Italienii de la „Secol” vor să mulgă de bani statul român pentru că CNAIR nu le-a acceptat garanția WIZ Cover IFN SA. Marea ciordeală (IX)

Centura Târgu Jiu Foto: DRDP Craiova
Centura Târgu Jiu Foto: DRDP Craiova

Aflați pe „Lista Neagră” a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru că nu au respectat termenele din contract, italienii de la Asocierea Secol Societa Edile Costruzioni e Lavori SA – Secol România SRL cer despăgubiri de 1.161.737,06 RON pentru că nu le-a fost acceptată Scrisoarea de Garanție de Bună Execuție emisă de o instituție financiară nebancară cu probleme, WIZ Cover IFN SA.

Prima Listă Neagră a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a fost publicată la sfârșitul lui iunie 2022, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, precizând că astfel s-a tras un nou semnal de alarmă către constructori că pot fi drastic sancționați în baza noii legi a achizițiilor publice.

Evaluările se fac periodic și sunt actualizate datele la trei luni, iar antreprenorii, dacă nu se mobilizează să respecte termenii contractuali, riscă să nu mai primească niciodată vreo lucrare în România, accentua Grindeanu.

Citește și Compania Națională de Investiții se luptă cu țepe uriașe luate de la IFN-uri. Marea Ciordeală (VIII)

După primirea acestor certificate negative intermediare (Documente Constatatoare periodice), antreprenorii au posibilitatea să recupereze întârzierile şi să evite astfel primirea unui nou document constatator negativ la următoarea evaluare. Acest tip de Documente Constatatoare va permite Comisiilor de evaluare să cunoască în timp real situaţia concretă a Antreprenorilor care se prezintă la alte licitaţii şi vor constitui baza analizei cu ocazia verificării motivelor de excludere pentru abateri grave sau repetate în derularea contractelor deja încheiate”, a completat Grindeanu.

În iunie trecut, certificat negativ pentru contractele de execuție lucrări a primit și Asocierea Secol Societa Edile Costruzioni e Lavori SA – Secol România SRL.

207 milioane pentru 20 de kilometri

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat, pe 22 septembrie 2020, contractul având ca obiect „Construcţia Variantei de Ocolire Târgu Jiu – Finalizare lucrări” cu ofertantul declarat câştigător Asocierea Secol Societa Edile Costruzioni e Lavori SA – Secol România SRL. Potrivit unui comunicat al CNAIR, valoarea contractului este de 207.000.000 lei fără TVA.

Durata contractului pentru traseul de 20 km, finanțat din Fonduri Europene Nerambursabile, a fost de 18 luni pentru perioada de execuție a lucrărilor, care a expirat în martie 2022, și 84 de luni perioada de garanție a lucrărilor.

Prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu, a făcut, pe 4 mai 2022, o vizită pe şantier şi a spus că termenul de finalizare trebuie prelungit cu aproximativ un an de zile.

Însă, prefectul spunea că nu se ia în calcul o reziliere a contratului: „Asta ar însemna mult timp pierdut. trebuie să ne încadrăm cu finalizarea lucrărilor până la finalul anului 2023, pentru a nu exista probleme cu finanţarea europeană“. 

Prima companie care a câştigat licitaţia pentru centura Târgu Jiului, tot societate italiană, nu a reuşit să respecte graficul de lucrări şi s-a ajuns la rezilierea contractului.

CNAIR a luat țâța statului de la gurile lacome ale  IFN-urilor

CNAIR nu a acceptat și nici aprobat până în prezent, instrumente de garantare emise de către un IFN (instituții financiare nebancare) în cadrul contractelor derulate de către aceasta”, a precizat pe 26 februarie, pentru CETĂȚEANUL, Compania Națională de Infrastructură.

Evident că CNAIR nu a acceptat nici Scrisoarea de Garanție de Bună Execuție nr. 202207205WIZ din 04.08.2022, emisă de către WIZ COVER IFN SA înaintată în original de Asocierea Secol Societa Edile Costruzioni e Lavori SA – Secol România SRL. Amintim că Asocierea primise cu o lună și ceva înainte certificat negativ.

Prin adresa nr. 92/63660/10.08.2022, CNAIR „nu a acceptat Scrisoarea de Garanție de Bună Execuție nr. 202207205WIZ din 04.08.2022, emisă de către WIZ COVER IFN SA pentru următoarele motive:

–         în data de 09.02.2022, în cauza nr. 27011/3/2021, Tribunalul București – Secția a VII-a Civila a admis cererea creditoarei Autoritatea de Supraveghere Financiară și a dispus deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., CNAIR solicitând antreprenorului Asocierea SECOL SOCIETA EDILE COSTRUZIONI E LAVORI S.A. – S E CO L România SRL să ne prezinte o nouă Scrisoare de Garanție de Bună Execuție ce trebuia emisă în același format și termeni și condiții exacte ca ai Scrisorii de Garanție de Bună Execuție inițială, întrucât în cadrul contractului invocat a fost acceptată o scrisoare emisă de către Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA;

–         pentru deblocarea situației pe piața de asigurări, în contextul falimentului Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA, în data de 04.03.2022 a fost publicată in Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 216/4.III.2022, Ordonanta de urgenta nr. 19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanțiile de bună execuție constituite în cadrul contractelor de achiziție publică și al contractelor sectoriale”.

