică sacrificiul divinității primordiale si se face dupa reguli precise. Persoana mai în vârstă ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de partener, în timp ce rostește „Hristos a Înviat” la care se răspunde “Adevărat a Înviat”. (sursa: crestinortodox.ro)

Spălatul pe față cu apa neîncepută în care se pune un ou roșu

Tot un obicei este acela, ca dimineața din duminica Paștelui, credincioșii să-si spele fața cu apa nouă sau apa neîncepută in care pun un ou roșu, avand credința ca astfel vor fi tot anul frumoși si sanătoși ca un ou roșu. După consumarea ouălelor, cojile roșii sunt păstrate pentru a fi puse în brazde, la arat, crezându-se astfel ca pâmantul va da rod bun.

În tradiția de la noi, oul roșu de Paști ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind purtător de sănatate, frumusețe, vigoare și spor.

Paște 2020. Rețeta de cozonac a maicii Sofronia de la Mănăstirea Agapia

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.