WIZ Cover IFN din grupul Capidava are „garanții” fără număr pentru statul român. Ce face BNR? Marea ciordeală (XI). DOCUMENTE

dobânzile la credite

WIZ Cover IFN, instituție financiară nebancară din grupul Capidava, a emis în septembrie 2022 o Scrisoare de Garanție, în scopul primirii unui avans de la CNAIR, la contractul de Execuție nr. 24/11251, de către o Asociere  cu sediul în Turcia, în valoare de 47,6 milioane de lei.

Suma pe care WIZ a încercat s-o garanteze reprezenta avansul primit de către Asociere.

Citește și Compania Națională de Investiții se luptă cu țepe uriașe luate de la IFN-uri. Marea Ciordeală (VIII)

„Prin prezenta ne obligăm în mod irevocabil și necondiționat să vă plătim în termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii scrise de executare a prezentei scrisori de garanție orice sumă până la concurența valorii care reprezintă 100% din valoarea avansului acordat, cerere de executare ce decurge din neîndeplinirea obligațiilor contractuale ce revin Contractantului, referitoare la utilizarea și justificarea avansului, așa cum acestea sunt prevăzute în contractul de bază. Plata scrisorii de garanție se va face către noi în termenul menționat fără nici o altă formalitate suplimentară față de cele prezentate mai sus”, preciza WIZ în documentul „Draft nr. 0611” remis Companiei Național de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA.

Zeci de milioane fără acoperire

Conform Regulamentului Băncii Naționale (BNR) expunerea angajamentelor de plată a unei IFN este de maxim 15 ori capitalul social.

Or, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, WIZ avea un capital social de 910.000 lei, sumă care înmulțită cu 15 dă 13,65 milioane de lei. Diferența între 47,6 și 13,65 este, nici mai mult, nici mai puțin, de 33,95 milioane lei.

Evident că CNAIR nu a acceptat Scrisoarea de Garanție emisă de IFN-ul grupului Capidava.

Practic, în caz că Asocierea turcă nu ar fi respectat contractul, statul român, prin CNAIR, s-ar fi ales cel mai probabil cu o frumoasă gaură de 47,6 milioane de euro.

Cei de la CNAIR știu, ca toți jucătorii din piață, că entitatea financiară despre care vorbim nu are bonitatea financiară pentru a emite garanții, deoarece capitalul social este inexistent, solvabilitatea și lichiditatea companiei sunt fragile, iar la capitolul integritate și etică grupul CAPIDAVA FINANCIAL este repetent, dacă ar fi să ne referim numai la radierea de către BNR a Finance One IFN, WIZ COVER fiind IFN-ul care duce mai departe „opera” sa.

Altă garanție refuzată

În context, amintim că CNAIR mai refuzase să accepte și Scrisoarea de Garanție de Bună Execuție nr. 202207205WIZ, emisă de către WIZ Cover IFN SA în favoarea italienilor Asocierea SECOL SOCIETA EDILE COSTRUZIONI E LAVORI S.A. – SECOL România SRL.

Drept urmare, italienii de la SECOL cer de la CNAIR despăgubiri de 1.161.737,06 RON pentru că nu le-a fost acceptată Scrisoarea de Garanție de Bună Execuție emisă de o instituție financiară nebancară cu probleme, WIZ Cover IFN SA.

Oare câte Scrisori de Garanție de zeci de milioane o fi mai emis WIZ în baza capitalului social de 910 mii de lei. Măcar BNR o avea o evidență?

Sursele CETĂȚEANUL susțin că și președintele Consiliului Județean Ilfov și-ar fi atenționat subordonații să nu accepte garanții emise de către Wiz Cover IFN SA, de sub umbrela Capidava FINANCIAL.

Sursele CETĂȚEANUL susțin că BNR va interveni în forță, pe piața Instituțiilor Financiare Nebancare, impunând ca fiecare IFN să aibă în cont trei milioane de euro.

Despre alte „isprăvi” ale „băieților deștepți” de la Capidava puteți citi AICI și AICI

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.