Scrisoarea de Garanție, a fost emisă de WIZ COVER IFN SA în baza Legii nr. 208 din 11 iulie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice (…), ce urma să producă efecte în viitor pentru noile proceduri de achiziție publică ce urmau a fi lansate și NU se aplica retroactiv pentru procedurile de achiziție publică încheiate.

Însă, Legea nr. 208 din 11 iulie 2022 intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitprol Oficial, adică pe 10 septembrie.

Pe de altă parte, în conformitate cu punctul 5 din Legea nr. 255 din 19 iulie 2022 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale, trebuia încheiat un act adițional la contract înainte de expirarea celor 150 zile, privind modul de constituire a garanției de bună execuție, respectiv până la data de 11.07.2022.

„Până la data de 11.07.2022 nu s-a încheiat un act adițional în condițiile mai sus menționate și drept urmare, în conformitate cu Legea nr. 255 din 19 iulie 2022, art. 2, alin. (31), garanția de bună execuție se constituie automat prin mecanismul reținerilor succesive.

            Având în vedere cele de mai sus, CNAIR nu a putut accepta Scrisoarea de Garanție de Bună Execuție, prezentată de către antreprenorul Asocierea SECOL SOCIETA EDILE COSTRUZIONI E LAVORI S.A. – S E CO L România SRL”, arată CNAIR în răspunsul pentru CETĂȚEANUL.

Pac la „Cremenal”

Drept urmare, „fericita” posesoare a unui certificat negativ Asocierea SECOL SOCIETA EDILE COSTRUZIONI E LAVORI S.A. – SECOL România SRL a deschis două dosare la  Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Dosarul nr. 94/2022 are ca obiect:

•                      Să se dispună obligarea CNAIR la plata sumei de 1.161.737,06 RON (estimare provizorie), reprezentând diferența dintre valoarea actualizării de preț solicitată de antreprenor și valoarea actualizării de preț recunoscută de CNAIR pentru Certificatele Intermediare de Plata 01 – 13.

•        Să se dispună obligarea CNAIR la plata dobânzii legale de la data la care fiecare dintre sumele datorate au devenit exigibile până la data plății efective, dobânzi estimate provizoriu la suma de 10.000 RON (estimare provizorie).

•                   Să se dispună obligarea CNAIR la plata tuturor cheltuielilor de judecată generate de prezentul litigiu.

Dosarul nr.95/2022 are ca obiect :

•        Constatarea caracterului nelegal și abuziv al refuzului CNAIR  de a accepta Scrisoarea de Garanție de Bună Execuție nr. 202207205WIZ, emisă de către WIZ Cover IFN SA și de a înlocui garanția de bună execuție o dată ce a fost constituită „automat” prin mecanismul reținerilor succesive începând cu 11 iulie 2022.

•        Obligarea CNAIR să accepte Scrisoarea de Garanție de Bună Execuție nr. 202207205WIZ, emisă de către WIZ Cover IFN SA în principal, începând cu data de 11 iulie 2022 sau în subsidiar începând cu data de 4 august 2022, sau orice altă formă de garanție de bună execuție prevăzută de art.1 alin. (2) si art.2(1) din OUG 19/2022 astfel cum a fost modificată prin Legea 225/19.07.2022.

•        Obligarea Pârâtei la plata tuturor cheltuielilor de judecată generate de prezentul litigiu.

Citește și Garanțiile emise de IFN-uri, risc cu rating maxim pentru statul român. Marea ciordeală

Pe scurt despre WIZ

După radierea IFN Finance One al grupului CAPIDAVA de către Banca Națională, pentru mai multe nereguli găsite în funcționarea acestuia, cei care-l controlau, respectiv Vlad Ghinescu și Alexandru Floroiu, au achiziționat alte două IFN-uri cu care au invadat piața garanțiilor: Real Credit & Lease IFN SA și WIZ Cover IFN SA.

WIZ Cover IFN SA are capital social 910.000 lei, iar Real Credit & Lease, 1.050.000 lei.

Potrivit surselor din piață, activitatea Real Credit & Lease IFN SA a fost blocată de BNR, până la suplimentarea capitalului social cu peste un milion de euro.

Iar, în prezent, BNR pregătește alte „surprize” neplăcute pentru IFN-uri gen WIZ, despre care veți afla din episodul următor…

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.